Ana Sayfa Güney Kıbrıs Hristodulidis BM Genel Sekreteri Guterres’le görüştü

Hristodulidis BM Genel Sekreteri Guterres’le görüştü

0

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, dün New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüştü.

Fileleftheros gazetesinin internet sitesinde yer alan haberine göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün New York saatiyle 15.40’ta BM Genel Sekreterliği binasında bir araya geldi.

Habere göre Hristodulidis görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, görüşmenin “çok yapıcı geçtiği” vurgusunda bulundu.

“Görüşmenin, BM Genel Sekreteri’nin Gazze’ye insani yardım konusunda teşekkürlerini dile getirmesiyle başladığını” ifade eden Hristodulidis, “Akabinde müzakerelerin yeniden başlaması perspektiflerini görüştük” şeklinde konuştu.

Hristodulidis, “Sadece müzakerelerin başlamasına değil, Kıbrıs sorununun uzlaşılmış çerçeve temelinde çözülmesine siyasi bağlılığı bulunan BM Genel Sekreteri’ne teşekkür ettim” ifadesini kullandı.

-“Her an her yerde görüşmeye hazırım”

“Hükümette olduğu 18 aylık süre boyunca siyasi iradelerini ve müzakerelerin yeniden başlamasına hazır olduklarını kanıtlayan belirli icraatlarına da değindiklerini” vurgulayan Hristodulidis, “hem Kıbrıslı Türk lider hem de Türk heyetiyle her an her yerde görüşmeye hazır olduğunu” yineledi.

Hristodulidis, Guterres’in bir süredir bu yönde bir çaba üstlendiğini, bu çabanın sonuç vermesini umut ettiğini belirterek “Her an hazır olduğumuzu yinelemek isterim” şeklinde konuştu.

“Ekim ayında bir şey gerçekleşmesi ihtimaline” ilişkin bir soruyu ise Hristodulidis, Genel Sekreter’e verdiği mesajın “her an her yerde” şeklinde olduğunu söyleyerek yanıtladı.

Hristodulidis; “Bırakalım Genel Sekreter işini yapsın. Anladığım kadarıyla yarınki (bugünkü) temasları çerçevesinde Sayın Erdoğan’la da görüşecek. Olumlu bir sonuç alınmasını umut edelim” şeklinde konuştu.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Danışmanı Yardımcısı Jon Finer’la yapacağı görüşmeye ilişkin bir soruya ise Hristodulidis; “bu görüşmenin Kıbrıs sorunuyla da ilişkili olmasına karşın daha ziyade ABD’yle ikili ilişkiler ve ABD tarafından dile getirilen, Kıbrıs ile Yunanistan arasındaki elektrik bağlantısına katılma isteğine dair olacağını” ifade etti.

Hristodulidis, “ABD’yle ikili ilişkilerin güçlendirilmesine dair stratejik bir seçimi kanıtlayacak, ikili ilişkilere dair bazı olumlu açıklamaların 2025 yılı başında yapılmasını beklediklerini” vurgularken bu konunun, Yunanistan Başbakanı ve Fransa Cumhurbaşkanı’yla gerçekleştireceği üçlü görüşmede de ele alınacağını belirtti.

Gazete bir diğer haberinde ise, Hristodulidis-Guterres görüşmesi sonrasında BM tarafından yapılan açıklamada, Hristodulidis ve Guterres’in “Kıbrıs sorununun geleceği ve Orta Doğu’daki durumu ele aldıklarının” duyurulduğunu aktardı.

Hristodulidis, Ürdün Kralı ile görüştü

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, BM Genel Kurulu için gittiği New York’ta Ürdün Kralı II. Abdullah ile bir araya geldiği belirtildi.

Haravgi gazetesi, Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis’in yazılı açıklamasına dayanarak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile Ürdün Kralı arasındaki görüşmede, Ürdün’ün MED9’ a katılımı, Güney Kıbrıs-Yunanistan-Ürdün arasındaki üçlü zirve, Kıbrıs sorunu, iki ülke arasındaki ilişkiler ile bölgesel gelişmeler gibi konuların ele alındığını yazdı.

Görüşmede ayrıca iki ülkenin, ya Yunanistan ile birlikte üçlü düzeyde ya da AB ile bölgesel iş birliğinin sağlanması konusunu da ele alındığını yazan gazete, Ürdün Krallığı’nın, Güney Kıbrıs’ta 11 Ekim’de gerçekleştirilecek MED9 zirvesine katılımının ayrıca Güney Kıbrıs-Yunanistan-Ürdün arasındaki üçlü görüşmenin 27 Kasım’da yapılmasının da teyit edildiğini belirtti.

Gazete, iki ülkenin ayrıca ikili düzeydeki ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin iradesini de dile getirdiğini yazdı.

Habere göre Hristodulidis görüşme kapsamında, orman yangınında sağladığı yardımlardan dolayı Ürdün’e yönelik minnettarlığını da dile getirdi.

Exit mobile version