17.2 C
Lefkoşa

Hristodulidis, Guterres ve Leyen’e mektup

- Advertisement -

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e, “Karadeniz Tahıl İnisiyatifi’nde Türkiye’nin uygulamasına son verilmesini”, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Fon Der Leyen’e de deniz taşımacılığı için Avrupa Komisyonu’nda özel ve merkezî bir örgütsel yapı kurulmasını talep ettiği birer mektup gönderdiği bildirildi.

Fileleftheros, “Kıbrıs Denizciliği Uluslararası Gündemlerde… BM Genel Sekreteri’nin Cevabını ve Ursula Fon Der Leyen’e Önerileri Açıklıyoruz” başlıklı haberinde, Hristodulidis’in New York’a giderken uğradığı Yunanistan’da Rum Armatörler Birliği’nin Atina’da onuruna verdiği ve Yunanistan Cumhurbaşkanı Ekaterini Sakellaropulo’nun da katıldığı davette yaptığı açıklamalara ve mektupların içeriğine yer verdi.

Habere göre, Hristodulidis, Genel Sekreter Guterres’ten, “Karadeniz Tahıl İnisiyatifi’nin yeniden başlaması halinde, Türkiye’nin uygulamasına son verilmesini ve tahıl taşıyan bütün gemilere eşit muamelede bulunulmasını sağlayacak şekilde davranmasını” istediğini söyledi.

Genel Sekreter’in 13 Eylül 2023 tarihli cevap mektubunu ele geçirdiğini yazan ve mektubun bir kupürüne de yer veren gazeteye göre, Guterres, “inisiyatifi yeniden canlandırma çabalarının devam ettiğini ve Kıbrıs gemilerinin de katılmasını, müdahil taraflara sunmaya hazır olduğunu” kaydetti.

Guterres mektubunda, söz konusu inisiyatifin, 33 milyon metrik ton gıdanın Ukrayna’nın üç limanından güven içerisinde ihraç edilmesine ve dünya gıda fiyatlarının düşmesine olanak tanıyarak dünya gıda güvenliğine belirleyici katkı koyduğuna işaret etti. Guterres, “Kıbrıs bayraklı veya Kıbrıs ile başka şekilde bağlantılı gemilerin bu çabalara katılmaya hazır olmasından memnuniyet belirtti ve inisiyatifin yeniden başlaması halinde bunu üç tarafın bilgisine getireceğini” kaydetti.

Hristodulidis’in Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Fon Der Leyen’e gönderdiği mektubu da açıklayan gazete, Rum Yönetimi Başkanının  “deniz taşımacılığı için Avrupa Komisyonu’nda özel ve merkezî bir örgütsel yapı kurulmasını” önerdiğini yazdı.

Habere göre, mektubunda deniz taşımacılığını, Avrupa ve dünya ticaretinin omurgası olarak niteleyen Hristodulidis, AB dış ticaretinin yüzde 80’inin deniz yoluyla yapıldığına ve dünya denizcilik filosunun yüzde 40’ının AB armatörlerinin kontrolünde olduğuna işaret etti.

“Deniz politikası ile ilgili faklı yönler arasında daha çok işbirlikleri oluşturulması, deniz taşımacılığına AB içerisinde daha çok dikkat edilmesi ve daha üstün bir konum sağlanması gerektiği” görüşünü de ortaya koyan Hristodulidis,  “Bütünlüklü bir yaklaşım benimsenmesi ve deniz taşımacılığının stratejik ve yatırım planlamasını oluşturabilmesi için uzun vadeli ve sürdürülebilir çevre oluşturulmasını” önerdi.

Nikos Hristodulidis, “Avrupa Komisyonu’nun 2024’teki bir sonraki toplantısına kadar AB’nin deniz taşımacılığıyla ilgili bütün siyasi birimlerinin özel ve merkezî bir yapıya tabi olması gerektiğini” öne sürdü.

- Advertisement -

Son Haberler

Lefkoşa’da yarın “Onur Yürüyüşü” var

 LGBTİ+ haklarının savunulması ve toplumsal farkındalığın artırılması için yarın...

Manga’dan hükümet ve muhalefete çağrı

Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen) Başkanı Akın Manga, Meclis...

Hür-İş, Hayvancılar Birliği’nin eylemine destek verecek

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş), Hayvancılar Birliği’nin pazartesi günü...

Din İşleri Başkanı Ünsal, Arnavut Camii saldırısını kınadı

Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal, Arnavutluk Camii’ne yapılan saldırıyı...

Sponsor

Göz Atın

Erhürman: VYK ve yöneticilerin payını görünmez kılma çabasını kabul etmiyoruz

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, "VYK'nın DAÜ'nün bu noktaya...

Meclis Genel Kurulu yarın toplanacak

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın toplanacak. Yasama ve denetim işlevinin...

Ukrayna: “Yakında Rusya’ya havada da asimetrik bir yanıt vereceğiz”

 Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırskiy, yakın zamanda Rusya'ya havada...

Maliye Bakanı Berova, İrsen Küçük’ün ölüm yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı

Maliye Bakanı Özdemir Berova, eski Başbakan, bakan ve Ulusal...

Gazimağusa ve Girne’deki uyuşturucu olaylarında 7 kişi tutuklandı

 Gazimağusa’da, dün akşam 20.00 sıralarında Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme...

Lefkoşa’da yarın “Onur Yürüyüşü” var

 LGBTİ+ haklarının savunulması ve toplumsal farkındalığın artırılması için yarın Lefkoşa’da “Adaletin Rengi Ne?’’ sloganıyla “Onur Yürüyüşü” düzenleniyor. 17 Mayıs Organizasyon Komitesi’nin açıklamasına göre, yürüyüş yarın...

Manga’dan hükümet ve muhalefete çağrı

Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen) Başkanı Akın Manga, Meclis ve yargı yaz tatiline girmeden, hükümeti ve muhalefeti, sorunları çözüme kavuşturacak yasal düzenlemeleri ivedilik sırasına...

Hür-İş, Hayvancılar Birliği’nin eylemine destek verecek

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş), Hayvancılar Birliği’nin pazartesi günü düzenleyeceği eyleme destek kararı aldı. Hür-iş Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu, kararlarının gerekçesini yaptığı yazılı açıklamayla duyurdu....