29.9 C
Lefkoşa

Eski milletvekili Ergün Vehbi için Cumhuriyet Meclisi’nde tören düzenlendi

- Advertisement -

Hayatını kaybeden eski milletvekili Ergün Vehbi (83) için Cumhuriyet Meclisi’nde tören düzenlendi.

Törene Vehbi ailesi, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, bakanlar, milletvekilleri, eski Meclis başkanları, başbakanlar, TMT Mücahitler Derneği’nden temsilciler de katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anma töreni, merhum Ergün Vehbi’nin özgeçmişinin okunmasıyla devam etti.

Kardeşi Hasibe Şahoğlu, Meclis Başkanı Zorlu Töre ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konuşma yaparak, Ergün Vehbi’nin vatansever, çalışkan, eğitime önem veren bir insan, iz bırakan bir siyasetçi olduğunu vurguladı.

-Şahoğlu: “Ergün abim benim idolümdü”

Anma töreninde ilk sözü alan Ergün Vehbi’nin kız kardeşi Hasibe Şahoğlu, “Ergün abim benim idolümdü. Çok çalışkan ve zekiydi” diyerek vatan ve kitap sevgisini, eğitime büyük önem veren abisinden öğrendiğini söyledi.

Şahoğlu, uğrunda ölmeyi göze alacak kadar ülkesine bağlı ve gözü kara bir mücahit olan Ergün Vehbi’nin üniversite öğrencilerinin savaşmak üzere Kıbrıs’a gönderilmesi için canla başla çalıştığını, yılmadığını ve bunu başardığını kaydetti.

Yeşilırmak’ta komutan olan Ergün Vehbi’nin lisede göreve gelemeyen öğretmenlerin yerine öğretmenlik de yaptığını belirten Hasibe Şahoğlu, çağrılınca hiç tereddüt etmeden ve “Vatanın bana ihtiyacı var” diyen abisinin kurulu düzenini bırakarak İstanbul’dan Kıbrıs’a geldiğini söyledi.

Ergün Vehbi’nin siyasi yönünde de değinen, “Ben siyaseti de onunla sevdim. O yıkılmaz bir kale, sığınılacak bir limandı siyasette…” diyen Şahoğlu, Vehbi’nin yeri göğü inleten sesiyle sadece taraftarlarını değil, muhalefeti de etkilediğini ifade etti.

Hasibe Şahoğlu, doğruları söylemeden kaçınmayan, dürüst bir siyasetçi, vatan menfaatlerinin yılmaz bekçisi olan Ergün Vehbi ile gurur duyduklarını söyleyerek, “Bu vatan seni unutmayacak, sen tarihin sayfalarına ve yüreklerimize kazındın kahraman mücadele adamı…” dedi.

-Töre: “O her şeyden önce vatanını seven biriydi”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de konuşmasında Ergün Vehbi’nin bir ömre çok şeyler sığdırdığını, dürüst, üretken, girişimci ve örnek bir siyasetçi olduğunu kaydetti.

Töre, “O, her şeyden önce vatanını seven biriydi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne inanan biriydi. Devletini savunuyordu. Kıbrıs Türk halkının ulusal mücadelesini savunuyordu, bu mücadeleye inanıyordu” dedi.

Ergün Vehbi’nin yüksek ve kalın sesiyle doğruları haykırmayı kendine vazife edinen biri olduğunu da belirten Meclis Başkanı Töre, “Hiç kimse bu fani dünyada kalmaz. Gidenlerin arkasından söylenenlere bakmak lazım… Ergün Vehbi’nin arkasından olumsuz bir şey söylenemez” dedi.

Töre, Ergün Vehbi’ye rahmet, ailesine sabır dileyerek, “Onu unutmayacağız” diye konuştu.

-Tatar: “Memlekete büyük hizmetler verdi…Milliyetçi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yürekten inan biriydi”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise, Ergün Vehbi’nin genç yaşlarda, daha öğrenciyken Erenköy’deki mücadelede yer aldığını, mücahitlere liderlik yaptığını söyledi.

Ergün Vehbi’nin konuları kürsüden ifade edişine ve gür sesine de işaret eden Tatar, “Memlekete büyük hizmetler verdi. Milliyetçi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yürekten inanan biriydi” dedi.

Ergün Vehbi’yi hasta yatağında gazeteci Akay Cemal ile birlikte ziyaret ettiğini de kaydeden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Vehbi’nin “Yürütmekte olduğumuz iki devletli siyaset doğru bir siyasettir” şeklinde bir değerlendirme yaptığını da söyledi.

“Ergün Vehbi çok iyi bir insan, çok iyi bir aile babasıydı. Vehbi ailesiyle zaman içinde çok önemli bağlarım oldu” diyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Vehbi’ye rahmet, başta eşi Dr. Vesile Vehbi olmak üzere ailesine ve sevenlerine başsağlığı ve sabır diledi.

Konuşmaların ardından hayatını kaybeden eski milletvekili Ergün Vehbi’nin naaşı önünde protokol sırasına göre saygı duruşu ve geçişi yapıldı.

Meclis’teki törenin ardından Vehbi, öğle namazının ardından Lefkoşa Mezarlığı’nda toprağa verildi.

- Advertisement -

Son Haberler

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında son 24 saatte 37 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun cuma sabah saatlerinden bu yana Gazze Şeridi'nin...

Dünya genelinde 754 milyon yetişkin okuma yazma bilmiyor

Dünya genelinde üçte ikisi kadın olmak üzere 754 milyon...

Türk aktivist Eygi’nin, İsrailli keskin nişancının kurşunuyla öldürüldüğü otopsi raporuyla kanıtlandı

Filistin'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kenti Valisi Gassan...

“Fiakas” oyunu sahnelendi

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ile Güney Kıbrıs'tan Technohoros ETHAL, Dünya...

Sponsor

Göz Atın

Engelli yoklama bildirgeleri için son teslim tarihi 29 Mart

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, engelli yoklama bildirgeleri için...

Lefkoşa’da aracın çarptığı yaya ağır yaralandı… 18 yaşındaki Zemzem İclal Büte yoğun bakımda

Lefkoşa’da dün akşam saatlerinde bir aracın çarptığı yayaZemzem İclal...

Rusya: “Ukrayna, Rostov, Tula ve Kaluga’ya saldırı girişiminde bulundu”

 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın, Rostov bölgesi ile Moskova yakınlarındaki...

Alayköy köy girişi ve Batıkent civarında yarın elektrik kesintisi olacak

Alayköy köy girişi ve Batıkent civarına yarın 09.00- 12.00...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24’üncü Devlet Başkanları Zirvesi’ne katıldı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü...

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında son 24 saatte 37 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun cuma sabah saatlerinden bu yana Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde düzenlediği saldırılarda 37 Filistinlinin öldüğü bildirildi. Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın haberine göre, cumartesi...

Dünya genelinde 754 milyon yetişkin okuma yazma bilmiyor

Dünya genelinde üçte ikisi kadın olmak üzere 754 milyon yetişkin okuma yazma bilmiyor ve 250 milyon çocuk temel okuryazarlık becerilerini edinemiyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim...

Türk aktivist Eygi’nin, İsrailli keskin nişancının kurşunuyla öldürüldüğü otopsi raporuyla kanıtlandı

Filistin'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kenti Valisi Gassan Daglas, Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrailli bir keskin nişancı tarafından öldürüldüğünün otopsi raporuyla kanıtlandığını...

“Fiakas” oyunu sahnelendi

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ile Güney Kıbrıs'tan Technohoros ETHAL, Dünya Barış Günü vesilesiyle “Fiakas” oyununu sahneledi. Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nun daveti üzerine ETHAL, Kumarcılar Hanı'nda İzel Seylani’nin...

Başbakan Üstel Maraş Buluşması’nda konuştu: “Biz her zaman Anavatanımız Türkiye ile el ele, kol kola bütün zorlukların önünü aşarak yolumuza devam ediyoruz“

Başbakan Ünal Üstel, Başbakanlık tarafından Maraş MAGEM’de düzenlenen, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı “ Maraş Buluşması” etkinliğinde “Biz her zaman Anavatanımız Türkiye...

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Maraş Buluşması’nda konuştu: “Derdimiz, millete hizmet etmek, sizlerin sorunlarını çözmek, daha müreffeh ortamda yaşamanızı sağlamak”

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz katıldığı “Maraş Buluşması” etkinliğinde “Derdimiz millete hizmet etmek, sizlerin sorunlarını çözmek,  daha müreffeh daha iyi bir ortamda  yaşamanızı sağlamak....

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Batı Şeria’daki işgal karşıtı sivil protestoya “barbarca müdahalesini” lanetledi

Türkiye Cumhuriyeti (TC) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Batı Şeria'daki işgal karşıtı sivil protestoya "barbarca müdahalesini" lanetlediğini bildirdi. TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı...

Başbakanlık Gazimağusa’da Cevdet Yılmaz’ın da katılımıyla “Gazimağusa Maraş Buluşması” etkinliği düzenledi

Başbakanlık, Gazimağusa Maraş MAGEM’de Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da katılımıyla “Maraş  Buluşması” adı altında kahvaltı etkinliği düzenledi. Etkinliğe Başbakan Ünal Üstel ile Türkiye Cumhurbaşkanı...

Geçitkale’de 8 kg yağış kaydedildi

Meteoroloji Dairesi, son 24 saatte Geçitkale’ye metrekarede 8 kg yağış düştüğünü kaydetti. Daireden yapılan açıklamaya göre, 6 - 7 Eylül arası gerçekleşen yağışlarda, Geçitkale’de 8...