22.9 C
Lefkoşa

Semra Eren-Nijhar’ın kaleme aldığı “Uzay’ın Şairi Osman Türkay” kitabı tanıtıldı

- Advertisement -

Kıbrıs Türk Edebiyatı’nın önemli şairlerinden Osman Türkay’a ithafen Semra Eren-Nijhar tarafından hazırlanan “Uzay’ın Şairi Osman Türkay” kitabı, KKTC Cumhurbaşkanlığı himayelerinde tanıtıldı.

Türkay’ın doğum günü olan 16 Şubat’ta Lefkoşa AKM’de düzenlenen etkinlikte yazar Semra Eren-Nijhar, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar konuşma yaptı.

-Semra Eren-Nijhar: “Goethe,  Neruda, Shakespeare değerinde ama biz Osman Türkay’ı tanımıyoruz”

İlk sözü alan Semra Eren-Nijhar, 1993’te Almanya’dan ayrılarak İngiltere’ye yerleştiğini, göç uzmanı olarak buraya ilk giden Türkleri araştırdığını, Osman Türkay’ın ismini bu nedenle gittiği Kıbrıs Türk Cemiyeti’nde duyduğunu söyledi.

Semra Eren-Nijhar, edebiyatla ilgili çalışmaları nedeniyle sürekli Londra’daki Şiir Kütüphanesi’nde bulunduğunu, Türkay’ın eserlerinin dünya dillerine çevrildiğini, aldığı onlarca ödülü olduğunu, Nobel’e aday gösterildiğini buradaki araştırmalarında öğrendiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk Cemiyeti aracılığıyla Osman Türkay ile tanıştığını ancak sadece bir kez görüşebildiklerini belirten Semra Eren-Nijhar, bir edebiyatçı, sanatçı ve sosyal bilimci olarak, Avrupa’da yaşayan Türklerin kültürel mirasını tanıtmayı kendine misyon edindiğini, bu kapsamda da Osman Türkay’la ilgili araştırmalarını 23 yıldır sürdürdüğünü belirtti.

Semra Eren-Nijhar, “Gördüğüm, okuduğum, araştırdığım Osman Türkay, Goethe, Neruda, Shakespeare değerinde ama biz onu tanımıyoruz…” dedi.

40 yılını İngiltere’de geçiren, eserleriyle dünyaya açılan, 100 yıl sonrasını görebilen bir şair olan Osman Türkay’ın heykelinin Ozanköy dışında bir yerde görememenin kendisini üzdüğünü ifade eden Semra Eren-Nijhar, Kıbrıs’ta yeterince bilinmeyen Osman Türkay’ın kitabının Çin’de de basıldığını söyledi.

Semra Eren- Nijhar, başta Londra olmak üzere farklı yerlerde Osman Türkay enstitülerinin açılmasını, çocuklara Osman Türkay’ın öğretilmesi gerektiğini ifade etti.

-Tatar: “Kısacık ömrüne saymakla bitmeyecek başarılar sığdırdı”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Osman Türkay’ı 1974 yılında gittiği İngiltere’de, Londra Türk Cemiyeti’nde tanıdığını belirterek, “Ben şimdi her sabah Kıbrıs’ın ozanı Osman Türkay’ı yaşadığı yerde, Ozanköy’de anıyorum…” dedi.

Tatar, sadece Kıbrıs değil, dünya edebiyatına da adını altın harflerle yazan Türkay’ın eserlerinde Kıbrıs’taki yaşanmışlıklara, acılara, sevinçlere, mücadeleye ve vatan sevgisine de yer verdiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Osman Türkay, kısacık ömrüne saymakla bitmeyecek başarılar sığdırdı, Kıbrıslı Türk şair olarak adımızı dünyaya duyurdu…” dedi.

-Sibel Tatar: “Doğduğu günde Osman Türkay’ın ne kadar kıymetli biri olduğunu yeniden dile getirmek bizi mutlu etti”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar da, kitabın tanıtımını üstlenerek doğum gününde andıkları Türkay’ın edebiyat, dünya ve Kıbrıs Türk halkı için ne kadar kıymetli biri olduğunu yeniden dile getirmenin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Semra Eren-Nijhar’ın da belirttiği gibi Osman Türkay’ın enstitüsünün, müzesinin olması gerektiğini ifade eden Sibel Tatar, etkinliğe gelmeden okul kitaplarında Osman Türkay’dan nasıl bahsedildiğine baktığını kaydetti.

Türkay’ın kısa bir biyografisine ve bir şiirine 10’uncu sınıf kitaplarında rastladığını belirten Sibel Tatar, “Okul kitaplarımızda Osman Türkay’dan dünya şairi, uzay şairi, Kıbrıslı Türk şair diye daha çok bahsedilmeli” şeklinde konuştu.

- Advertisement -

Son Haberler

Lefkoşa Gazimağusa anayolu trafiğe tekrar açıldı…

Kum yüklü kamyonun devrilmesi nedeniyle trafiğe geçici olarak kapatılan...

Gazimağusa Lefkoşa ana yolu Lefkoşa gidiş yönü geçici olarak trafiğe kapatıldı

Gazimağusa - Lefkoşa anayolu, Lefkoşa gidiş istikameti, Pirhan yakınlarında...

Meclis Genel Kurulu pazartesi günü toplanıyor… Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 7 Ekim Pazartesi günü toplanıyor. Genel...

Vodafone Sultanlar Ligi’nde 41. sezon yarın başlayacak

Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi'nin 41. sezonu yarın oynanacak ilk...

Sponsor

Göz Atın

BM: 783 milyon kişi gıdaya erişimde sorun yaşıyor, 47 milyon insan açlığın eşiğinde

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı'nın (WFP) verilerine göre,...

Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid...

Özdenefe, deprem bölgesindeki ziyaretlerine devam ediyor

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe, Hatay'ı ziyaret etti.  Özdenefe,...

DAÜ Araştırma Görevlisi Uluslararası Ürojikenoloji Derneği’nde komite üyesi seçildi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve...

Lefkoşa Gazimağusa anayolu trafiğe tekrar açıldı…

Kum yüklü kamyonun devrilmesi nedeniyle trafiğe geçici olarak kapatılan Lefkoşa - Gazimağusa ana yolu yeniden trafiğe açıldı. Kazada 23 yaşındaki sürücü yaralandı. Polis Basın Subaylığından...

Gazimağusa Lefkoşa ana yolu Lefkoşa gidiş yönü geçici olarak trafiğe kapatıldı

Gazimağusa - Lefkoşa anayolu, Lefkoşa gidiş istikameti, Pirhan yakınlarında meydana gelen trafik kazası sebebiyle geçici olarak trafiğe kapatıldı. Polis Basın Subaylığından verilen bilgiye göre, kaza...

Meclis Genel Kurulu pazartesi günü toplanıyor… Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 7 Ekim Pazartesi günü toplanıyor. Genel Kurulda, Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 1 Ekim Salı günü başlayan yeni yasama...

Vodafone Sultanlar Ligi’nde 41. sezon yarın başlayacak

Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi'nin 41. sezonu yarın oynanacak ilk hafta müsabakalarıyla başlayacak. Sezonun açılış maçında Galatasaray Daikin, VakıfBank'ı konuk edecek. Burhan Felek Vestel Voleybol Salonu'nda...

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi, “Mağusa Yolu Demirhan Balıkesir Kavşağı Dinamik Sinyalizasyon Projesi Mal ve Hizmet Alımı” ihalesini tamamladı, imzalar atıldı.

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi, "Mağusa Yolu Demirhan Balıkesir Kavşağı Dinamik (Akıllı) Sinyalizasyon Projesi Mal ve Hizmet Alımı” ihalesini tamamladı, imzalar atıldı. DEMİRHAN - BALIKESİR KAVŞAĞINA BÜYÜK...

“ADA 74” 12 ay kesintisiz yük ve yolcu taşıyacak

 ANTSO Denizcilik, bünyesine kattığı “Ada 74” gemisiyle, Anamur ile Girne arasında hava koşullarından etkilenmeden 12 ay kesintisiz yük ve yolcu taşımacılığına başlayacağını duyurdu. ANTSO Denizcilikten...

Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer Çatalköy Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok’u ziyaret etti

Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer Çatalköy Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok'u ziyaret etti. Konuyla ilgili kişisel sosyal medya hesabından paylaşım yapan Kırok şu ifadeleri...

Serhatköy alt geçidi ile Mevlevi çemberi arası trafiğe kapatılacak

Kıbrıs Türk Motosiklet Kurumu tarafından 6 Ekim Pazar günü Lefkoşa-Güzelyurt anayolunda “Motosiklet Drag Yarışı” düzenleniyor. Polis Basın Subaylığından verilen bilgiye göre, yarış, 08.00-20.00 saatleri arasında,...

Eylül ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 2,53

İstatistik Kurumu, eylül ayı hayat pahalılığı oranını yüzde 2,53 olarak açıkladı. İstatistik Kurumu'nun yayımladığı verilere göre, eylül ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 2.53, bir önceki...