Ana Sayfa Dünya Erdoğan ve Putin görüşmesinin ana gündemi Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yeniden başlaması olacak

Erdoğan ve Putin görüşmesinin ana gündemi Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yeniden başlaması olacak

0

Diplomatik bir kaynağa göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasında bu ay yapılacak olası görüşmelerin ana konularından biri Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yeniden başlaması olacak.

Şarku’l Avsat’ın TASS haber ajansından aktardığı habere göre, söz konusu kaynak bugün yaptığı açıklamada, “Rusya Devlet Başkanı’nın olası Türkiye ziyareti sırasında görüşülecek en önemli konulardan birinin tahıl anlaşmasının yeniden canlandırılması olacağı açıktır. Bu alandaki ilerleme, ‘İstanbul anlaşmalarının’ uygulanmasının askıya alınmasının ardından tahıl fiyatlarının yükselmesini engelleyecektir” dedi.

Diplomatik kaynak, mevcut durumun tarım ürünlerine en çok ihtiyaç duyan ülkeleri etkilediğini ve bu sorunun, Rusya’nın taraflara yönelttiği sorulara paralel olarak çözülmesi gerektiğini de vurguladı.

Kaynak, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM), Rusya ve Ukrayna temsilcileriyle görüşmekte olduğu anlaşmayı sürdürmeye yönelik somut önerileri belirtmedi.

Ancak bu konudaki olumlu bir adımın, Ankara ve Moskova’nın Afrika ve Asya’daki konumunu güçlendireceğini de ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, anlaşma devam ederken tahıl fiyatlarının yüzde 23 düzeyinde azaldığını, anlaşmanın askıya alınmasının ardından son iki haftada ise yüzde 15 oranında arttığını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin ise bir açıklamasında, Rusya’nın Türkiye ile yeni bir tahıl anlaşması yapabileceğini ve küresel pazarlara tahıl tedarikini sürdürmek için her türlü seçeneğin değerlendirilebileceğini söyledi.

Türkiye ile Rusya arasında üst düzey temasların sürdüğünü dile getiren Verşinin, dünya pazarına tahıl, hububat ve gübre sağlamaya devam etmek için çeşitli seçenekleri değerlendirmeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

Exit mobile version