26.9 C
Lefkoşa

Özersay: “Harçlara yapılan zamlar yasaya aykırı”

- Advertisement -

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, taşınmaz mal vergisi de dahil seyrüsefer ve benzeri harçlara yapılan zamların yasaya aykırı olduğunu savunarak, “Yarın birisi bunu mahkemeye taşısa bu iş yargıdan dönebilir. Derhal bu anomaliyi düzeltmeleri gerekir” dedi.

Özersay yaptığı yazılı açıklamada, her yıl Bakanlar Kurulu’nun enflasyonu dikkate alarak, motorlu araç, sürüş ehliyeti, kimlik kartı harcı, taşınmaz mal vergisi gibi yaklaşık 30-35 çeşit harç ve vergiye zam yaptığını ifade etti. Bu artışların Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdiğini kaydeden Özersay, tarihin de genellikle 1 Ocak olduğunu belirtti.

“Bazı hükümetler döneminde bu artışların şubat ayına kaldığı oldu” diyen Özersay, son yapılan artışların büyük bir kısmının 4 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayımlandığını kaydetti.

İşlemin yasaya aykırı olduğunu savunan Kudret Özersay, Taşınmaz Mal Vergisi Yasası (50/1995) 23(1) maddesinde, “Beyana dayanan vergi tarhiyatları, her vergilendirme döneminin en geç mart ayı sonuna kadar yapılır” denildiğine dikkat çekti. Özersay, yasanın 24(1) maddesinde ise, “Beyana dayanan vergi tarhiyatlarında ödenmesi gereken verginin birinci taksiti nisan, ikinci taksiti eylül ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir” denildiğini ifade etti.

“Bakanlar Kurulu’nun en geç mart ayı sonuna kadar alması gereken kararı almadığını ve haziranda taşınmaz mal vergi miktarına zam yaptığını” öne süren Özersay, şöyle devam etti:

“Şimdi taşınmaz mal vergisinin birinci taksitini nisan ayında ödeyen vatandaşlar ikinci taksiti ödemeye gittiklerinde ikinciyi zamlı mı alacaksınız? Eğer bunu yaparsanız yasadaki, ‘iki eşit taksitte’ denilen düzenlemeye, yani yasaya aykırı işlem yapmış olacaksınız.

Yok, eğer ilk taksiti de ikinci zamlı taksite uyumlaştırıp fark almaya kalkarsanız bu kez yasayı geriye yürütmüş olursunuz ki o başka bir anlamsızlık, başka bir hukuksuzluk yaratacak. Vergi oranını artırmış olmanıza rağmen bunu ikinci taksite uygulamayacaksanız neden o zaman taşınmaz mal vergisine bu zammı yaptınız? Nisan ayında taşınmaz mal vergisinin iki taksitini birden, birlikte ödeyen vatandaşlara şimdi belediyeler yeniden vergi mi koyacak?”

Zamların senenin ortasında yönetsel bir kaosa sebep olacak şekilde yapıldığını ve kararın alındığı gün yürürlüğe konduğunu belirten Özersay, bunun başka adaletsizlikleri beraberinde getireceğini kaydetti.

“Mesela seyrüseferini haziranda yenileyecek olanlar 3 Haziran tarihine kadar eski fiyattan, diğer vatandaşlar ise 4 Haziran tarihinden itibaren yeni zamlı fiyattan yenilemek zorunda kalacak” diyen Kudret Özersay, “seyrüsefer yenilemesini 4 Haziran’a bırakan vatandaşın, son tarihi geçirmemesine, bir hata yapmamasına rağmen cezalandırıldığını” belirtti.

-“Derhal bu anomaliyi düzeltmeleri gerekir”

Bakanlar Kurulu kararıyla harçlara yapılan zamların, hem zamanlaması hem de şekli itibariyle yasaya aykırı olduğunu savunan Özersay, “Üstelik devletin mali uygulamalarına tamamen ters bir durum yaratacak şekilde yapılmıştır ve mali ve idari bir keşmekeşe neden olacak niteliktedir. Yarın birisi bunu mahkemeye taşısa bu iş yargıdan dönebilir. Derhal bu anomaliyi düzeltmeleri gerekir” dedi.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

iPhone satışları düştü, Apple’ın geliri azaldı

ABD'nin teknoloji devlerinden Apple'ın geliri, 30 Mart'ta sona eren...

46. Dönem Yedek Subay ve Çavuş Celbi ant içti

46. Dönem Yedek Subay ve Çavuş Celbi, Gülseren Kışlası’nda...

Esendağlı, bugünkü duruşmanın aranın ardından tanıkların dinlenmesi ve ara kararların alınmasıyla devam edeceğini kaydetti

Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, sabah tanıkların dinlenmesiyle başlanan...

Yeniden Doğuş Partisi 4’üncü Olağan Kurultayı’nda oylama yapılıyor…

Yeniden Doğuş Partisi’nin (YDP) 4’üncü Olağan Kurultayı'nda oylama başladı.  7...

Derinya’ya yeni bir pazar yeri inşa ediliyor

Derinya’ya yeni bir pazar yeri inşa edilmesine başlandı. Politis gazetesinde...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...