26.9 C
Lefkoşa

Elektronik sigaraların zararlarına ilişkin yeni kanıtlar bulundu

- Advertisement -

Amerikan Kalp Derneği tarafından Pazartesi günü Circulation dergisinde yayınlanan bilimsel bir araştırma, elektronik sigaranın zararlarına ilişkin yeni kanıtlar ortaya koydu.

Açıklamada, elektronik sigara kullanımının kısa ve uzun vadede sağlık üzerindeki etkilerini anlamak için elektronik sigarayla ilgili temel bilimsel ve klinik kanıtlar üzerinde daha fazla araştırma yapılması tavsiye edildi.

Baltimore’daki Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yardımcı doçent olan bilimsel bildiri yazım komitesinin gönüllü başkanı Jason J. Rose, “Elektronik sigaralar, kullanıcının farkında olmayabileceği kimyasallar ve diğer bileşikler de dahil olmak üzere vücut için potansiyel olarak zararlı birçok madde içerir” dedi.

Rose, nikotin içeren elektronik sigaraların, kan basıncının artması ve kalp atış hızının yükselmesi de dahil olmak üzere birçok hemodinamik ölçümde ciddi değişikliklerle ilişkili olduğunu açıkladı Rose, “Nikotin olmasa bile, elektronik sigaralardaki bileşenler, özellikle de aroma maddeleri, bağımsız olarak kalp ve akciğer hastalığı ile ilişkili riskler taşımaktadır” diye ekledi.

Amerikan Kalp Derneği, elektronik sigara kullanımı ile kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kronik bronşit, amfizem veya astım gelişimi arasında bir ilişki olduğunu açıkladı.

Açıklamada, 2010 yılından bu yana elektronik sigara kullanan veya kullanmakta olan kişilerin sayısında hızlı bir artış olduğuna ve bu kullanıcıların çoğunun mevcut veya eski sigara içicileri olduğuna işaret ediliyor.

Düzenleyici Bilim Derneği Tütün Merkezi’nin eş direktörü Rose Marie Robertson, “Gençlerin elektronik sigaraların zararlı olmadığını varsaymaları konusunda büyük bir endişe var. Çünkü yaygın olarak bulunmakta ve daha önce hiç tütün ürünü kullanmamış birçok insanı içeren bir yaş grubuna pazarlanmaktadır” dedi.

Robertson, “Ayrıca araştırmalar, elektronik sigara kullanan bazı gençlerin diğer tütün ürünlerini kullanmaya devam ettiğini ve kullanımları ile madde kullanım bozuklukları arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor” dedi.

Bazı üreticilere göre, geleneksel sigaraların içilmesinin bilinen sağlık riskleri nedeniyle, elektronik sigara ürünleri sigara bırakma araçları olarak değerlendiriliyor.

Rose Marie Robertson, “Elektronik sigara şirketleri, ürünlerini geleneksel sigarayı bırakmanın bir yolu olarak önerdiler. Kısa vadeli faydalar dışında bunu destekleyen güçlü bir kanıt yok ve uzun vadeli bilimsel tıbbi güvenlik verileri de eksik” dedi.

Mısır Benha Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyovasküler Hastalıklar Yardımcı Doçenti Ahmed Benderî yaptığı açıklamada, “Elektronik sigara ürünlerinin tütün kullanımını bırakmak için ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmadığını bilmek önemli. Elektronik sigaraların bileşenlerinin ne olduğunu ya da ne kadar nikotin içerdiklerini bilmiyoruz. Bu bildirinin elektronik sigara içmenin tehlikeleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen herkes için değerli bir kaynak olduğunu ve bu konuda daha fazla araştırma yapılmasını teşvik etmemiz gerekiyor. Herkes elektronik sigara kullanımı konusunda dikkatli olmalıdır. Eğer sigara içiyorsanız, doktorunuzla konuşmalısınız. Sağlığa verdiği ciddi zarar göz önüne alındığında, sigarayı bırakmak için birçok etkili program mevcut” dedi.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

Bakan Gardiyanoğlu, Kamusen Kadın ve Çocuk Hakları Komitesi üyelerini kabul etti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Seher Güneş...

Kathimerini: “Kıbrıs insani krizin merkezinde”

Güney Kıbrıs’ın, çatışmaların Lübnan’a yayılması ihtimalinden büyük endişe duyduğu...

Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi toplandı

 Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi bugün...

Gazze’de can kaybı 2 bin 300’ü aştı

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin...

Taekwondocular 23 Nisan için kırdı

Taekwondo Judo Karate Aikido Federasyonu tarafından organize edilen 23...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...