Ana Sayfa Dünya Seine Nehri’ndeki kirlilik, Olimpiyat triatlonunda yüzülemeyeceği anlamına gelebilir: Organizatörler

Seine Nehri’ndeki kirlilik, Olimpiyat triatlonunda yüzülemeyeceği anlamına gelebilir: Organizatörler

0

Geçtiğimiz günlerde Fransa Spor Bakanı, 100 yılı aşkın süredir yüzmenin yasak olmasına rağmen güvenli olduğunu kanıtlamak için Seine Nehri’ne dalmıştı.

Uzun süredir kirlilik endişeleriyle gündeme gelen ve Paris 2024 Olimpiyatları’nda yüzme müsabakalarında kullanılacak olan Seine Nehri’ne ilişkin tartışmalar sürüyor.

Suyun kirliliği nedeniyle Paris’in ikonik nehrinde yüzmek bir asırdan uzun bir süredir yasak.

2020 Tokyo Olimpiyatları’nda bronz madalya kazanan Fransız triatlet Leonie Periault, “Ne zaman biriyle tanışsam, Seine Nehri’nde yüzmemle ilgili endişelerini dile getiriyorlar,” diyor.

Bu korkuları giderebilmek adına bu yıl Olimpiyatlara ev sahipliği yapacak Fransa’nın başkenti Paris’te yer alan Seine Nehri’nin temizlenmesi için 1,4 milyar euro harcandı ve atık suların nehre akmaması için dev bir yeraltı havuzu inşa edildi.

Paris Olimpiyatları’na iki haftadan az bir süre kalmışken ve nehirde yapılacak etkinlikler planlanırken, organizatörlerin aklında büyük bir soru işareti var: Seine Nehri, sporcuların yüzebileceği kadar temiz olacak mı?

Seine Nehri zamanında temizlenecek mi?

Triatlon ve maraton yüzme etkinliklerinin Seine Nehri’nde yapılması planlanıyor ancak tüm çabalara rağmen geçtiğimiz haftalarda yapılan testlerde suyun insanlar için güvenli olmadığı tespit edildi. Durumun önümüzdeki günlerde düzelip düzelmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

Oyunlar, 26 Temmuz’dan 11 Ağustos’a kadar sürecek.

Öte yandan, Fransa Spor Bakanı Amélie Oudéa-Castéra suyun temizliğinden o kadar emin ki hafta sonu nehre daldı. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da daha önce Fransa’daki erken seçimler nedeniyle yüzmeyi ertelemiş olmasına rağmen bu hafta Seine Nehri’nde yüzeceğini açıkladı.

Triatloncu Leonie Periault nehirle ilgili hararetli tartışmalardan dolayı hayal kırıklığına uğramış durumda.

“Birkaç yıldır bu nehirde yüzüyorum. Gençlik yarışmalarında düzenli olarak Seine’de yüzerdik ve hiç sorun yaşamadık,” diyen Periault, geçtiğimiz yıl Seine’de bir test etkinliğine katıldığını ifade etti.

“Eyfel Kulesi’nin arka fonu oluşturduğu ortam inanılmazdı, su koşulları ise dünyanın başka hiçbir yerinde olmadığı kadar kötüydü.”

Exit mobile version