17.9 C
Lefkoşa

Uzmanından ramazanda sağlıklı beslenme önerileri…

- Advertisement -

 Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Kübra Sert, ramazanda sağlıklı beslenmek için yapılması gerekenlerle ilgili önerilerde bulundu.

Hastanede yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Sert, ramazanın gelmesiyle birlikte, uzun açlık sürelerinin oluştuğu bir düzene geçiş yapıldığını ifade etti.

Sert, normal günlerde eksik alınan besinlerin ara öğünlerle destekleme şansı olduğunu ancak ramazanda bu durumun mümkün olmadığını aktardı.

Ramazanda besin çeşitliliğini artırmak ve tek tip beslenmeden kaçınmanın büyük önem taşıdığını vurgulayan Sert, “Ramazan ayı boyunca dengeli ve yeterli beslenmek ve sahuru atlamamak büyük önem taşıyor. Sahur sayesinde hem metabolizma hızı yavaşlamıyor hem de oruçluyken aç kalınan süre azalıyor.” ifadelerini kullandı.

Sert, ramazanda sağlıklı beslenmek için önerilerde bulanarak, gün içerisinde kan şekerinin düşmemesi için sahurda zengin protein kaynakları, lif ve posada içeriği yüksek besinlere yer verilmesi kan şekerini dengede tutarak, iftara kadar olan açlık süresini daha kolay atlatmaya katkı sağladığını kaydetti.

Sahurda acı, baharat ve tuz içeriği yüksek gıdalar tüketilmemesi veya sınırlandırılması gerektiğinin altını çizen Sert, şu açıklamalarda bulundu:

“Yüksek tuz ve baharat içeren gıdalar daha fazla susamaya neden olacaktır. Yaklaşık 14-15 saat açlık sonrası tüketilen besinleri iyi seçmek tansiyon ve şeker problemleri yaşamanın önüne geçer. Orucu 1 kepçe çorbayla açıp 10-15 dakika bekleyip daha sonra ana yemeğe geçmek, olası sindirim problemleri yaşamayı önleyebilir. Aynı zamanda besinleri iyi çiğnemek hazımsızlık sorunları yaşamaya da engel olabilir. İftar ve sahur arasına ara öğün ekleyerek, aralıklı beslenmeye geçilmelidir. İftardan sonra yapılacak ara öğün, mutlaka 1-1.5 saat sonra tüketilmeli.”

– “1,5-2 litre su tüketmeye özen gösterilmeli”

Sert, ramazanda en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri su tüketimi olduğuna dikkati çekerek, “Azalan öğün sayısı ve uzun açlık sebebiyle su tüketimi de azalır. İftardan sahura kadar olan sürede mutlaka 1,5-2 litre su tüketmeye özen gösterilmeli. Su tüketimini aralıklara bölerek hızlı tüketmenin önüne geçilebilir.” önerisinde bulundu.

Oruç nedeniyle açlık hissinin verdiği halsizlikle beraber hareketsizlik, bağırsak- sindirim problemlerine neden olabileceğini belirten Sert, sözlerini şöyle tamamladı:

“İftar sonrası 40-45 dakikalık yürüyüşler yapmak sindirim problemlerini engelleyebilir. Ramazanda kalori alımını kontrol altında tutmak ve hazımsızlık yaşamamak için sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmeli. Kızartma-kavurma gibi yüksek yağlı pişirme yöntemleri daha yüksek kalori alımına neden olmaktadır. Aynı zamanda uzun süre bu şekilde beslenmek birçok kronik hastalık açısından risk teşkil etmektedir. Alternatif pişirme yöntemleri olarak ızgara, haşlama, fırınlama ve buğulamayı tercih edebilirsiniz.”

- Advertisement -

Son Haberler

İsrail’in Gazze şiddeti 225 gündür artarak devam ediyor: “Can kaybı 35 bin 386’ya yükseldi “

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana...

Tufan Ekici’nin ‘’Bir Cereyan Masalı’’ adlı kitabı çıktı

 Tufan Ekici tarafından kaleme alınan “Bir Cereyan Masalı” adlı...

Barış Harekatı’nın 50. yılına özel para basılacak

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yılına özel logo tasarımı, anı...

2 trafik kazasının sebebi dikkatsizlik ve alkol…

 Girne-Değirmenlik ana yolunda dün 17.00 sıralarında, Gemikonağı’nda ise bugün...

Sponsor

Göz Atın

Taçoy engelli bireylerin beklediği iki gelişmenin yakında hayata geçeceğini açıkladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 10-16 Mayıs Engelliler Haftası...

Gazimağusa’da uyuşturucu operasyonu: İki kişi tutuklandı!

Gazimağusa’da, Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan...

Euro 29,98, sterlin 34,45, dolar 28,25 TL’den işlem görüyor

KKTC’de serbest piyasada Euro 29,98, sterlin 34,45, dolar 28,25...

SİTA, “Dünü, Bugünü, Yarınıyla Hellimin Avrupa’ya Yolculuğu” isimli panel düzenleyecek

 Siyasal ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (SİTA), Kıbrıs’ın geleneksel ürünü...

‘Kazhal’ın galası ARUCAD’da yapıldı

Ali Azhari’nin yönetmenliğini ve senaristliğini yaptığı kısa film Kazhal’ın...

İsrail’in Gazze şiddeti 225 gündür artarak devam ediyor: “Can kaybı 35 bin 386’ya yükseldi “

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 83 artarak 35 bin 386'ya yükseldi. Gazze'deki Filistin...

Tufan Ekici’nin ‘’Bir Cereyan Masalı’’ adlı kitabı çıktı

 Tufan Ekici tarafından kaleme alınan “Bir Cereyan Masalı” adlı kitap Işık Kitabevi Yayınları’ndan çıktı. Yazar Ekici tarafından kitaba ilişkin yapılan açıklamada, “Bir Cereyan Masalı”nın, KKTC’nin...

Barış Harekatı’nın 50. yılına özel para basılacak

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yılına özel logo tasarımı, anı pulu ve madeni para basımı da gerçekleşecek. Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılı için KKTC’de yapılacak olan...