Ana Sayfa Türkiye Hakan Fidan: Kıbrıs sorunuyla Türkiye-AB ilişkileri arasında bağ kurulması sağlıklı bir yöntem...

Hakan Fidan: Kıbrıs sorunuyla Türkiye-AB ilişkileri arasında bağ kurulması sağlıklı bir yöntem değil

0

AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’na katılan Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kıbrıs sorunuyla Türkiye-AB ilişkileri arasında bir bağ kurulmasının sağlıklı bir yöntem olmadığını söyledi.

Bugün Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’nda Kıbrıs meselesi de gündeme geldi.

ürkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da altını çizdiği üzere görüşmelerin “iki egemen devlet esasında” ele alınması gerektiğini bir kez daha hatırlattı.

Fidan, BM Kıbrıs raportörünün görev süresi ve raporu konusunda Ankara’nın görüşlerini tekrarlayarak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Nikos Miçotakis’in Eylül ayında gerçekleşmesi beklenen görüşmelerinin önemine vurgu yaptı.

Hakan Fidan, KKTC üzerindeki ambargo ve izolasyonlar ile doğrudan uçuş konusundaki noksanlığa da işaret etti.

“KIBRIS SORUNUYLA TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ ARASINDA BİR BAĞ KURULMASI SAĞLIKLI DEĞİL”

Bakan Fidan, toplantının ardından yaptığı açıklama ise, “Biz, Türkiye-AB ilişkilerini canlandırmanın herkesin menfaatine olduğuna inanıyoruz. Ancak, Kıbrıs sorunuyla Türkiye-AB ilişkileri arasında bir bağ kurulmasının sağlıklı bir yöntem olmadığını ve herhangi bir sonuç vermeyeceğini vurguladık.” ifadelerini kullandı.

Fidan, AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir hedef olduğunun altını çizdi.

Fidan, Erdoğan’ın bunu muhtelif vesilelerle açıkça ifade ettiğini anımsatarak, “Olumlu gündem üzerinden mesafe almak istiyoruz. AB de aynı şekilde müspet bir yaklaşım sergilerse, bu herkesin menfaatine olacaktır.” dedi.

KOMBOS’TAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

Rum Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, “Kıbrıs sorunu ile AB-Türkiye ilişkilerindeki ilerleme birbirinden ayrılamaz” ifadelerini kullanmıştı.

FİDAN’IN TEMASLARI

Toplantı marjında Fidan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Xavier Bettel ve Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib ile ayrı ayrı görüşmeler de yaptı.

Exit mobile version