Ana Sayfa Dünya Nobel Barış Ödülü’nün sahibi Nihon Hidankyo: “Ödülü Gazze’de çalışanlar almalıydı”

Nobel Barış Ödülü’nün sahibi Nihon Hidankyo: “Ödülü Gazze’de çalışanlar almalıydı”

0

Norveç Nobel Komitesi tarafından takdim edilen 2024 Nobel Barış Ödülü, Japonya’da nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için gösterdiği çabalar nedeniyle Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombasından kurtulanların oluşturduğu Nihon Hidankyo kuruluşuna verildi.

2024 Nobel Barış Ödülü’nün verildiği, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarından sağ kurtulanların oluşturduğu Japon kuruluş Nihon Hidankyo’nun eş başkanı Toshiyiku Mimaki, Cuma günü yaptığı açıklamada, “Ödülü Gazze’de çalışan insanlar almalıydı,” dedi.

DHA’nın haberine göre Mimaki, “Ödülü Gazze’de çalışan insanlar almalıydı. Gazze’de kanlar içindeki çocuklar ebeveynleri tarafından taşınıyor. Tıpkı 80 yıl önce Japonya’da olduğu gibi,” ifadelerini kullandı.

Ödülü aldıktan saatler sonra Japon kamu yayıncısı NHK’ya konuşan Mimaki, vatandaşların barış özlemi çektiğini ama hükümetlerin savaş çıkardığını belirtti.

“Özellikle İsrail ve Gazze gibi yerlerde çocuklar kan içinde kalıyor ve her gün yiyeceksiz yaşıyor, okulları yıkılıyor, istasyonları yıkılıyor ve köprüler yıkılıyor,” diyen Mimaki’nin gözyaşlarını bastırmaya çalıştığı görüldü.

“İnsanlar barış istiyor. Ancak politikacılar, ‘Kazanana kadar durmayacağız’ diyerek savaş açmakta ısrar ediyor. Bunun Rusya ve İsrail için de geçerli olduğunu düşünüyorum ve Birleşmiş Milletler’in gücünün buna bir son verip veremeyeceğini hep merak ediyorum.”

Norveç Nobel Komitesi tarafından takdim edilen 2024 Nobel Barış Ödülü, Japonya’da nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için gösterdiği çabalar nedeniyle Nihon Hidankyo kuruluşuna verilmişti.

Reuters’ın aktardığına göre Mimaki, 6 Ağustos 1945’te ABD’nin Hiroşima’ya atom bombası attığı sırada üç yaşındaydı.

“Nükleer silahların olduğu bir dünyada dünyada barışı sağlamak imkansızdır,” ifadelerini kullanan aktivist, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birleşmiş Milletler nükleer silahlara sahip beş ülke olacağına karar verdi, ancak giderek daha fazla ülke bunları ediniyor. Nükleer silahlar sayesinde dünyanın güvenli olduğu fikrine kesinlikle karşıyız.”

Exit mobile version