Ana Sayfa Dünya Uçakla seyahat artık her zamankinden daha güvenli: Araştırma

Uçakla seyahat artık her zamankinden daha güvenli: Araştırma

0

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, uçakla seyahatin şu anda her zamankinden daha güvenli olduğunu ortaya koydu.

Yeni bir araştırmaya göre, dünyanın herhangi bir yerindeki bir yolcunun uçakta ölme ihtimali 13,7 milyonda bir.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) araştırmacılar, 2018-2022 yılları arasındaki küresel yolcu ve ölüm verilerini analiz ederek, uçaklarda meydana gelen ölümlerin yıldan yıla ortalama yüzde 7 oranında azaldığını tespit etti.

Bu sonuçlar, 1968’de başlayan ve ölüm oranının her yıl ortalama yüzde 7,5 azaldığı “sürekli iyileşme” eğilimini takip ediyor. Bu azalma, uçuş sayısı artmasına rağmen gerçekleşti.

Araştırma sonuçları, ABD’li uçak üreticisi Boeing’in 777-9 modelinin test uçuşlarını durdurmak zorunda kalmasına neden olan bir dizi teknik sorunla karşı karşıya olduğu bir dönemde açıklandı. ABD Federal Havacılık Otoritesi’nin (FAA) de hatalı pilot koltuğu hareketleri nedeniyle 787 Dreamliner ile ilgili incelemeler başlattığı bildirildi.

Bazı ülkelerde ölüm oranı yüzde 36 daha yüksek

Vaka oranı, insanların hangi ülkelere uçtuğuna ve hangi ülkelerden uçtuğuna bağlıyken, araştırmacılar, ülkeleri hava güvenliği siciline göre düşük, orta ve yüksek riskli olmak üzere üç kademeye ayırıyor.

En düşük riskli grup Avrupa Birliği (AB), Avustralya, Kanada, Çin, İsrail, Japonya, Karadağ, Yeni Zelanda, Norveç, İsviçre, İngiltere ve ABD’yi içeren Kademe 1 grubu.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Kademe 2 grubundaki ülkeler ise Bahreyn, Bosna, Brezilya, Brunei, Şili, Hong Kong, Hindistan, Ürdün, Kuveyt, Malezya, Meksika, Filipinler, Katar, Singapur, Güney Afrika, Güney Kore, Tayvan, Tayland ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE).

Dünyanın geri kalan ülkeleri Kademe 3 ya da yüksek risk grubunda yer alıyor.

Çalışmaya göre, ilk iki kademe için ölüm riski her 80 milyon yolcu binişinde bire düşüyor. Bu ülkeler, dünyadaki 8 milyar insanın yarısından fazlasını oluşturuyor.

Rapor şöyle devam ediyor: “Bu oranla, bir yolcu ölümcül bir kazaya kurban gitmeden önce ortalama 220.000 yıl boyunca her gün rastgele bir uçuş seçebilir.”

Çalışmaya göre, ölüm riski 3. kademe ülkelerde yaklaşık yüzde 36 daha yüksek ancak ölüm oranları yine de düşüyor.

Exit mobile version