26.8 C
Lefkoşa

KTOEÖS, Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde basın açıklaması yaptı

- Advertisement -

 Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde, “Eğitimdeki Sorunlar Sadece Bina/Altyapı Sorunları Değildir” başlıklı basın açıklaması yaptı.

Sendika, yetenek sınavı ile öğrenci alımı yapılan okulda, bir öğrencinin “usulsüz” şekilde okula alındığını savunarak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, neden böyle bir sınav yaptığını açıklamasını istedi.

Basın açıklamasında, sendika yetkililerinin yanı sıra sendikada örgütlü okul öğretmenleri de yer aldı.

-Eylem: “Eğitimin niteliği meselesi hiç dertleri değil”

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem konuşmasında, okulda inşaat ve konteyner olmadığını ancak her yıl olduğu gibi “usulsüzlük” olduğunu savundu.

Okulun yıllardır yetenek sınavı ile öğrenci aldığını, özel bir statüsü olduğunu hatırlatan Eylem, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ısrarla okulun tüzüğünü yapmak istemediğini iddia etti.

“Her sene kontenjan eksiktir” diyerek, sınav yapılıp, geçmeyen öğrencilerin tekrar okula alındığını ileri süren Eylem, bu yıl ise ilk kez 11’inci sınıfa öğrenci alımı yapıldığını kaydetti.

Okula alım sınavını komisyonların yaptığını ifade eden Eylem, komisyonda, okulun öğretmenleri, Bakanlıktan denetmenler ayrıca Bakanlığın belirlediği akademisyenlerin yer aldığını söyledi.

Komisyonun bu yıl sınavı haziran ayında yaptığını daha sonra sınavı geçmeyen öğrencilerden itiraz edenler olduğunu anlatan Selma Eylem, iki buçuk ay sonra eylül ayında tekrar sınav yapıldığını belirtti. KTOEÖS Başkanı Eylem, okulun dışında yapılan sınavda daha önce sınavı geçmeyen bir öğrencinin okula alındığını kaydetti.

Söz konusu sınavın, itiraz eden öğrencilerin tümüne duyurulmadan, açık çağrı yapılmadan, okulun öğretmenleri komisyonlara dahil edilmeden, “gizli kapaklı” yapıldığını savunan Eylem, “Eğitimin niteliği meselesi hiç dertleri değil” dedi.

Rüşvet, yolsuzluk, sahtekarlık ve torpilin eğitime de yansıdığını öne süren Eylem, yapılan tüm usulsüzlükleri, haksızlıkları, adaletsizlikleri dile getirmeye ve mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

KTOEÖS Başkanı Eylem, bir soru üzerine, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, neden böyle bir sınav yaptığını açıklamasını istedi.

Bir siyasinin, “Eylemlerin, grevlerin olmadığı bir öğretim yılı olmasını dilerim” şeklinde açıklama yaptığına işaret eden Eylem, “Gerçekten hayretler içinde dinliyoruz. Çünkü bir hafta okulları açmayan, bir hafta grev yapan biz değiliz, bizzat hükümettir, Eğitim Bakanlığı’dır. Halkı kandırmaktan vazgeçsinler” dedi.

-Gökçebel: “Eğitimde sadece altyapı sorunu yoktur, amaçsızlık vardır”

KTOEÖS Genel Sekreteri Tahir Gökçebel ise konuşmasında, okulun, deprem risk raporunun yayınlanmadığını ifade ederek, “Ne olduğunu bilmiyoruz ansızın Lefke’de olduğu gibi son dakika ‘okul tehlikelidir’ deyip, buraya da konteyner kurulabilir” diye konuştu.

Yasalara uyulmadığı ve bazı kişilere adaletsizce avantajlar sağlandığını dile getiren Gökçebel, “Bu sınavı yapan Eğitim Bakanı mı? Daire Müdürü mü? Onu da bilmiyoruz” dedi.

Sınavın yapılma ve öğrenci atanma biçiminin nasıl olduğunun yıllardır belli olduğunu belirten Tahir Gökçebel, bunun bir kişi için yapılmasının anlamının, “torpil, eşitsizlik, istisna” yaratmak olduğunu söyledi.

“Okullar amaçsız hale getirildi” diyen Gökçebel, Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ne, yapılanması açısından ne kadar sanat okulu denilebileceğini de sorguladı.

“Eğitimde sadece altyapı sorunu yoktur, amaçsızlık vardır” diye konuşan Tahir Gökçebel, rutin konuşulan konuların bile çözülemediğini belirtti. Tahir Gökçebel, “tam gün okul” denilirken, kurultay gerekçesiyle okulların açılmasına beş gün ara verilebildiğini ileri sürdü.

-“Kıbrıs Türk eğitim sistemi sil baştan yaratılmalı”

“Çocuklarımızı harcıyoruz, öğretmenlerimizi artık tükenmişliğe itiyoruz” diyen Gökçebel, Kıbrıs Türk eğitim sisteminin, sil baştan yaratılması gerektiğini kaydetti.

Kamusal eğitimin, gelecek, bilim, laik toplum yapısı demek olduğunu ifade eden Gökçebel, velilere, “seyretmeyin, seyrederseniz çocuklarınızı, en önemli varlıklarınızı bu siyaset, bu anlayış harcayacaktır” dedi.

Bir soruya karşılık, Milli Eğitim Bakanı’na eleştirilerde bulunan Gökçebel, Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde yapılanın hesabının verilmesi gerektiğini kaydetti.

100 öğretmen eksiğiyle eğitime başlanacağını dile getiren Gökçebel, eksik kadroların yükünün öğretmene yükleneceğini belirtti.

Bakanlıkla bir dertleri olmadığını dile getiren Tahir Gökçebel, kamusal eğitimin nitelikli hale getirilmesiyle ilgili bir dertleri olduğunu söyledi.

- Advertisement -

Son Haberler

Böbrek sağlığı için çocukların güne 1 bardak su içerek başlaması öneriliyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi ve...

Yeni yasama yılı 1 Ekim’de başlayacak

 Cumhuriyet Meclisi’nin, Onuncu Dönem, Dördüncü Yasama Yılı, 1 Ekim...

Sağlık hukuku Tabipler Birliği’nde düzenlenen sempozyumda ele alınıyor…

 Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Fazilet Özdenefe, sağlık alanında Meclis’e...

Altın fiyatlarında yeni rekor

Altın yatırımcıları her geçen gün yeni rekorlara odaklanmaya başladı....

Sponsor

Göz Atın

Meclis Başkanı Töre, Türkiye’ye gitti

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, temaslarda bulunmak amacıyla Ankara’ya...

Töre, Malazgirt Zaferi’nin yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Malazgirt Zaferi’nin 952. yıl...

Ataoğlu Avrupa Şampiyonu olan Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı’nı kutladı

 Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı, DP...

Esir takası anlaşması imzalamasını isteyen İsrailliler’den Savunma Bakanlığı yakınında gösteri

İsrail’de hükümetin Hamas Hareketi ile esir takası anlaşması imzalamasını...

Rum “Ortodoks Kilisesi’ni sarsan” skandal…

Rum Ortodoks Kilisesi,  “son 20 yılın en büyük skandalı”...

Böbrek sağlığı için çocukların güne 1 bardak su içerek başlaması öneriliyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi ve Çocuk Romatolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mukaddes Kalyoncu, "Çocuklar güne bir bardak suyla başlasın,...

Yeni yasama yılı 1 Ekim’de başlayacak

 Cumhuriyet Meclisi’nin, Onuncu Dönem, Dördüncü Yasama Yılı, 1 Ekim Salı günü yapılacak törensel açılışla başlıyor. Yeni yasama yılı, Meclis İç Tüzüğü uyarınca ekim ayının ilk...

Sağlık hukuku Tabipler Birliği’nde düzenlenen sempozyumda ele alınıyor…

 Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Fazilet Özdenefe, sağlık alanında Meclis’e gönderilen mevzuat çalışmalarına özellikle hassasiyet gösterildiğini ancak belirli alanlarda hala ilerleme sağlanamadığını, ülkenin Ruh Sağlığı...

Altın fiyatlarında yeni rekor

Altın yatırımcıları her geçen gün yeni rekorlara odaklanmaya başladı. ABD Merkez Bankası'ndan yeni faiz indirimlerinin gelmesi beklentisi altını yükseltmeyi sürdürüyor. Küresel piyasalar ABD Merkez...

Hristodulidis BM Genel Sekreteri Guterres’le görüştü

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, dün New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüştü. Fileleftheros gazetesinin internet sitesinde yer alan haberine göre, Rum Yönetimi Başkanı...

BM liderleri, 79. Genel Kurul için New York’ta bugün buluşacak

Dünya genelinde en büyük diplomatik etkinliklerden biri olarak değerlendirilen ve üye ülkelerin liderlerini bir araya getiren Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun 79’uncusu New York’ta...

Akıncı’dan sağlık durumuna ilişkin açıklama

4’üncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, sosyal medya hesabı üzerinden sağlık durumuna ilişkin bir açıklama yaptı. Akıncı, “Geçirdiğim rahatsızlık sonrasında yapılan holter tetkikinde elde edilen bulgular Elektro...

Veteriner Dairesi’nde 1 adet 12 aylık dişi melez büyükbaş hayvan satışı

Veteriner Dairesi, cuma günü, Çömlekçi Devlet Üretme Çiftliği'nde bir adet 12 aylık dişi melez büyükbaş hayvan satışı yapılacağını duyurdu. Veteriner Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, kapalı...

Geçitkale’de metrekareye 39 kilogram yağmur yağdı

 KKTC’de dün en çok yağış Geçitkale’ye düştü. Meteoroloji Dairesi'nden yapılan açıklamaya göre, metrekareye Geçiktale’de 39, Dörtyol’da 27, Vadili’de 16, Ercan ve İskele’de 9, Serdarlı’da 8,...