24.7 C
Lefkoşa

Özel temsilci atanması konusunda netlik yok

- Advertisement -

Rum basını, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in Kıbrıs sorunundaki çabalarda iyimserlik kazandırmaya çalışmasına karşın özel temsilci atanması konusunun ne zaman netleşeceğinin belli olmadığını yazdı.

Fileleleftheros gazetesi “Ne Zaman Netleşeceği Bilinmiyor-Başkanın Açıklamalarından Özel Temsilci Konusunda Gelişme Olmadığı Açıktır” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in  Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısı için bulunduğu İspanya’nın  Granda şehrinde yapmış olduğu açıklamalara yer verirken bu açıklamalara yorum getirdi.

Gazete Hristodulidis’in, Kıbrıs sorunundaki çabalara iyimserlik notları vermeye çalıştığını yazdı.

Habere göre Hristodulidis açıklaması çerçevesinde  BM tarafından Kıbrıs sorununa ilişkin özel temsilci atanmasına ilişkin istişarelerin ileri aşamada olduğunu belirtti.

Habere göre Hristodulidis açıklamasında New York ile temasın bulunduğunu, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin yeniden başlamasını araştıracak olan özel temsilcinin atanmasına ilişkin  BM Güvenlik Konseyi’nin yetkisinin çok iyi bir yolda olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Hristodulidis, çok ileri aşamada olan istişarelerden bahsederek muhtemelen önümüzdeki günlerde BM kanadından bu gidişata yönelik olumlu açıklamalar gelebileceğinden söz etti.

AB kurumlarının başkalarıyla yaptığı temaslardan da söz eden Hristodulidis, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile gerçekleştirdiği görüşmeyi hatırlattı.  Görüşmede Scholz’un “BM Genel Sekreteri ile gerçekleştirdiği son görüşmede AB-Türkiye konularının ele alınabilmesi için Kıbrıs sorununda ilerleme sağlanması, müzakerelerin yeniden başlaması gerekliliğini gündeme getirdiğinden” söz ettiğini belirtti.

Gazete Rum Yönetimi’nin, Avrupa Birliği alanından da iyi sonuçlar elde etmeyi umut ettiğini yazdı.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’e göre, Avrupa Konseyi’ne AB-Türkiye ilişkileri konusunda yetki veren ve katılım sürecine ilişkin normal rapordan farklı olan bir rapor hazırlanacak. Bu raporun hazırlandığı ve Kasım ayı içerisinde tamamlanacağı da ifade edildi.

Öte yandan Politis gazetesi ise özel temsilci atanması konusundaki haberi “Temsilci İleriki Günlerde mi Yoksa Gelecek Haftalarda mı?” başlıklı haberinde Hristodulidis’in özel temsilci konusundaki açıklamalarının, ne BM Genel Sekreterinin hamlelerine ilişkin zaman ne de Guterres’in özel temsilciye vereceği rol konusunda kesinlik kazandırmadığını yazdı.   

Gazete, birbiriyle örtüşen bilgilerin, önümüzdeki birkaç 24 saat içerisinde özel temsilcinin atanacağından bahsettiğini bunun da Rum Başkanlığından gelen bir bilgi sızıntısı olduğunu belirtti.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

Kıbrıslı Türk yüzücüler Bulgaristan’da iki altın bir gümüş madalya kazandı

Türkiye Yüzme Milli takımıyla Bulgaristan’da düzenlenen yüzme yarışlarında Özgül...

Seçmenler için iki platform oluşturulacak

Güney Kıbrıs’ta 9 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu ve...

TÜK fırınlanmış mısır için teklif kabul ediyor

Toprak Ürünleri Kurumu(TÜK), fırınlanmış mısır alımı için 25 Eylül’e...

Mutluyaka’daki trafik kazasında 1 kişi yaralandı

 Mutlukaya-St. Barnabas anayolu üzerinde trafik kazası meydana geldi. Polis Basın...

Taliban yönetimi, BM’de yaptırım ve tanınma konusunun gündeme gelmemesine tepki gösterdi

Afganistan'daki Taliban geçici hükümeti, Birleşmiş Milletler'de (BM) Afganistan'a yönelik...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...