Ana Sayfa Dünya Hindistan, Ay’a insansız uzay aracı gönderdi: Hedef Güney Kutbu’nun keşfi

Hindistan, Ay’a insansız uzay aracı gönderdi: Hedef Güney Kutbu’nun keşfi

0

 Hindistan, Chandrayaan-3 adlı insansız uzay aracını Ay’a gönderdi. Misyonun başarıyla sonuçlanması halinde Hindistan; ABD, Sovyetler Birliği ve Çin’den sonra Ay’a kontrollü iniş gerçekleştiren dördüncü ülke olacak.

Her şey planlandığı gibi giderse, Hindistan, Ay’ın keşfedilmemiş bir bölümü olan Güney Kutbu’na, rokette önemli bir hasar bırakmayan “yumuşak iniş” gerçekleştiren ilk ülke unvanını kazanacak.

2020 yılında fırlatılan Chandrayaan-2 başarılı bir şekilde yörüngeye yerleşmiş fakat Ay’a iniş gerçekleştirecek modül ve insansız araç yere çakılarak parçalanmıştı.

Ay’ın Güney Kutbu, uzay araştırmaları için özel bir önem taşıyor zira buradaki buz kütleleri gelecekte kurulacak olası bir aktarma istasyonunun sürdürülebilir olmasını sağlayabilecek.

Ay’ın kutup yüzeyinin, büyük kraterleri olan dik yamaçlı bir bölge olduğu, bazı kraterlerin milyonlarca yıldır Güneş ışığı almadığı ve sıcaklığın -230 C gibi aşırı düşük seviyede seyrettiği ve bu nedenle araçları çalıştırmanın oldukça zorlu olduğu ifade ediliyor.

Bütün Ay misyonlarının toprak ve ısının daha makul olduğu ekvatora yakın bölgelere inmesinin nedeninin de bu olduğu belirtiliyor.

Hindistan Uzay Ajansı yetkileri, Chandrayaan-3 misyonunun başarısız olma ihtimalini azaltmak için gerekli adımların atıldığını söylüyor.

-Hindistan neden “Ay’ın karanlık tarafına” inmek istiyor?

Hindistan’ın, 2008’deki 79 milyon dolara mal olan ilk Ay misyonu Chandrayaan-1 ile Ay yüzeyinde su bulunduğuna dair kanıtlar bulunmuştu.

Delhi yakınlarındaki Shiv Nadar Üniversitesi’de uzay robotları profesörü olan Dr. Akash Sinha, “Hala nerede ve ne kadar su olduğuna, hepsinin buz halinde olup olmadığına dair daha fazla detaya ihtiyacımız var” diyerek, “Suyun doğasını ve konumunu anlamak gelecekteki misyonlarımızın başarısı için çok kullanışlı olabilir ve hatta suyun çevresinde yaşam alanı planlanabilir” şeklinde konuştu.

Kaya ve toprak karışımı kutup bölgelerinin yüzeyini keşfetmek, Güneş Sistemi’nin yapısıyla ilgili bazı cevaplar da barındırıyor olabilir.

Hindistan’ın başarısız ikinci misyonunda maliyet neredeyse iki katına çıkarak 140 milyon dolar olmuştu.

Hindistan, Chandrayaan-3 için başarılı bir iniş ve Ay yüzeyinde araştırma yapmak adına yaklaşık 80 milyon dolar harcıyor.

Exit mobile version