26.9 C
Lefkoşa

Hala Sultan Tekkesi’ne ziyaret düzenlendi

- Advertisement -

Kıbrıs Vakıflar İdaresi ve Din İşleri Başkanlığı, Kurban Bayramı münasebetiyle Larnaka’daki Hala Sultan Tekkesi’ne ziyaret düzenledi.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Metehan Sınır Kapısı’ndan otobüslerle hareket eden 650 kişilik kafile, güvenlik önlemleri eşliğinde gittiği Hala Sultan Tekkesi’nde ibadetlerini de yerine getirdi. Ziyaret, dualar eşliğinde tamamlandı.

Larnaka yakınındaki Tuz Gölü kıyısında, türbesi ve adına yapılmış külliyesiyle bilinen ve Hala Sultan olarak tanınan Ümmü Haram bint Milhan’ın adı,  bazı kaynaklarda er-Rümeysá veya el-Gumeysâ olarak belirtiliyor.

Buhari’de yer alan Hadis-i Şerif’e göre peygamber Hz. Muhammed (S.A.V), rüyasında Hala Sultan’ın birincilerden (deniz gazilerinden) olacağını ve deniz seferine katılacağını gördü.

Hala Sultan, 648-649 yılları arasında Kıbrıs’a düzenlenen ilk deniz seferinde yer aldı ve Akka limanından Kıbrıs’a hareket etti.

Deniz seferi esnasında yaya yürüyemeyecek kadar yaşlı olan Hala Sultan, Larnaka’da şu anda türbesi bulunan bölgede katırdan düşerek şehiden vefat etti ve orada toprağa verildi.  

Osmanlı donanması Akdeniz’e açılırken Larnaka hizasına geldiklerinde üç top atışıyla Hala Sultan’ı selâmlarlardı. Tüm İslâm dünyasında, Türk dünyasında ve özellikle Kıbrıslı Türkleri’nin gönlünde yoğun bir Hala Sultan sevgisi vardır.

Kıbrıs’ın 1571 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethinden sonra, buraya türbe ve cami yapılarak Mekke, Medine ve Kudüs’ten sonra önemli ziyaret mekânlarından biri haline geldi.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

Akansoy: “Ahmet Ünsal, CTP döneminde görevinden alınacak”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Asım Akansoy, bir...

İkinci Dünya Savaşı, başlamasının 84’üncü yılında Polonya’nın tazminat talebiyle gündemde

Polonya'nın Nazi Almanyası tarafından 1 Eylül 1939'da saldırıya uğraması...

KTÖS ile Avrupa Parlamentosu Kıbrıs Temsilciliği Ofisi yetkilileri bir araya geldi

 Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) yetkilileri ile Avrupa Parlamentosu...

ABD Başkanı Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefonda görüştü

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy...

Öztürkler ve Akpınar’dan Dr. Küçük’ün ölüm yıl dönümü mesajları…

 UBP Güzelyurt Milletvekili Ziya Öztürkler ve DP Girne Milletvekili...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...