22.9 C
Lefkoşa

TC-KKTC Kültür ve Turizm Ortak Çalışma Grubu 1. Toplantısı yapıldı, mutabakat metni imzalandı

- Advertisement -

2022 ve 2023 Yılları “Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İşbirliği Çerçeve Belgesi Eylem Planları” kapsamında “TC-KKTC Kültür ve Turizm Ortak Çalışma Grubu 1. Toplantısı” yapıldı. Toplantının ardından iki taraf arasında kültür turizm alanlarında iş birliğini öngören mutabakat metni imzalandı.

2022 ve 2023 Yılları “Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İş Birliği Çerçeve Belgesi Eylem Planları” kapsamında “TC-KKTC Kültür ve Turizm Ortak Çalışma Grubu 1. Toplantısı”, bugün Lefkoşa’da Concorde Hotel’de düzenlendi. Toplantının ardından karşılıklı olarak hediye takdim edildi ve mutabakat metni imzalandı.  Mutabakat metnine, KKTC heyetine başkanlık eden Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Serhan Aktunç ve TC heyetine başkanlık eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı imza koydu.

-Aktunç

Mutabakat metninin imzalanmasının ardından konuşan Müsteşar Serhan Aktunç, TC-KKTC Kültür ve Turizm Ortak Çalışma Grubu 1. Toplantısı’nın geniş katılımlı olarak yapıldığına dikkat çekerek, tüm katılımcılara teşekkür etti. Turizmin yeniden yapılandırılması, planlanması, turizm çeşitliliğinin ön plana çıkarılması ve toplumla turistin daha çok bir araya geleceği bir turizm şeklini ortaya çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Aktunç, en kısa zamanda turizmin gerçek anlamda lokomotif sektör haline geleceğini ifade etti.

-Yazgı

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı ise, konuşmasına teknik ekiplere teşekkür ederek başladı. Uzman ekiplerin bundan sonra daha sıkı bir çalışma sürecine gireceğini kaydeden Yazgı, “Kıbrıs turizminin, hem kültürel anlamda hem turizm tesisleri anlamında,  daha ileriye gitmesi ve hak ettiği yeri bulabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti olarak elimizden gelen tüm desteği sağlamaya devam edeceğiz. Bundan sonra beraber çok daha güzel işlere imza atacağız” dedi.

-Mutabakat metni…

Taraflar, KKTC Kültür Varlıkları Envanteri Projesi’nin tamamlanmasına ve KKTC’deki bilimsel arkeolojik kazılara destek sağlanmasına yönelik iş birliğini sürdürme ve iki ülkenin kültür ve sanat kurumları arasındaki iş birliğinin artırılması ile sanatçı değişimleri yapılmasına devam edilmesi hususlarında mutabakata vardı.

KKTC’de uygun alanlarda gezici sinema, kütüphane ve tiyatro kurulmasına yönelik iş birliği yürütülmesinin de karara bağlandığı mutabakat metninde, müze ve ören yerleri işletmeciliğinin modernize edilmesi ve bu mekanların hafta sonları da hizmet vermesi amacıyla görüş alışverişinde bulunulacağı belirtildi.

Metinde, tarafların Lefkoşa Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tarafından KKTC’de yapılan faaliyetlerin yaygınlaştırılmasını destekleyeceği ve Kıbrıs Vakıflar İdaresi taşınmazlarından elde edilecek kira gelirlerinin artırılmasının sağlanmasına yönelik iş birliği yürütüleceği maddeleri de yer aldı.

KKTC’de TC Kültür ve Turizm Bakanlığınca kurulumu yapılan Turizm İstatistik Sistemi’ne teknik destek sağlanmasına, KKTC’de turizm alt yapısının geliştirilmesi amacıyla güvenli turizm sertifikasyonunun sağlanmasına ve tesislerin sınıflandırılması belgelendirilmesi ve denetlenmesine yönelik mevzuat ve uygulamalarda da iş birliğini öngören mutabakatta, “Taraflar, KKTC’nin sahip olduğu doğal, tarihi, somut ve somut olmayan kültürel değerlerin ortaya çıkarılmasına, bu değerlerin gerektiğinde restorasyon çalışmaları yapılarak gelecek nesillere aktarılmasına yönelik iş birliği yürütülecektir” denildi.

Mutabakatta ayrıca, KKTC kültür değerlerinin turizme kazandırılmasına, turizm odaklı tanıtımlarının yapılmasına ve markalaşma çalışmaları ile hedef pazar ülkelerde tanıtım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine yönelik iş birliği geliştirilmesi; KKTC turizm hizmet kalitesinin artırılması için sektör çalışanlarına yönelik eğitim faaliyetleri yapılmasının teşvik edilmesi karara bağlandı.

- Advertisement -

Son Haberler

WCK, Gazze’de yeniden yemek dağıtımına başladı

Uluslararası yardım kuruluşu Dünya Merkez Mutfağı (World Central Kitchen-WCK),...

İngiltere ve Galler’de yerel seçimlerde oy verme işlemi başladı

Birleşik Krallık'ın parçası olan İngiltere ve Galler'de halk, dört...

Döviz kurları

KKTC’de serbest piyasada sterlin 40.65 TL, euro 34.75 TL,...

Başbakan Üstel, Beyarmudu Kapısı’nda incelemelerde bulundu…

Başbakan Ünal Üstel, Beyarmudu Kara Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulundu,...

Sponsor

Göz Atın

Hakem klasmanları belirlendi

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) Merkez Hakem Kurulu, her...

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç açıkladı: “Milli voleybolcu Eda Erdem’in heykeli dikilecek”

Fenerbahçe'de Olağanüstü Tüzük Tadili Genel Kurul Toplantısı Ülker Spor...

Euro 31.61, sterlin 36.92, dolar 29.05 liradan işlem görüyor

KKTC’de serbest piyasada euro 31.61, sterlin 36.92, dolar ise...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü…KSP mesaj yayımladı

Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), 8 Mart’ın tüm dünya emekçi...

Remziye Terkan YÖDAK üyesi olarak atanmak üzere seçildi

Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanlığı’nda...

WCK, Gazze’de yeniden yemek dağıtımına başladı

Uluslararası yardım kuruluşu Dünya Merkez Mutfağı (World Central Kitchen-WCK), Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr Belah'ta yerinden edilen Filistinli ailelere yemek dağıtımına yeniden başladı. WCK ekipleri,...

İngiltere ve Galler’de yerel seçimlerde oy verme işlemi başladı

Birleşik Krallık'ın parçası olan İngiltere ve Galler'de halk, dört yıllığına belediye başkanlarını, belediye meclisi üyelerini ve polis komiserlerini seçmek için sandık başına gitti. İngiltere'de yerel...

Döviz kurları

KKTC’de serbest piyasada sterlin 40.65 TL, euro 34.75 TL, dolar 32.40 TL'den işlem görüyor. Serbest piyasada saat 10.00 itibarıyla 34.45 TL'den alınan euro 34.75 TL'den...