24.8 C
Lefkoşa

STÖ ve kuruluşların iki toplumlu ortak 1 Mayıs etkinliği 11.00’de Ledra Palas ara bölgede…

- Advertisement -

Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu’na üye sivil toplum örgütleri PEO, DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN, DAÜ-SEN, 1 Mayıs’ta ara bölgede düzenlenecek iki toplumlu etkinlik için ortak basın açıklaması yaptı.

Lefkoşa ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde saat 11.30’daki basın açıklamasını Kıbrıslı Türk sendikalar adına DEV-İŞ Başkanı Koral Aşam, Rum sendikalar adına PEO Genel Sekreteri Sotirulla Haralambus yaptı.

Aşam, dünya kurulduğundan bu yana zamanın değişmesine rağmen ezen ve ezilen düzeninin, aynı zamanda sömürünün devam ettiğini kaydetti ve 1886’dan bu yana devralınan emek mücadelesini sürdürme kararlılığında olduklarını vurguladı.

Aşam, istikrarlı ve birleşmiş bir Kıbrıs’ın olmadığı bir yerde emekçi haklarının da istikrarının olamayacağını belirterek, Crans Montana’da dondurulan Kıbrıs görüşmelerinin sonuç odaklı olarak yeniden başlaması ve sonuca ulaştırılmasının hem bölge hem Kıbrıs adası adına istikrarı sağlayacağını, çalışanların mücadelesinin de böylelikle anlam kazanacağını aktardı.

Aşam, 1 Mayıs etkinliği için ara bölgede olmayı planlayanların geçiş için kimlik kartlarını beraberlerinde getirmeleri gerektiğini hatırlattı.

-Haralambus

PEO Genel Sekreteri Sotirulla Haralambus da bu yılki 1 Mayıs’ın hem Kıbrıs hem dünyada işçiler tarafından;neo-liberal politikaların emekçi haklarına saldırısı, dünyadaki savaşlar, İsrail’in giriştiği soykırım, “ülkede yaşanan bölünmüşlük” ve bir türlü sonlandırılamayan barış müzakereleri vb. zor ve ağır koşullar altında karşılanacağını kaydetti.

Bu yıl 1 Mayıs’ta vermek istedikleri net mesajın, “artan pahalılığa ve emekçi kesimin yoksullaşmasına karşı politikalar geliştirilmesi” olduğunu aktaran Haralambus, barış ve çözümün olmadığı koşullarda Kıbrıslı Türk, Rum, Latin, Maronit, Ermeni olsun tüm kesimlerin haklarının daraldığının görüldüğünü bununsa çaresinin çözümden geçtiğini kaydetti.

Haralambus, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlatılması adına Kıbrıs’taki liderlere BMGS Antonio Guterres’i Adaya davet etme çağrısında da bulundu.

-1 Mayıs’ta “Barış ve Sosyal Adalet için Omuz Omuza” etkinliği ara bölgede…

1 Mayıs’ta Kuzey Kıbrıs’tan  sivil toplum örgütü ve kuruluşlar, saat 09.30’da Lefkoşa Kuğulu Park’ta buluşup saat 11.00’de ara bölgede Güney Kıbrıs’tan gelip etkinliğe katılacaklarla buluşmak üzere Ledra Palas sınır kapısına hareket edecek.

Güney Kıbrıs’tan katılacaklarsa, saat 10.00’da Eleftheria Meydanı’nda ön mitingde bir araya gelip, saat 11.00’de ara bölgedeki etkinlikte olacak şekilde hareket edecek. 

Buluşmanın ardından hazırlanan ortak bildiri iki dilde okunacak ve Kulis Theodoru ile Umut Albayrak konseri yapılacak.

- Advertisement -

Son Haberler

AB, 2025 yılı ekonomik büyüme tahminini düşürdü

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avro Bölgesi'nde bu yılki ekonomik...

İsrail’in Gazze şiddeti 222 gündür sürüyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana...

Slovakya Başbakanı Fico’ya silahlı saldırı: “Karnından vuruldu”

Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya bir hükümet toplantısının ardından silahlı...

Uzmanına göre, göz tansiyonunda erken teşhis çok önemli

 Medicana Sağlık Grubu Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet...

Sponsor

Göz Atın

Süveyş Kanalı’nda petrol tankeriyle çarpışarak batan römorkörün mürettebatından biri öldü

Mısır'daki Süveyş Kanalı'ndan geçen bir petrol tankeriyle çarpışarak batan...

CTP Kadın Örgütü ÖZEV’i ziyaret etti

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Kadın Örgütü, farklı gelişen bireylerin...

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ortak basın toplantısında konuştu

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin, "Tüm...

Bağımsızlık Yolu: “İfade Özgürlüğü Onurumuzdur”

Bağımsızlık Yolu, Gönyeli-Güzelyurt yolu çemberinde “İfade Özgürlüğü Onurumuzdur” pankartı...

Orta dereceli okullarda karneler bugün dağıtıldı, yaz tatili başladı

Orta dereceli okullarda karneler bugün dağıtıldı, yaz tatili başladı.  Geçen...

AB, 2025 yılı ekonomik büyüme tahminini düşürdü

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avro Bölgesi'nde bu yılki ekonomik büyüme beklentisini yüzde 0,8 seviyesinde tutarken, gelecek yıl için yüzde 1,4'e indirdi. AB Komisyonu'nun "Avrupa Ekonomik...

İsrail’in Gazze şiddeti 222 gündür sürüyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 35 bin 233'e yükseldi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in...

Slovakya Başbakanı Fico’ya silahlı saldırı: “Karnından vuruldu”

Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya bir hükümet toplantısının ardından silahlı saldırıya uğradı. Fico, açılan ateş sonucu karnından yaralandı. TASR haber ajansının bildirdiğine göre Slovakya Başbakanı Robert Fico bir...