27.4 C
Lefkoşa

Rum İçişleri Bakanından Lübnanlı muhatabına yasa dışı göç konulu mektup

- Advertisement -

Güney Kıbrıs’ın, sığınmak amacıyla yasal olmayan yollarla gelişlerin durdurulması için Lübnan ile ortak devriye ve operasyonlar yapılmasının yanı sıra Lübnan’a tekne sağlama konusunda istekli olduğu haber verildi.

Fileleftheros gazetesi, manşetten ve iç sayfadan geniş yer verdiği haberinde, Güney Kıbrıs İçişleri Konstantinos İoannu’nun Lübnanlı muhatabına gönderdiği mektubu ifşa ederek, İoannu’nun mektupta Rum makamlarının Lübnan’a düzensiz geçişlerin kontrol edilebilmesi amacıyla altı sürat teknesi tedarik etmenin yanı sıra Lübnanlı yetkililerin operasyonel meselelerle ilgili eğitilmesi ve Lübnan’da ortak devriyeler yapma konusundaki arzusunu ortaya koyduğunu yazdı.

Gazete iç sayfadan “Kıbrıs Lübnan’a Altı Tedbir Öneriyor” başlığıyla yer verdiği haberinde ise, Güney Kıbrıs’ın, Lübnan’dan gelen düzensiz insan akınlarının ve çeşitli çeteler tarafından gerçekleştirilen insan ticaretinin her türlü yasal yolla durdurulmasını istediğini, bu yüzden de Lübnan’a yönelik bazı önlemler önerdiğini kaydetti.

Haberinde İçişleri Bakanı İoannu’nun geçtiğimiz gün Lübnan İçişleri Bakanı Bassam Mawlawi’ye gönderdiği mektubun içeriğini ifşa eden gazete, İoannu’nun mektupta Lübnan’dan yasal olmayan yollarla insan gelişlerinin azaltılmasını hedefleyen pratik tedbirler önerdiğini kaydetti.

Gazete bu tedbirler arasında, Güney Kıbrıs tarafından Lübnan’a altı adet sürat teknesi verilmesi, Lübnan silahlı kuvvetler mensuplarına kontroller ve operasyonlar konusunda eğitim verilmesi, Lübnan silahlı kuvvetler mensuplarının Rum polisine eğitim ziyaretleri yapması, iki ülke arasında ortak devriyeler yapılması,  operasyonların finanse edilmesi veya insanların ayrıldıkları yerlere geri dönmeleri için onları taşıyan teknelerinin bakımlarının yapılmasının bulunduğunu iletti.

İoannu’nun mektubunun Lübnanlı muhatabına Rum kesiminin Lübnan’daki büyükelçiliği aracılığıyla iletildiğini kaydeden gazete, İoannu’nun mektupta Lübnanlı muhatabına, ortak bir öneri sunmalarını teklif ettiğini de belirtti.

Gazete, bu öneriyle AB’den, Doğu Akdeniz’deki insan ticaretinin önlenmesi ve bununla mücadele edilmesi amacıyla, iki ülke arasında pratik ve işlevsel bir işbirliği geliştirilmesi için ödenek talep edildiğini ekledi.

Öte yandan Suriyelilerin Lübnan’dan Güney Kıbrıs’a yasa dışı gelişleri konusunda Rum makamlarına ulaşan Lübnan kaynaklı bilgilerin artmakta olduğunu da kaydeden gazete, İçişleri Bakanı İoannu’nun, Lübnan’dan Güney Kıbrıs’a gitmek için ülkeden topl ayrılışlar konusundaki bilgilerin teyit edilmesi durumunda Rum makamlarının hazır olması için direktif verdiğini belirtti.

Gazete, geçen Pazartesi günü Güney Kıbrıs’a teknelerle ulaşan 95 Suriyeliden elde edinilen bilgilere göre, Lübnan’da deniz kıyısında bulunan bir köyde, Güney Kıbrıs’a gelmek için tekne bekleyen 500 civarında kişi bulunduğunu ekledi.

-Eylül’de Güney Kıbrıs’a rekor sayıda yasadışı dışı giriş

Geçtiğimiz yıl Güney Kıbrıs’a ulaşan yasadışı girişlerin yüzde 95’inin Yeşil Hat üzerinden geldiğini, yüzde 5’inin ise deniz yoluyla ülkeye ulaştığını kaydeden gazete, içerisinde bulunduğumuz Eylül ayında isebu yöntemlerle Güney Kıbrıs’a rekor sayıda insan ulaştığını belirtti.

İlgili birimlerden elde ettiği bilgilere dayanarak, 1-26 Eylül tarihleri arasında 750 kişinin Güney Kıbrıs’a gittiğini ve siyasi sığınma talebinde bulunduğunu yazan gazete, bu kişilerin çoğunluğunun ülkeye deniz yoluyla geldiklerini, çoğunun ise Güney Kıbrıs’a gelmeden Lübnan makamları tarafından durdurulduklarını belirtti.

Hava şartlarının değişmesiyle birlikte deniz yoluyla gelillerin azalacağının tahmin edildiğini de ifade eden gazete, Güney Kıbrıs nüfusu içerisinde siyasi sığınmacı oranına bakıldığında ise, 2022 yılında bunun yüzde 6 olduğunu kaydetti.

Gazete bu oranın Temmuz ayına kadar yüzde 5.36, Ağustos’ta ise yüzde 5.30 olduğunu ekledi.

- Advertisement -

Son Haberler

Ercan Havalimanı’nda klasik otomobil şöleni düzenlenecek

Ercan Havalimanı’nda cumartesi günü “Klasik Otomobil Şöleni” düzenleniyor. Kuzey Kıbrıs...

Asgari ücret toplantısı 18.00’a ertelendi

Asgari ücret toplantısı akşam saat 18.00’e ertelendiği bildirildi. Asgari Ücret...

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği, Münih 2024 Fuarı’na katıldı

 Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nden bir heyet, Almanya’nın Münih kentinde...

Cumhurbaşkanı Tatar, drift şampiyonasını izledi

 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Drift NEU organizasyonu ile gerçekleştirilen “2024...

Sponsor

Göz Atın

Atletizmde milliler Konya’da başarı arayacak

KKTC Atletizm Federasyonu U16 ve U18 Milli Takımı, Konya’da...

Sivil Savunma Teşkilatı ve Değirmenlik- Akıncılar Belediyesi ortak tatbikat yaptı

 Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı Lefkoşa Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Halk...

Sen Sinod Meclisi ileri sürülen “Türk işgalinin” 50. yıldönümü nedeniyle etkinlikler yapılmasını kararlaştırdı

Sen Sinod Meclisi’nin, “Türk işgalinin 50. yıldönümü" iddiasıyla her...

Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları, yeni sezonu Gizli Dünya oyunuyla açıyor

Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı...

Türkiye Kadın Güreş Milli Takımı Avrupa ikincisi oldu

Türkiye Güreş Federasyonunun açıklamasına göre, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de düzenlenen...

Ercan Havalimanı’nda klasik otomobil şöleni düzenlenecek

Ercan Havalimanı’nda cumartesi günü “Klasik Otomobil Şöleni” düzenleniyor. Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü ile T&T Havalimanı İşletmeciliği işbirliğinde düzenlenecek şölen 14.00'de başlayacak. Klasik otomobillerin...

Asgari ücret toplantısı 18.00’a ertelendi

Asgari ücret toplantısı akşam saat 18.00’e ertelendiği bildirildi. Asgari Ücret Saptama Komisyonu, yeni yılın ikinci asgari ücretini belirlemek amacı ile toplandı. Toplantının akşam saat 18.00’e ertelendiği...

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği, Münih 2024 Fuarı’na katıldı

 Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nden bir heyet, Almanya’nın Münih kentinde gerçekleştirilen “IFAT Münih 2024” fuarına katıldı. Birlikten verilen bilgiye göre, çevre teknolojisi alanındaki “IFAT Münih 2024”...