Ana Sayfa Güney Kıbrıs Dimitriu’dan açıklama, Kurtulmuş’tan yanıt

Dimitriu’dan açıklama, Kurtulmuş’tan yanıt

0

Rum Meclis Başkanı Annita Dimitriu’nun “Kıbrıs’ta iki devletli çözümü kabul etmelerinin mümkün olmadığı” şeklindeki açıklamasına TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan gelen yanıt, bugünkü Rum basınında yer aldı.

Fileleftheros gazetesi, Rum Meclis Başkanı Annita Dimitriu’nun dün Dublin’de başlayan Avrupa Konseyi üye ülkelerinin Parlamento Başkanları Avrupa zirvesinde yaptığı konuşmaya yer verdi.

Gazete, Dimitriu’nun açıklamaları üzerine TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, konuşmasında Dimitriu’nun açıklamalarını yorumladığını belirtti.

Habere göre Dimitriu ayrıca, Kıbrıs’ın bölünmüş olarak kalması için çok küçük olduğunu, Türk tarafının iki devlete dayalı çözüm talebinin de kabul edilmesinin söz konusu olmadığını savundu.

Dimitriu, Kıbrıs Rum tarafının; üzerinde anlaşmaya varılan zeminde, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerin yeniden başlaması konusundaki samimi niyetini yineledi.

Dağlık Karabağ konusundan da söz eden Dimitriu, Dağlık Karabağ Ermenilerinin etnik temizlik korkusuyla kitlesel göçe zorlandığını savundu ve Güney Kıbrıs’ın Ermeni halkına yönelik desteğini dile getirdi.

Dimitriu, “Rusya’nın Ukrayna’da, Türkiye’nin Kıbrıs’ta Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da olsun, ihlal edenin kim olduğundan bağımsız olarak uluslararası hukukun ve insan haklarına saygının üstün gelmesi gerektiğini” söyledi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise konuşmasında Kıbrıs’taki işgalcinin Türkiye değil 1960 yılında kurulan yasal Kıbrıs Cumhuriyetini lağveden Kıbrıs Rum tarafı olduğunu ifade etti.

Kurtulmuş açıklamasında “Ülkem ve milletim adına, Türkiye’yi işgalci olarak nitelendiren Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin temsilcisine yanıt verme sorumluluğum vardır” ifadesini de kullandı.

Exit mobile version