16.9 C
Lefkoşa

KTTB, Dünya MS günü dolayısıyla mesaj yayınladı

- Advertisement -

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü dolayısıyla mesaj yayınladı, bilimsel gelişmeler ışığında MS’in çaresizlik ve ümitsizliğe yol açan, tedavisi olmayan bir hastalık olmaktan çıktığını anımsattı.

KTTB Yönetim Kurulu adına Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Gülsün Akansoy tarafından yapılan açıklamada Uluslararası Multipl Skleroz (MS) Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl 30 Mayıs’ın Dünya MS Günü olarak ilan edildiği ifade edildi.

Türkiye’de de Türk Nöroloji Derneği, Türkiye Multipl Skleroz Derneği ve diğer hasta dernekleri de “Multipl Skleroz” hastalığının farkındalığını arttırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlediği belirtilen açıklamada hastalık hakkında şu bilgiler verildi:

“Multipl Skleroz 20-40 yaş başta olmak üzere genç erişkinlerde görülen, genellikle ataklar ve düzelmelerle seyreden, santral sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen bulgularla seyreden, olasılıkla bağışıklık sistemini etkileyerek myelin dediğimiz sinir hücresi kılıfı ve sinir hücrelerinde hasar oluşturan bir hastalıktır.

MS, beyin ve omuriliği etkilediği için çok çeşitli nörolojik belirtilere yol açabilir. MS hastaların çoğunda ataklar ve düzelmelerle, küçük bir grupta ise sürekli olarak ilerleyici belirtilerle seyretmektedir. Ataklar özellikle başlangıç döneminde tamamen düzelme gösterse de ilerleyen yıllarda bazı belirtiler kalıcı hale gelebilir. Ataklar genellikle saatler içinde ortaya çıkan, 24 saatten uzun süren, ateşin ve enfeksiyonun eşlik etmediği yeni nörolojik belirtilerdir. MS’e bağlı yakınmalar MS atağı sırasında ortaya çıkıp daha sonra iyileşebileceği gibi bir kısmı uzun dönemde kalıcı olabilmektedir. Merkezi sinir sistemi hastalığı olan, beyin ve omuriliğin birçok alanını etkileyen MS, görme bulanıklığı, çift görme, görüntünün kayması gibi görme bozuklukları, bir kolda bacakta ya da her iki bacakta güçsüzlük, yürümede dengesizlik, bir veya iki elde titreme, uyuşma, idrar kaçırma ya da yapamama gibi belirtilerle kendini göstermektedir.

Multipl skleroz 20-40 yaş arasında başlayan kadınlarda daha sık görülen bir hastalıktır.

MS birçok hastalığı taklit edebilir ve bu nedenle ayırıcı tanı bir çok incelemeyi gerektirebilir. Tanıda ve ayırıcı tanıda MRG (manyetik rezonans görüntüleme), beyin omurilik sıvısının (BOS) incelenmesi ve elektrofizyolojik çalışmalar yararlı yöntemlerdir.

Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte multipl skleroz ve immunoloji alanındaki bilimsel araştırmalar “multipl sklerozun” ortaya çıkış nedeni, oluş mekanizmaları, tanısı ve tedavisi konusunda her geçen gün daha yeni bilimsel verilere ulaşmamızı sağlamaktadır. MS hastalığında temel neden vücudun immun sisteminin kendi hücrelerine saldırı yapmasıdır.  Genetik yatkınlık dışında MS hastalığının ortaya çıkışını enfeksiyonlar, D vitamini düşüklüğü, sigara gibi çevresel faktörler tetikleyici olabilir. Özelikle sigaranın hastalığın ortaya çıkışında, hastalık seyrinde ve tedavi yanıtında önemli olduğunu gösteren kanıtlar giderek artmaktadır. D vitamini de benzer özellikler nedeniyle önemlidir.”

-Multipl skleroz bulaşıcı değildir…

Açıklamada MS hastalığı ile ilgili yanlış bilinen bazı konularda şu ifadelerle düzeltildi:

“Multipl Skleroz bulaşıcı bir hastalık değildir, aynı evi paylaşan aile bireylerine, aynı ortamda çalışan iş arkadaşlarına bulaşmaz.

Ailevi yatkınlık bazı bireylerde tanımlanmasına karşın sadece genetik geçişli bir hastalık değildir.

MS hastaların çocuk sahibi olmalarını engelleyen bir hastalık değildir. MS hastaları uygun tedavi yönetimi ve ilaç seçimi ile çocuk sahibi olabilirler.

Multipl Skleroz öldürücü bir hastalık değildir. MS ruhsal bir hastalık değildir. Multipl Skleroz tedavisi olmayan, çaresiz bir hastalık değildir. Gelişen yeni tedavi yöntemleri ile MS tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Genel olarak yanlış bilinenin aksine MS’li kişilerin çoğunluğu olağan hayatlarına devam edip çalışabilirler”

– “Aile, eş, çocuklar, iş arkadaşları ve toplumsal sosyal destek önemli”

Aile, eş, çocuklar, iş arkadaşları ve toplumsal sosyal desteğin MS hastalığı açısından önemine işaret edilen açıklamada, “Hastanın sosyal desteği, fiziksel kapasitesi, işi, uğraşları, hobileri, günlük yaşam aktiviteleri ne kadar iyi olursa hastalık da daha iyi seyrediyor” denildi ve şu öneriler yapıldı:

“İlaçlar dışında aile bireylerinden gelen destek, hastanın iş hayatına devam etmesi ya da bir uğraşının olması önemlidir. Hastanın beslenmesine dikkat edilmeli, balık ve deniz ürünleri, salata, sebze ve meyve tüketilmelidir. D vitamini düzeyinin MS hastalığında önemli olduğunu, hastanın diyet dışında uygun zamanlarda güneşlenmesinin yararlı olacağını biliyoruz. Ancak MS hastalığında, kaplıca, termal sular ve sauna gibi sıcak ortamlar hastalık belirtilerinde artışa yol açabileceği için önerilmemektedir. Sigara kullanımın bırakılması hastalığın seyri üzerine ve tedaviye yanıt açısından önemlidir”

-“Farklı tedavi alternatifleri var”

Multipl sklerozun bilimsel çalışmalar ışığında giderek daha çok çözülebilen, yeni ve etkin tedaviler ile tedavi seçeneklerinin arttığı, MS’li birey ve nöroloji uzmanı arasında sıkı bir iş birliği gerektiren, sosyal, ailesel ve toplumsal desteğin önemli olduğu bir hastalık olduğu belirtilen açıklamada tedavilerle ilgili şunlar kaydedildi:

“Geçmişte bundan 20-25 yıl önce MS hastalığına özel bir tedavi seçeneğinin olmadığı günlerden 10’dan fazla tedavi seçeneğinin olduğu bir dönem yaşıyoruz. 1993 yılından önce MS için onaylanmış hiçbir tedavi bulunmazken bugün, hastalığın farklı gidişine ve aşamalarına yönelik olarak farklı tedavi alternatifimiz vardır.

MS tanısı ve tedavisi ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Hastalığın tanısı ve izleminde, MS tedavinde yaşanan olumlu gelişmeler geleceğe umutla bakmamıza neden olmaktadır. Özellikle erken tanı koyduğumuz ve tedaviye başladığımız hastalarda daha iyi sonuçlar elde etmeye başlıyoruz.

Yapılan araştırmalar ve yeni bilimsel gelişmeler ışığında artık MS çaresizlik ve ümitsizliğe yol açan, tedavisi olmayan bir hastalık olmaktan çıkmıştır”

- Advertisement -

Son Haberler

Yeni Devlet Laboratuvarı İçin imzalar atıldı… 

2016’daki yangında kullanılmaz hale gelen Sağlık Bakanlığı’na ait Devlet...

TC Milli Savunma Bakanı Güler, Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu ile görüştü

TC Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Uluslararası Savunma, Havacılık...

Akansoy, erken seçimi “külfet” diye niteleyenlere cevap verdi

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Asım Akansoy, Haber...

Ongun Talat: Birleştirme talimatı kararı olası kast için önemli gelişme olur

CTP Milletvekili Ongun Talat, bugün verilecek ara kararda birleştirme...

Sponsor

Göz Atın

Değirmenlik Sağlık Merkezi binası yıkıldı.. 18 milyar TL ayrılan yeni merkezin yapımına birkaç ay içinde başlanacak

Bir süre önce yüksek risk taşıdığı gerekçesiyle boşaltılan Değirmenlik...

Başka bir şahıs adına trafik ceza ihbarnamesi düzenlenmesini sağladı

 Lefkoşa’da başka bir şahıs adına trafik ceza ihbarnamesi düzenlenmesini...

Türkiye Uzay Ajansı dün gece ülkenin çeşitli yerlerinden izlenen meteora ilişkin bilgilendirici paylaşım yaptı…

Türkiye'nin çeşitli yerlerinde, dün gece gökyüzünde görülen meteorun, sosyal...

Floyd’un ölümüne yardım etmekten eski polise 57 ay hapis cezası

ABD'de siyahi George Floyd'un ensesine dizi ile basarak ölümüne...

4. Kozanköy Hellim, Pekmez, Pastelli Festivali 4-5 Mayıs’ta…

 Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi, Kozanköy Muhtarlığı ve Atoll Kozanköy...

Yeni Devlet Laboratuvarı İçin imzalar atıldı… 

2016’daki yangında kullanılmaz hale gelen Sağlık Bakanlığı’na ait Devlet Laboratuvarı’nın yapımı için sözleşme imzalandı.  88 milyon 464 bin TL’ye mal olacak projenin 5 Temmuz...

TC Milli Savunma Bakanı Güler, Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu ile görüştü

TC Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı (SAHA EXPO 2024) kapsamında İstanbul'a giden Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile...

Akansoy, erken seçimi “külfet” diye niteleyenlere cevap verdi

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Asım Akansoy, Haber Kıbrıs Web TV’de Muazzez Gazihan’ın sorularını yanıtlayarak erken seçime yönelik açıklamalarda bulundu. Akansoy, erken seçimi...

Ongun Talat: Birleştirme talimatı kararı olası kast için önemli gelişme olur

CTP Milletvekili Ongun Talat, bugün verilecek ara kararda birleştirme talimatı verilmesi kararının sahte ruhsat iddiasının ispatı ve olası kast hedefine ulaşabilme yolunda önemli bir...

İsrail’in 382 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de can kaybı 42 bin 718’e çıktı

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 48 saatte 115 artarak 42 bin 718'e yükseldi. Gazze'deki Sağlık...

Sudan’da kolera vakası sayısı 26 bini geçti… 737 kişi hayatını kaybetti

 Sudan'da kolera vakası sayısının 26 bini geçtiği bildirildi. Sudan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede toplam kolera vaka sayısının 26 bin 472'ye yükseldiği aktarıldı. Açıklamada, kolera salgınından...

Kılıçarslan’da kazı çalışmasında toprak kayması… 

Kılıçarslan köyünde, su isale hatlarının döşenmesi amacıyla yapılan kazı çalışmaları sırasında, toprak kayması sonucu ayakları toprak altında kalan bir işçi, yaralandı. Polis Basın Subaylığı’ndan verilen...

Esendağlı: “Mahkemenin verdiği karar öngörümüze uygun”

Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, mahkemenin verdiği kararlarının öngörülerine uygun çıktığını söyledi. Esendağlı, mahkeme heyetinin bilirkişi raporunun bir hafta on gün içinde mahkeme dosyasına...

Erdoğan’dan Terörün olmadığı Türkiye mesajı: Tarihi fırsat penceresi kurban edilmemeli

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Terörsüz bir Türkiye’ inşa etmek istediklerini belirterek, “Tarihi fırsat penceresi kişisel hesaplara kurban edilmemeli” ifadelerini kullandı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terörsüz bir Türkiye inşa...