Ana Sayfa Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tatar, ülkeye döndü

Cumhurbaşkanı Tatar, ülkeye döndü

0

 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Zirvesine katıldığı Azerbaycan’daki temaslarını tamamlayarak, ülkeye döndü. 

Cumhurbaşkanı Tatar’ı Ercan Havalimanında Meclis Başkanı Zorlu Töre ile diğer yetkililer karşıladı. 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ercan’da düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan ziyaretini tamamlayıp, ülkeye döndüğünü ifade etti. 

Aliyev’in davetiyle zirveye katılmaktan mutluluk duyduğunu, KKTC’yi temsil etmenin onurunu duyduğunu ifade eden Tatar, kendisine gösterilen yakın ilgi ve misafirperverliğe teşekkür etti. 

KKTC’nin, TDT’nin her alanında yer almak ve ilişkileri geliştirmek hedefinde olduğunu ifade eden Tatar, KKTC bayrağının da Şuşa’da dalgalandığını, TDT devlet adamları ile birlikte yer almaktan duyduğu mutluluğa işaret etti. 

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın desteğine işaret eden Tatar, Türkiye’nin iki devlet siyasetine tam desteğinin olduğunu vurguladı. 

Rum tarafından Kıbrıs Türk halkına yönelik izolasyonlar, baskıların sürdüğünü, nefes almalarına bile müsade etmediklerini ifade eden Tatar, Rum yönetimi başkanı ve AB’nin “ayrılıkçı Türklerin” zirvede yer almasını eleştiren açıklamalar yaptığını, kendisinin de bunu eleştirdiğini söyledi. 

Kıbrıs’ta eşitlik temelinde bir anlaşmayı zorlayacaklarını, çünkü Kıbrıs’ta bir anlaşmanın iki devletin işbirliğiyle olabileceğine vurgu yapan Tatar, Rum tarafının yürüttüğü zihniyetle bugün buraya kadar gelindiğini kaydetti. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yakın ilgisine teşekkür eden Tatar, Türk dünyasının birlikte güçlü olacağına işaret etti. 

Uzun zamandır bekledikleri bir zirve olduğunu, KKTC’nin ilk kez Türkiye dışında bu düzeyde protokole tabi tutulduğunu işaret eden Tatar, Aliyev’e teşekkür etti, zirvede emeği geçen herkesi tebrik etti. 

TDT genel sekreterine de teşekkür eden Tatar, zirvede KKTC olarak kendisi, Dışişleri Bakanı ve heyetiyle her etkinlikte devlet başkanı olarak yer almaktan duyduğu onuru gururu dile getirdi. 

Türk dünyası ile Akdeniz arasında bir köprü kurulduğunu ifade eden Tatar, KKTC’nin deniz ve hava sahası ile stratejik milli bir devlet olduğunu söyledi. 

Aradaki ilişkinin, Kıbrıs Türk halkının iki devletli çözüm zeminini güçlendirdiğini belirten Tatar, adada adil kalıcı sürdürülebilir bir çözümün, iki egemen devletin işbirliğine dayalı olması gerektiğine vurgu yaptı. 

Tatar, bu adımların egemen eşitlik temelindeki çalışmalar ve milli zemini güçlendirdiğini kaydetti. 

Exit mobile version