31.6 C
Lefkoşa

Kanada Başbakanı Trudeau, G20 bildirisini Ukrayna konusunda “zayıf” buldu

- Advertisement -

 Kanada Başbakanı Justin Trudeau, G20 Zirvesi’nin ardından yayımlanan Yeni Delhi Liderler Bildirisi’nin Ukrayna konusunda “zayıf” olduğunu belirterek, “Bana kalsa liderler bildirisi özellikle Ukrayna konusunda çok daha güçlü olurdu.” dedi.

Trudeau, Hindistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen G20 Zirvesi sonrası gerçekleştirilen basın toplantısında zirve kapsamında yayımlanan Yeni Delhi Liderler Bildirisi’ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bazı ülkelerin Kanada’dan farklı görüşlere sahip olduğunu ve bunun da “bildirinin kendisinin istediğinden daha zayıf olmasına yol açtığını” dile getiren Trudeau, “Bana kalsa liderler bildirisi özellikle Ukrayna konusunda çok daha güçlü olurdu.” ifadesini kullandı.

G20’nin “benzeşmeyen” bir grup olduğunu, bildiride güçlü bir dil oluşturmak için çok çalıştıklarını kaydeden Trudeau, “Bu, bir araya gelip değerlerimize uymayan ülkelere baskı yapmak için önemli bir zamandır. Böyle yapmaya da devam edeceğiz.” diye konuştu.

Dün yayımlanan bildiride, “BM Şartı uyarınca, tüm devletler herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne, egemenliğine veya siyasi bağımsızlığına karşı toprak edinimi için güç kullanma tehdidinden veya güç kullanımından kaçınmalıdır. Nükleer silahların kullanılması veya kullanma tehdidi kabul edilemez.” ifadelerine yer verilmişti.

– Modi, Kanada’daki Hint karşıtı eylemlerden endişeli

Hindistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Trudeau, başkent Yeni Delhi’de düzenlenen G20 Zirvesi marjında bir araya geldi.

Modi, Trudeau’ya “Kanada’daki aşırılık yanlılarının Hindistan karşıtı eylemlerinden ciddi endişe duyduğunu” söyledi.

İki ülkenin bu tür tehditlerle mücadelede işbirliği yapması gerektiğinin önemini vurgulayan Modi, Kanada’daki Hindistan karşıtı eylemlerin “ayrılıkçılığı teşvik ettiğini ve Hint diplomatlara yönelik şiddeti kışkırttığını” belirtti.

Modi, “Bu tür güçlerin organize suç, uyuşturucu grupları ve insan kaçakçılığı ile bağlantısı, Kanada için de bir endişe kaynağı olmalıdır. İki ülkenin bu tür tehditlerle mücadelede işbirliği yapması elzemdir.” ifadesini kullandı.

– Trudeau, uçaktaki teknik arıza nedeniyle Hindistan’dan ayrılamadı

G20 Zirvesi sonrası ülkeden ayrılmak için havalimanına gitmek üzere yola çıkan Trudeau ve beraberindeki heyet, uçakta teknik bir arıza yaşandığına dair uyarıldı.

Kanada Başbakanlık Ofisinden Global News’e yapılan açıklamada, Trudeau ve heyetinin, kendilerini taşıyacak uçakta teknik sorun yaşandığına dair Kanada Silahlı Kuvvetlerinden uyarı aldıkları belirtildi.

Açıklamada, “Bu sorunlar bir gecede çözülemez, heyetimiz alternatif düzenlemeler yapılana kadar Hindistan’da kalacak.” ifadesine yer verildi.

- Advertisement -

Son Haberler

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi’nden Demirhan Polis Karaokulu’na 2 araç

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi, Demirhan Polis Karakolu’na iki yeni araç...

Yayın Yüksek Kurulu Ek Bütçesi onaylandı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, Yayın Yüksek Kurulu 2024 Mali...

Yapı işleriyle ilgili onay tasarısı Meclis’te onaylandı

Cumhuriyet Meclisi’nde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye...

Meclis’te Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan Akıllı Ulaşım Sistemleri Projesi’ne yönelik protokol kabul edildi

 Cumhuriyeti Meclis Genel Kurulu’nun bugün saat 14.00 itibarıyla başlayan...

Sponsor

Göz Atın

TC Dışişleri Bakanı Fidan, Çin Dışişleri Bakanı Vang ile görüştü

 Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin Dışişleri Bakanı Vang...

Biden basın toplantısını yarıda kesti…ABD üslerine eş zamanlı saldırı

ABD Başkanı Joe Biden ekonomi konulu basın toplantısını yarıda...

“Kimliksizler Derneği” kuruldu

Karma evliliklerden doğan kişilerin Avrupa Birliği vatandaşlık hakkını çeşitli...

Eski Meclis Başkanı Siber’den çağrı

“Kıbrıs’ta Jön Türk Hareketi-Kulüp-Kardeş Ocağı” kitabının yazarı, eski Meclis...

Sosyal Hizmetler Dairesi’nden çocuk hakları farkındalık etkinliği

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi...

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi’nden Demirhan Polis Karaokulu’na 2 araç

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi, Demirhan Polis Karakolu’na iki yeni araç daha hibe etti. Değirmenlik Akıncılar Belediyesi tarafından satın alınan iki yeni araç, Demirhan Polis Karakolu’nda kullanılmak...

Yayın Yüksek Kurulu Ek Bütçesi onaylandı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, Yayın Yüksek Kurulu 2024 Mali Yılı Ek Bütçe Yasa Tasarısı, oy çokluğuyla kabul edildi. Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin Yayın Yüksek...

Yapı işleriyle ilgili onay tasarısı Meclis’te onaylandı

Cumhuriyet Meclisi’nde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Yapı İşleri Alanında Mutabakat Zaptı (Onay) Yasa Tasarısı görüşülerek oy çokluğuyla onaylandı. Açık...