27.8 C
Lefkoşa

Hristodulidis BM Genel Sekreteri Guterres’le görüştü

- Advertisement -

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, dün New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüştü.

Fileleftheros gazetesinin internet sitesinde yer alan haberine göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün New York saatiyle 15.40’ta BM Genel Sekreterliği binasında bir araya geldi.

Habere göre Hristodulidis görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, görüşmenin “çok yapıcı geçtiği” vurgusunda bulundu.

“Görüşmenin, BM Genel Sekreteri’nin Gazze’ye insani yardım konusunda teşekkürlerini dile getirmesiyle başladığını” ifade eden Hristodulidis, “Akabinde müzakerelerin yeniden başlaması perspektiflerini görüştük” şeklinde konuştu.

Hristodulidis, “Sadece müzakerelerin başlamasına değil, Kıbrıs sorununun uzlaşılmış çerçeve temelinde çözülmesine siyasi bağlılığı bulunan BM Genel Sekreteri’ne teşekkür ettim” ifadesini kullandı.

-“Her an her yerde görüşmeye hazırım”

“Hükümette olduğu 18 aylık süre boyunca siyasi iradelerini ve müzakerelerin yeniden başlamasına hazır olduklarını kanıtlayan belirli icraatlarına da değindiklerini” vurgulayan Hristodulidis, “hem Kıbrıslı Türk lider hem de Türk heyetiyle her an her yerde görüşmeye hazır olduğunu” yineledi.

Hristodulidis, Guterres’in bir süredir bu yönde bir çaba üstlendiğini, bu çabanın sonuç vermesini umut ettiğini belirterek “Her an hazır olduğumuzu yinelemek isterim” şeklinde konuştu.

“Ekim ayında bir şey gerçekleşmesi ihtimaline” ilişkin bir soruyu ise Hristodulidis, Genel Sekreter’e verdiği mesajın “her an her yerde” şeklinde olduğunu söyleyerek yanıtladı.

Hristodulidis; “Bırakalım Genel Sekreter işini yapsın. Anladığım kadarıyla yarınki (bugünkü) temasları çerçevesinde Sayın Erdoğan’la da görüşecek. Olumlu bir sonuç alınmasını umut edelim” şeklinde konuştu.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Danışmanı Yardımcısı Jon Finer’la yapacağı görüşmeye ilişkin bir soruya ise Hristodulidis; “bu görüşmenin Kıbrıs sorunuyla da ilişkili olmasına karşın daha ziyade ABD’yle ikili ilişkiler ve ABD tarafından dile getirilen, Kıbrıs ile Yunanistan arasındaki elektrik bağlantısına katılma isteğine dair olacağını” ifade etti.

Hristodulidis, “ABD’yle ikili ilişkilerin güçlendirilmesine dair stratejik bir seçimi kanıtlayacak, ikili ilişkilere dair bazı olumlu açıklamaların 2025 yılı başında yapılmasını beklediklerini” vurgularken bu konunun, Yunanistan Başbakanı ve Fransa Cumhurbaşkanı’yla gerçekleştireceği üçlü görüşmede de ele alınacağını belirtti.

Gazete bir diğer haberinde ise, Hristodulidis-Guterres görüşmesi sonrasında BM tarafından yapılan açıklamada, Hristodulidis ve Guterres’in “Kıbrıs sorununun geleceği ve Orta Doğu’daki durumu ele aldıklarının” duyurulduğunu aktardı.

Hristodulidis, Ürdün Kralı ile görüştü

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, BM Genel Kurulu için gittiği New York’ta Ürdün Kralı II. Abdullah ile bir araya geldiği belirtildi.

Haravgi gazetesi, Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis’in yazılı açıklamasına dayanarak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile Ürdün Kralı arasındaki görüşmede, Ürdün’ün MED9’ a katılımı, Güney Kıbrıs-Yunanistan-Ürdün arasındaki üçlü zirve, Kıbrıs sorunu, iki ülke arasındaki ilişkiler ile bölgesel gelişmeler gibi konuların ele alındığını yazdı.

Görüşmede ayrıca iki ülkenin, ya Yunanistan ile birlikte üçlü düzeyde ya da AB ile bölgesel iş birliğinin sağlanması konusunu da ele alındığını yazan gazete, Ürdün Krallığı’nın, Güney Kıbrıs’ta 11 Ekim’de gerçekleştirilecek MED9 zirvesine katılımının ayrıca Güney Kıbrıs-Yunanistan-Ürdün arasındaki üçlü görüşmenin 27 Kasım’da yapılmasının da teyit edildiğini belirtti.

Gazete, iki ülkenin ayrıca ikili düzeydeki ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin iradesini de dile getirdiğini yazdı.

Habere göre Hristodulidis görüşme kapsamında, orman yangınında sağladığı yardımlardan dolayı Ürdün’e yönelik minnettarlığını da dile getirdi.

- Advertisement -

Son Haberler

Fahrettin Altun’dan BM Zirvesi paylaşımı: KKTC’nin tanınması gerektiğini vurguluyoruz

Türkiye İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, BM...

DSÖ: Afrika’da bu yıl 30 bine yakın M çiçeği vakası görüldü

 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu yıl Afrika'da çoğunluğu Kongo...

KSTU davasında bugün üç tanık daha dinlendi

 Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında...

Türk Haber Ajansları Birliğinin logosu belirlendi

Türk Haber Ajansları Birliğinin (ATNA) resmi logosu onaylandı. ATNA’dan yapılan...

Sponsor

Göz Atın

Yunanistan, Rodos’u yangın nedeniyle terk eden turistlere bir hafta ücretsiz tatil verecek

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Rodos'taki orman yangınları nedeniyle tatili...

“Kanserle Savaş İçin Afiş ve Slogan Yarışması” ödül töreni ve sergi açılışı yapıldı

 Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı’nın geleneksel...

Almanya Başbakanı Scholz’un koronavirüs testi pozitif çıktı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, koronavirüs testinin pozitif çıktığını ancak...

Euro 30.10, sterlin 35.08, dolar 27.20 liradan işlem görüyor

KKTC’de serbest piyasada Euro 30.10, sterlin 35.08, dolar ise...

Şimşek enflasyon verilerini değerlendirdi: “Dezenflasyon süreci başladı”

 Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dezenflasyon sürecinin...

Fahrettin Altun’dan BM Zirvesi paylaşımı: KKTC’nin tanınması gerektiğini vurguluyoruz

Türkiye İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, BM Genel Kurulu'nda vicdanı acıtan sorunlarla ilgili çağrılarda bulunacağını bildirdi. Altun, paylaşımında “Kıbrıs Türkleri'ne yönelik zulme...

DSÖ: Afrika’da bu yıl 30 bine yakın M çiçeği vakası görüldü

 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu yıl Afrika'da çoğunluğu Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde olmak üzere yaklaşık 30 bin şüpheli M çiçeği virüsü vakası görüldüğünü açıkladı. DSÖ'nün yayımladığı...

KSTU davasında bugün üç tanık daha dinlendi

 Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan okulun genel sekreteri ve hissedarlarından S.G., ve okulun uluslararası ofis sorumlusu A.S., devam...

Türk Haber Ajansları Birliğinin logosu belirlendi

Türk Haber Ajansları Birliğinin (ATNA) resmi logosu onaylandı. ATNA’dan yapılan açıklamada, üye 5 ülke haber ajansları arasında düzenlenen yarışmada, Kırgızistan Milli Haber Ajansının (Kabar) sunduğu...

Trafik denetimleri…

Ülke genelinde dün yapılan trafik denetimlerinde 30 araç trafikten men edildi, bir sürücü de tutuklandı. Polis açıklamasına göre, 2 bin 485 araç sürücüsünün kontrol edildiği...

Yüzyıllık Destan “Ateş” yarın Girne’de sahnelenecek

Yönetmenliğini Barış Erdenk’in yaptığı Yüzyıllık Destan “Ateş” yarın Girne Amfitiyatro’da sahnelenecek. ‘Girne Arkın Group Fest24’ kapsamında Ankara Devlet Tiyatroları’nın sahneye koyduğu Yüzyıllık Destan "Ateş" oyunu,...

Bir yılda 6’ncı görüşme: Erdoğan-Miçotakis ABD’de bir araya gelecek

Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yıl içinde 6. kez görüşecek. Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu’na katılan Erdoğan ve Miçotakis, New York’ta...

33 örgütten ortak açıklama: “İki devlet politikası bizim görüşümüz de irademiz de değildir”

Kıbrıs sorunu konusunda görüşlerini ifade etmek için bir araya gelen 33 sivil toplum örgütü basın açıklaması yaptı, iki devlet politikasının ne görüşlerini ne de...

Alman tur şirketlerinin Türkiye verisi: Antalya Mallorca’yı solladı

Türkiye, koronavirüs pandemisiyle sarsılan turizm sektörünü ayağa kaldırdı. Özellikle bu yıl turizmde ’60 milyon turist 60 milyar dolar’ hedefiyle hareket eden Türkiye’de sezon erken başlamıştı. Kurban...