35.8 C
Lefkoşa

Kıbrıs Türk fotoğrafçılığının sembol isimlerinden Mustafa Diana defnedildi

- Advertisement -

Kıbrıs Türk fotoğrafçılığının sembol isimlerinden olan ve dün 102 yaşında hayatını kaybeden Mustafa Diana (Mustafa Salih Okay) , Lefkoşa kabristanlığına defnedildi.

Cenazeye, ailesinin yanısıra Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, fotoğrafçı dostları, bazı gazeteciler ve sevenleri katıldı.

Mustafa Diana’nın cenazesi, Lefkoşa İsmail Safa Camii’nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Mustafa Diana kimdir?

Gerçek ismi Mustafa Mehmet Salih Okay olan Mustafa Diana, 20 Ağustos 1922’de Lefkoşa’da doğdu.

2022 yılında 100 yaşını kutlarken Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) yaşam hikayesini anlatan Mustafa Diana, fotoğrafla tanışmasını şöyle anlatmıştı:

“O dönemin ünlü fotoğrafçısı Fevzi Akarsu, eniştemdi. Kıbrıslı Türkler’in en birinci fotoğrafçısıydı o dönem. Benim abilerim baba mesleğini seçti ve polis yazıldı. Babam beni de polis yazdırmak istedi ama ben kabul etmedim, ‘Ben fotoğrafçı olacağım’ dedim. Onun yanına gidip gelirken alışmaya başlamıştım.  ‘Tamam’ deyip beni yanına aldı. Ve öylece 14-15 yaşında fotoğrafçılığa başlamış oldum.”

Filmleri aratmayan bir yaşamı olan Mustafa Diana’nın hayatının dönüm noktalarından biri de daha sonra soyadı olarak aldığı ve fotoğraf stüdyosu ile Çatalköy’deki sahil işletmesine de adını verdiği “Diana” ile tanışması oldu.

Vahan Avedissian adlı Ermeni fotoğrafçının yanında Mustafa Mehmet Salih Okay’ı gören Diana Samuel adlı İsrailli kadın, Yahudi toplama kampında kaybettiği üç oğlundan birine onu çok benzettiği için yanına alıp İsrail’e götürmek istedi.

18 yaşında İsrail’e giden ve Diana Samuel ve eşinin fotoğraf stüdyosunda çalışmaya başlayan Mustafa Mehmet Salih Okay, İsrail’de geçirdiği 4 yıl boyunca kendini çok geliştirdi ve ustalaştı.

Dört yıl sonra Kıbrıs’a dönen Mustafa Mehmet Salih Okay, “anne” dediği Diana Samuel ile yakın ilişkisini sürdürdü ve onların da desteğiyle Kıbrıs’ta kendi fotoğraf stüdyolarını açmaya başladı.  Artık hem Kıbrıslı Türkler hem de Kıbrıslı Rumlar arasında en tanınmış fotoğrafçılardan biri olmuştu.

Mustafa Mehmet Salih Okay, artık tüm adada, Mustafa Diana ya da Foto Diana olarak ün yapacak ve tanınacaktı.

İngilizlerin kurduğu Kıbrıs Fotoğrafçılar Birliği’nin 1949 yılında düzenlediği yarışmada Rum, Ermeni ve İngiliz rakiplerini geride bırakan Mustafa Diana, aldığı ödülü ömür boyu sakladı.

Fotoğrafçılık sektöründeki yeni teknikleri ve ürünleri kullanan Mustafa Diana, tutkusunu ve yeteneğini birleştirince, Kıbrıs’ta sadece Türkler arasında değil, Rumlar, Ermeniler ve İngilizler arasında da nam saldı, büyük bir popülarite kazandı.  Talep o kadar fazlaydı ki adanın farklı noktalarında fotoğraf stüdyoları açtı.

Kıbrıslı Türk liderlerin yanısıra, Rum lider Makarios’un tercih ettiği isim de Mustafa Diana idi.

Mustafa Diana, yine TAK’a verdiği röportajda o günleri şu sözlerle anlatmıştı:

“Doktor Küçük beni çağırırdı ‘Gel Mustafa fotoğrafımı çek’ diye. Denktaş Bey’in de hem fotoğraflarını çektim hem de fotoğrafçılık merakı vardı, ona nasıl fotoğraf çekeceğini öğrettim. Önce ona bir fotoğraf makinesi tavsiye ettim, sonra gelirdi çektiği fotoğrafları beraber temizlerdik. Denktaş ve Doktor Küçük ile birlikte çok vakit geçirdik. Rahmetli Ecevit geldi, Ecevit ile de tanıştırdı beni Denktaş Bey.

Makarios’un Rum bir fotoğrafçısı vardı ama beni de çağırırdı fotoğraflarını çekmem için.  Benim fotoğraflarımı çok beğenirdi.  Çok fotoğrafını çektim. Bugün hala Rum devlet dairelerinde asılı fotoğraflarının çoğu bana aittir. Adımı koymadım yalnız. ‘İsmini koymayacan’ dedi.”

1952 yılında Melek Hanım ile evlenen, Mehmet, Koncegül ve Derviş adında çocuklara ve 6 toruna sahip olan Mustafa Diana, 1972’de de ilk renkli fotoğraf laboratuvarına sahip Kıbrıslı Türk fotoğrafçı oldu.

Fotoğrafçılık işini büyük bir tutkuyla yaptığını ve son ana kadar da devam ettiğini anlatan Mustafa Diana, dünyaya bir daha gelse yine fotoğrafçı olmak istediğini söylüyordu.

- Advertisement -

Son Haberler

46. Güzelyurt Portakal Festivali sona erdi

46. Güzelyurt Portakal Festivali dün akşam Irmak Arıcı konseriyle...

Erhürman: “Memleket elimizden gidiyor”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, gereksiz...

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Girne’de kutlandı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 98. yıl dönümü, Girne’de düzenlenen...

3 yargıç yemin ederek göreve başladı

 Yüksek Adliye Kurulu tarafından yargıçlığa atanan Cemal Gündüz, Dilem...

Sponsor

Göz Atın

ABD, Husilere ait “fırlatılmaya hazır füzelere” yönelik savunma saldırısı düzenlediğini açıkladı

ABD, Yemen'deki İran destekli Husilere ait "fırlatılmaya hazır" 6...

Diyabet hastaları dikkat etmeli: Hayati tehlike oluşturuyor

Türkiye Acil Tıp Derneği, yaz mevsimiyle beraber acillere başvuran...

Azerbaycan Uluslararası Kültür Merkezi çarşamba günü açılacak

Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Cemiyeti tarafından Lapta'da  hayata geçirilen Azerbaycan Uluslararası...

Akansoy’dan hükümete eleştiri

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Asım Akansoy, hükümeti,...

Konya’daki “Japon Kyoto Parkı” ilkbahar renklerine büründü…

Konya’daki Japon Kyoto Parkı, ilkbahar renklerine büründü. Konya ile...

46. Güzelyurt Portakal Festivali sona erdi

46. Güzelyurt Portakal Festivali dün akşam Irmak Arıcı konseriyle sona erdi. Güzelyurt Belediyesinden verilen bilgiye göre, Irmak Arıcı, Festival kapsamında Amfi Tiyatro’da hayranlarıyla buluştu.  Güzelyurt Belediye Başkanı...

Erhürman: “Memleket elimizden gidiyor”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, gereksiz tartışmalarla vakit öldürmenin zamanı olmadığını belirterek, “Memleket elimizden gidiyor” dedi. CTP’den yapılan açıklamaya göre, Kuzey Kıbrıs...

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Girne’de kutlandı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 98. yıl dönümü, Girne’de düzenlenen törenle kutlandı. Girne Ramadan Cemil Meydanı’ndaki Atatürk Büstü önünde yer alan tören, Atatürk Büstü’ne çelenklerin konulması,...