Ana Sayfa Kıbrıs Asgari Ücret Saptama Komisyonu, Hür-İş’in itirazını değerlendirmek üzere toplandı

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, Hür-İş’in itirazını değerlendirmek üzere toplandı

0

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, Hür-İş’in itirazını değerlendirmek üzere toplandı. Toplantı öncesi konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, asgari ücretin hiçbir zaman yeterli olmayacağını söyledi. Hür-İş Genel Başkanı Ahmet Serdaroğlu ise denetimsizlik nedeniyle asgari ücretin geçim ücreti haline geldiğinin altını çizdi. İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun da “Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği bulunan insanların farklı yerlerde de çalışabilecek durumda” dedi.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, Hür-İş’in itirazını değerlendirmek üzere toplandı. İlgili taraflar toplantı öncesi basına konuştu.

TAÇOY: ASGARİ ÜCRET HİÇBİR ZAMAN YETERLİ OLMAYACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, toplantıda yaptığı konuşmada, teşvik konusunun Başbakan Ünal Üstel’in gündeminde olduğu, cuma günü bir toplantı yapacaklarını ve bunun bir sonuca varacağını söyledi.

Çalışma hayatında ve çalışma sayısında son 1 yıl içerisinde ilerleme olduğunu kaydeden Taçoy, sosyal sigortalı çalışan sayısının 130 bini geçtiğini dile getirdi.

Asgari ücretin hiçbir zaman yeterli olmayacağını ifade eden Taçoy, piyasa değerinin üzerinde bir rakam verilmesi halinde çalıştıran bulunmayacağını kaydetti. İtirazın bir hak olduğunu kaydeden Taçoy “Değerlendirme komisyona kalır” dedi.

SERDAROĞLU: ASGARİ ÜCRET GEÇİM ÜCRETİ HALİNE GELDİ

Hür-İş Genel Başkanı Ahmet Serdaroğlu da yaptığı konuşmada,  itirazlarının görüşüleceğini belirtti; “Ümidimiz yok; ama uğraşacağız” dedi.

Serdaroğlu, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Memleketimizde doğru olan şeyleri yanlışa çevirdik bunu görmüyoruz. Bu masada hep tartışma olacak. Sistemin içinde sistemsizliği yaşıyoruz. Sistem uygulanmıyor, asgari ücretli nasibini aldı. Asgari ücret, başlangıç ücreti olduğunu söyleniyor. Asgari ücret sistemsizlikten, denetimsizlikten, adaletli düzen olmadığından geçim ücreti haline geldi. Birok insanımız yıllarını verdiği iş yerlerinde asgari ücreti alıyor. Diyelim ki asgari ücreti başlangıç ücretidir. Acemi bir işçinin evine ekmek götürmek şansı yok mu? En ucuz ev kirası 7 bin TL geriye kalan 7 bin TL’ye elektriğini, suyunu ve ulaşımını ödeyecek. Bu mümkün değil.

Sistemi bize anlatanlar, sistemin düzelmesi için çaba göstermiyor, asgari ücret yıllardır geçim ücretinden çıkamıyor. Hayat pahalılığı ödeneği Anayasal bir haktır. 2022 yılında ve öncesi asgari ücretli hayat pahalılığının altında aldı.  Geçmişte kayıplar yaratıldı, asgari ücretliyi açlığa terk ettiler.

ARHUN: KIBRIS CUMHURİYETİ KİMLİĞİ BULUNAN İNSANLAR, FARKLI YERLERDE ÇALIŞABilECEK DURUMDA

İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun ise yaptığı konuşmada, imkanlar olması halinde Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği bulunan insanların farklı yerlerde çalışabilecek durumda olduğunu belirtti. Asgari ücretin belirlenmesi sırasında, daha çok yabancı iş gücünün dile getirildiğini ifade eden Arhun, yurt dışından işçi getirmek durumunda kaldıklarını kaydetti. Daha düşük ücretle çalışan bulma imkanına sahip olduklarını anlatan Arhun, “3’üncü ülkeden gelenlerin maliyetlerini biraz daha aşağıya düşürebilirsek, Kuzey Kıbrıs ya da Türkiye Cumhuriyeti doğumlu kişilere daha yüksek ücret verebilecek durumda olabileceğiz”

Exit mobile version