Ana Sayfa Güney Kıbrıs AKEL ve DİSİ’den 1 Ekim açıklaması

AKEL ve DİSİ’den 1 Ekim açıklaması

0

AKEL ve DİSİ, “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin kuruluş yıl dönümü olarak kutlanan 1 Ekim dolayısıyla açıklamada bulundu.

Haravgi gazetesine göre AKEL, “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin kuruluşundan bu yana 63 yılın geçtiğini belirterek “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin, her ne kadar Londra-Zürih Anlaşmalarının yükü ve taahhütleriyle yüklü olsa da, Kıbrıs halkı için bir kazanım teşkil ettiğini, buna eş zamanlı olarak Kıbrıs halkı için özgürlük ve ülkede yaşamını sürdürme açısından kalkan olduğunu belirtti.

AKEL, “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin, tüm Kıbrıslılara, Kıbrıslı Rumlara, Kıbrıslı Türklere, Ermenilere, Maronitlere ve Latinlere ait bağımsız iki toplumlu devlet olduğunu ifade etti.

AKEL açıklamasında ayrıca “Kıbrıs’ın bölünmüşlüğünün” kesinleşmesinin önlenmesi için mücadele ve birlik mesajı göndermek istediklerini, ayrıca ülkenin geçtiği kritik anlara atıfta bulunarak çabaların; Kıbrıs sorununun iki kesimli iki bölgeli siyasi eşitlik temelinde çözümlenmesine odaklanması gerektiğini kaydetti.

AKEL, müzakerelerin, 2017 yılında Guterres çerçevesinde kaldığı yerden yeniden başlaması gerekliliğini de vurguladı.

DİSİ ise açıklamasında birlik koşulları içerisinde “işgal altındaki toprakların” özgürleştirilmesini sağlamaları ve talep etmeleri gerektiğini savundu.

DİSİ, halkın güvenlik, barış ve demokrasi koşullarından ve haklarından faydalanacağı bir ülkenin yaratılmasından da söz etti.

Exit mobile version