Ana Sayfa Dünya Rusya, ABD’yi uyardı

Rusya, ABD’yi uyardı

0

Rusya, ABD’nin “Rus düşmanlığı” politikasını sürdürmesi durumunda ilişkilerin kopabileceğine dair uyarıda bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki diplomatik ilişkilerin 16 Kasım 1933’te ilk kez kurulmasının 90. yıldönümünde bir açıklama yayımladı.

Bakanlığın internet sitesinde dün paylaşılan metinde, ABD ve Rusya arasında “derin bir kriz yaşandığı” belirtildi.

Açıklamada, Washington yönetiminin “Rus düşmanlığını bir silah olarak kullandığı” savunularak, şu ifadelere yer verildi: 

İlişkilerimizin neredeyse sıfıra inmesinin sorumlusu Washington’dır. Bağlarımız her an kopma riskiyle karşı karşıya. Bu Rusya’nın tercihi değildir fakat ABD’nin Moskova’yı stratejik bir yenilgiye uğratma doktrini de dahil, gerilimi daha da tırmandırmaya yönelik sorumsuz adımları feci sonuçlar doğurabilir.

Metinde, Amerikalı elitlerin ABD hegemonyasının mutlak olduğuna ve hiçbir ülkenin bunu sorgulayamayacağına inandığı, Washington’ın da mevcut yol haritasında Rusya ve Çin’i kontrol altında tutma politikası izlediği iddia edildi. 

Kremlin, dünyada “küresel güç dengesinin yeniden şekillendiğine ve jeopolitik değişimler yaşandığına” dikkat çekerek, ikili ilişkilerin ince hat üzerinde seyrettiğini belirtti.

Öte yandan açıklamada, Rusya ve ABD arasındaki ilişkilerin, “saygıya ve karşılıklı çıkarların dikkate alınmasına” dayalı biçimde yeniden şekillendirilebileceği temennisi de paylaşıldı. 

İki ülke arasındaki ilişkiler, özellikle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçen yıl 24 Şubat’ta verdiği emirle Ukrayna’ya savaş açmasının ardından dibe vurmuştu. Savaşın başından beri ABD, Kiev yönetimine yaklaşık 75 milyar dolar değerinde askeri, insani ve finansal destek gönderileceğini duyurmuştu.

Exit mobile version