22.9 C
Lefkoşa

Türkiye’de emekli 218 diplomat, “Atatürk” dizisinin planlanan tarihte yayınlanmasını istedi

- Advertisement -

Emekli 218 Türk diplomat, yayımladıkları bildiride Disney Plus’ın “Atatürk” dizisinin uluslararası yayınını iptal etme kararından dolayı şaşkın olduklarını ve hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek dizinin planlanan tarihte yayınlanmasını talep etti.

Emekli diplomatlar imzaladıkları bildiriyle, Disney Plus’ın “Atatürk” dizisini platformda yayınlamama kararına tepki gösterdi.

Bildiride, daha önce Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanının 100. yıl dönümü, 29 Ekim 2023’te yayınlanacağı duyurulan dizinin iptal nedeni olarak özellikle Amerika Ermeni Ulusal Komitesinin (ANCA) lobi faaliyetlerinin gösterildiği belirtildi.

Disney’in ANCA’nın Türklere karşı sistematik olarak karalama kampanyaları yürüttüğünden, 1970’li ve 1980’li yıllarda dünyada Türk diplomatlara suikast girişiminden sorumlu terör örgütü ASALA’ya desteğiyle bilindiğinden muhtemelen haberdar olduğu kaydedilen bildiride, “Disney’in dolaylı da olsa adını bir terör örgütü ile ilişkilendirmekten kaçınmak için son derece hassas olacağını düşünürdük.” ifadesini yer verildi.

Emekli diplomatların, Disney Plus’ın dizinin uluslararası yayınını iptal etmesi nedeniyle şaşkın olduklarını ve hayal kırıklığına uğradıklarını aktardıkları bildiride, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le ilgili uluslararası alanda kabul gören anlayış kapsamında Disney’e, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 1981’de Atatürk’ün doğumunun yüzüncü yılı hakkında bir karar kabul ettiği hatırlatıldı.

Birleşmiş Milletler kararının da Atatürk’ün dünyada kalıcı bir barışın önemli bir destekçi olduğunun onaylandığı belirtilen bildiride, Atatürk’ün renk, din ve ırk ayrımı olmaksızın insanlar arasında uyum ve işbirliği gelişimi için gayret ettiği ifade edildi.

Bu bağlamda bildiride, Disney Plus’tan “Atatürk” dizisini daha önce planlandığı şekilde yayınlaması talep edildi.

The Walt Disney Company’den 2 Ağustos’ta yapılan açıklamada, “Atatürk” dizisinin platformda yayınlanmayacağı, bunun yerine FOX ve Lanistar Medya tarafından iki film olarak televizyon ve sinemalarda seyircilerle buluşacağı duyurulmuştu.

– “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını anlatan bir dizinin yayımlanmasına izin verilmemesi kabul edilebilir bir hareket değil”

Bildiriye imza atan diplomatlar arasında Türkiye’nin Ermenistan Normalleşme Süreci Özel Temsilcisi Büyükelçi Serdar Kılıç da yer alıyor.

Özel Temsilci Kılıç, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Disney Plus’ın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını anlatan “Atatürk” dizisini yayımlamama kararını ANCA’nın baskısı sonucu aldığına işaret etti.

Emekli Türk büyükelçiler olarak Disney Plus’a tepkilerini dile getirmek için bu bildiriyi hazırladıklarını belirten Kılıç, şöyle devam etti:

“Çok sayıda şehit vermiş bir kurumun (Dışişleri Bakanlığı) mensubu olarak, vaktinde bu kurumda çalışmış olan emekli büyükelçiler olarak tepkimizi dile getirmek istedik. Türkiye’yi siz bir yandan ifade özgürlüğü yoktur, basın özgürlüğü yoktur diye eleştireceksiniz, ondan sonra tek gündemli, teröre sahip çıkan bir komitenin almış olduğu kararla ya da baskıyla tarihe mal olmuş bir lider olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını anlatan bir dizinin yayımlanmasına izin vermeyeceksiniz. Bu kabul edilebilir bir hareket değil. Onun için buna tepkimizi biz de dile getirmek istedik.”

Kılıç, ANCA’nın ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesini amaçlayan sayısız faaliyete de yine benzer mülahazalarla engel olduğunu kaydetti.

ANCA’nın yapıcı bir grup olmadığını, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecini de baltalamaya çalıştığını dile getiren Kılıç, “(ANCA) Yapıcı bir tutumdan ziyade yanlış yorumlanan bir tarih üzerine görüş oluşturarak, strateji oluşturarak ilişkilere de zarar veriyorlar. Türk-Amerikan ilişkilerine zarar veriyorlar. Türkiye’yle Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine zarar vermeye çalışıyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Kılıç, Disney Plus’un aldığı kararın arkasında diasporanın olduğunu ve Ermenistan yönetiminin bu konuyla bir ilgisi olmadığını dile getirdi.

- Advertisement -

Son Haberler

Lefkoşa Gazimağusa anayolu trafiğe tekrar açıldı…

Kum yüklü kamyonun devrilmesi nedeniyle trafiğe geçici olarak kapatılan...

Gazimağusa Lefkoşa ana yolu Lefkoşa gidiş yönü geçici olarak trafiğe kapatıldı

Gazimağusa - Lefkoşa anayolu, Lefkoşa gidiş istikameti, Pirhan yakınlarında...

Meclis Genel Kurulu pazartesi günü toplanıyor… Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 7 Ekim Pazartesi günü toplanıyor. Genel...

Vodafone Sultanlar Ligi’nde 41. sezon yarın başlayacak

Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi'nin 41. sezonu yarın oynanacak ilk...

Sponsor

Göz Atın

Kıb-Tek 805 milyon TL borçlanacak

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek), banka borçlarının kapatılması ve...

Avrupa Parlamentosu yeni başkanını seçecek

 Avrupa Parlamentosunda (AP) 10'uncu yasama döneminin başlayacağı bu hafta,...

İskele Belediyesi Zabıta Birimi güçlendirildi… 

İskele Belediyesi Zabıta Birimi güçlendirilerek, birim bünyesindeki zabıta memuru...

Annita Dimitriu ülke için belirleyici andan söz etti

Rum Meclis ve DİSİ Başkanı, aynı zamanda şu anda...

Trafik ceza puanları daha erken silinecek

Güney Kıbrıs’ta trafik ceza puanlarının her üç yılda bir...

Lefkoşa Gazimağusa anayolu trafiğe tekrar açıldı…

Kum yüklü kamyonun devrilmesi nedeniyle trafiğe geçici olarak kapatılan Lefkoşa - Gazimağusa ana yolu yeniden trafiğe açıldı. Kazada 23 yaşındaki sürücü yaralandı. Polis Basın Subaylığından...

Gazimağusa Lefkoşa ana yolu Lefkoşa gidiş yönü geçici olarak trafiğe kapatıldı

Gazimağusa - Lefkoşa anayolu, Lefkoşa gidiş istikameti, Pirhan yakınlarında meydana gelen trafik kazası sebebiyle geçici olarak trafiğe kapatıldı. Polis Basın Subaylığından verilen bilgiye göre, kaza...

Meclis Genel Kurulu pazartesi günü toplanıyor… Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 7 Ekim Pazartesi günü toplanıyor. Genel Kurulda, Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 1 Ekim Salı günü başlayan yeni yasama...

Vodafone Sultanlar Ligi’nde 41. sezon yarın başlayacak

Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi'nin 41. sezonu yarın oynanacak ilk hafta müsabakalarıyla başlayacak. Sezonun açılış maçında Galatasaray Daikin, VakıfBank'ı konuk edecek. Burhan Felek Vestel Voleybol Salonu'nda...

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi, “Mağusa Yolu Demirhan Balıkesir Kavşağı Dinamik Sinyalizasyon Projesi Mal ve Hizmet Alımı” ihalesini tamamladı, imzalar atıldı.

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi, "Mağusa Yolu Demirhan Balıkesir Kavşağı Dinamik (Akıllı) Sinyalizasyon Projesi Mal ve Hizmet Alımı” ihalesini tamamladı, imzalar atıldı. DEMİRHAN - BALIKESİR KAVŞAĞINA BÜYÜK...

“ADA 74” 12 ay kesintisiz yük ve yolcu taşıyacak

 ANTSO Denizcilik, bünyesine kattığı “Ada 74” gemisiyle, Anamur ile Girne arasında hava koşullarından etkilenmeden 12 ay kesintisiz yük ve yolcu taşımacılığına başlayacağını duyurdu. ANTSO Denizcilikten...

Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer Çatalköy Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok’u ziyaret etti

Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer Çatalköy Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok'u ziyaret etti. Konuyla ilgili kişisel sosyal medya hesabından paylaşım yapan Kırok şu ifadeleri...

Serhatköy alt geçidi ile Mevlevi çemberi arası trafiğe kapatılacak

Kıbrıs Türk Motosiklet Kurumu tarafından 6 Ekim Pazar günü Lefkoşa-Güzelyurt anayolunda “Motosiklet Drag Yarışı” düzenleniyor. Polis Basın Subaylığından verilen bilgiye göre, yarış, 08.00-20.00 saatleri arasında,...

Eylül ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 2,53

İstatistik Kurumu, eylül ayı hayat pahalılığı oranını yüzde 2,53 olarak açıkladı. İstatistik Kurumu'nun yayımladığı verilere göre, eylül ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 2.53, bir önceki...