Ana Sayfa Türkiye Erdoğan’ın talimatı ile sokak köpekleri için uyutmaya alternatif aranıyor: Kulis

Erdoğan’ın talimatı ile sokak köpekleri için uyutmaya alternatif aranıyor: Kulis

0

AK Parti’nin hafta başında yaptığı MYK toplantısında sokak hayvanlarına yönelik yasal düzenleme bir kez daha alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın düzenlemede sokak köpeklerinin uyutulması dışında alternatif çözümler üretilmesi talimatını verdiği öğrenildi.

Türkiye’de uzun süredir gündemden düşmeyen sokak köpekleri sorunu için iktidar Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) önerdiği yasal düzenlemede artık sona gelindi ancak üzerinde uzlaşılamayan tek bir nokta var: hayvanların “uyutulması” ya da diğer bir deyişle enjeksiyonla ile öldürülmesi.

Hayvan hakları savunucularının tepkisini çeken düzenleme, öncelikle saldırgan ve kuduz riski taşıyan köpeklerin toplanmasını; rehabilite edilemeyen ve bir ay içinde sahiplendirilmeyen köpeklerin ise enjeksiyonla ile öldürülmesini öngörüyor.

Yeni düzenleme ile ayrıca, hayvanını terk edenler ve başka ilçe sınırı yahut ormanlık alana bırakanlara yeni para cezaları da getiriliyor ancak “uyutma” ile ilgili kısım o kadar tartışmalı ki teklif metninde yer alan diğer maddelerin önüne geçmiş durumda.

AK Parti’nin hafta başında gerçekleştirdiği Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında sokak hayvanlarına yönelik yasal düzenleme bir kez daha ele alınırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düzenlemede sokak köpeklerinin uyutulması dışında alternatif çözümler üretilmesi talimatını verdiği öğrenildi.

Hürriyet’ten Ebru Karatosun’un haberine göre, Erdoğan teklif metnindeki “uyutma” alternatifine mesafeli. Haberde ayrıca, Erdoğan’ın sokak hayvanları meselesinin MYK’da gündeme gelen “yakala-kısırlaştır-tut-sahiplendir” önerisi çerçevesinde yeniden çalışılması ve belediyelere maliyet etki analizinin çıkarılması talimatını verdiği de ifade ediliyor.

Toplantıda, belediyelere “hayvanların cins, tür ve mevcut hallerine göre barınak kurma” zorunluluğu getirilmesi, görevini yapmayan belediyelerin para cezasından hapis cezasına kadar ağır yaptırımlara tabi tutulması, hayvanı sokağa bırakan ya da üretip vahşileştirenlere ağır cezalar getirilmesi gibi alternatiflerin de masaya yatırıldığı bildirildi.

Bazı belediyelerin barınak faaliyetlerinin örnek gösterildiği toplantıda, Düzce’deki hayvan doğal yaşam alanları ile Konya’daki hayvan kanser hastanesine değinildiği ifade edildi.

Karatosun’un haberinde, kimi AK Parti kurmaylarının toplantıda, “Yerel yönetimlere ‘sahipsiz hayvanları uyutun’ dediğimizde özellikle muhalefetin elindeki belediyeler ‘Hükümet istedi biz yaptık’ diyecekler. AK Parti, ‘hayvan katleden parti’ olarak anılacak. Uyutmaya alternatif modeller mutlaka çalışılmalı” görüşünü dile getirdiği bilgisi de yer aldı.

Hayvanseverler tepkili

Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) yönetiminin dünyadaki örnekleri inceleyerek ve Meclis grubu ile yürüttüğü ortak çalışmalar sonucunda ortaya çıkan yasa tasarısı ilk günden beri hayvanseverlerin hedefinde.

Haftalardır İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere çeşitli kentlerde gösteri düzenleyen gruplar, başıboş köpeklerin toplatılması ve barınaklarda tutulması gibi düzenlemelerin hayvanların doğal yaşam hakkına aykırı olduğunu savunuyor. Ancak tepkilerin odağında yeni düzenlemenin “uyutma” ile ilgili kısmı yer alıyor.

Yasal düzenleme kapsamında uyutmanın çerçevesi sınırlandırılmış olsa da hayvanseverler, düzenlemede yer alan maddeler bahane edilerek sokak hayvanlarına yönelik toplu katliam ihtimalinden endişeli.

Çoğu hayvansever, AK Parti’nin yalnızca saldırgan ve kuduz riski taşıyan sokak hayvanlarına ötenazi yapılacağı yönündeki telkinlerine rağmen uygulamada bunun istismar edileceğini düşünüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın ortak açıkladığı verilere göre, ülkede şu an 2.8 milyon sokak köpeği bulunuyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın 27 Mayıs’ta sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ise sokak köpeklerinin sayısının 4 milyona yakın olduğu tahmin edildiği belirtiliyor.

Rakamlar arasındaki farkın yerel yönetimlerce sağlıklı kayıt tutulamamasından kaynaklandığı düşünülüyor.

Exit mobile version