28.8 C
Lefkoşa

Erhürman: “Havuç-sopa ilişkisi kurulmalı”

- Advertisement -

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs Rum liderliğinin yine masayı devirmesi halinde, Kıbrıs Türk tarafının statükoya mahkûm edilmesinin “kabul edilebilir” olmayacağını vurgulayarak, “Havuç-sopa ilişkisi kurulmalı” dedi.

Erhürman, New York temaslarını değerlendirdiği toplantıda, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

New York’ta muhatapları tarafından nasıl karşılandıkları sorusu üzerine Erhürman, en üst seviyede yaptıkları görüşmelerden birinde, Genel Sekreter’in, BM Güvenlik Konseyi kararları dışında herhangi bir şeyi resmi düzeyde görüşmesinin mümkün olmadığının kendilerine aktarıldığını söyledi.

AKEL’in yaklaşımının nasıl olduğu sorusuna karşılık ise Erhürman, AKEL ile New York’ta değil Kıbrıs’ta daha önce görüşme yaptıklarını hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Kendilerine o görüşmede açık açık sorduk. Siyasi eşitlik, dönüşümlü başkanlığı, ‘one favorable vote’u (kararlarda en az bir Türk üyenin olumlu oyu) içerecek şekilde kabul ediyor musunuz? Bize o gün söylediği, ‘evet biz bunu kabul ediyoruz’…”

Bir sene önce DİSİ Genel Başkanı Anita Dimitriu ile yaptıkları toplantıda da aynı soruyu yönelttiğini dile getiren Erhürman, onların da kamuya açık şekilde bunu kabul ettiğini söylediğini belirtti. Erhürman, Güney Kıbrıs’taki en büyük iki parti olan AKEL ve DİSİ’nin bu iki konuda CTP ile hem fikir olduğunu ifade etti.

Müzakerenin sonuç odaklı olması fikriyle ilgili muhataplarının ne düşündüğü sorusuna ise Erhürman, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in söyleminin de sonuç odaklılığı karşıladığını kaydetti. Tufan Erhürman, zaman sınırlaması ve özellikle dört numaralı madde konusunda ise AKEL ve DİSİ’den olumlu veya olumsuz geri dönüş almadıklarını belirtti.

-“Tarafların diyaloğu koparmama ihtiyacı açık bir şekilde ortada duruyor”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in üçlü görüşme daveti hakkındaki soruya CTP Genel Başkanı Erhürman, üçlü görüşmenin gayriresmi bir yemek olduğunu ifade ederek, “Bu yemek federasyonun görüşüleceği bir yemekmiş gibi algılanıp da birtakım eleştiriler yöneltilmesi bana çok doğru gelmiyor” dedi.

Böyle bir yemeğin yenmesi ihtiyacının doğmasının tarafların diyaloğu kesmemek gibi bir ihtiyaç içinde olduğunu gösterdiğini ifade eden Erhürman, 4+1 toplantı ihtimaline de işaret ederek, “Tarafların diyaloğu koparmama ihtiyacı açık bir şekilde ortada duruyor” dedi.

Kıbrıs sorununun toplum arası değil uluslararası bir sorun olduğunu belirten Erhürman, “Taraflar diyaloğu koparma riskini ve maliyetini üstlenme durumunda değiller şu anda… Bize göre bu diyalog süreci kopmayacak çünkü bölgesel ihtiyaçlar bunu gündeme getiriyor. Bu da, bu sürecin bir noktasında müzakere ihtimalini güçlü bir ihtimal olarak önümüze koyuyor. Bizim buna şimdiden hazırlıklı olmamız lazım. Ne arayacağımızı tüm taraflara anlatmamız lazım” diye konuştu.  

-“Avrupa Birliği başkentlerini de ziyaret edeceğiz”

Bu nedenle sadece New York’a gitmekle yetinmeyeceklerini, Avrupa Birliği başkentlerini de ziyaret edeceklerini açıklayan Tufan Erhürman, Türkiye ile de yoğun temasları sürdüreceklerini söyledi.

“Kıbrıs’ta çözüm olmadan doğalgaz veya elektrik konusunda Türkiye üzerinden bir proje mümkün müdür?” sorusu üzerine Erhürman, “Elbette mümkündür” yanıtını verdi. 

BM Genel Sekreteri Guterres’in, “Güven Yaratıcı Önlemlerin sağlayacağı gelişmelerin, KKTC’nin tanınması endişesi ile engellenmesi kabul edilemez” anlamındaki cümleyi her altı ayda bir raporlarında tekrarladığına ve Güney Kıbrıs’a seslendiğine dikkat çeken Erhürman, KKTC’nin tanınmıyor oluşunun buna engel teşkil etmediğini belirtti.

-“Havuç-sopa ilişkisi kurumalı”

Başka bir soru üzerine CTP Genel Başkanı Erhürman, Crans Montana’da son gece yemeğine gidilmeden üç-dört saat önce Kıbrıs Rum siyasi parti yetkilileriyle bir cafede bir araya geldiklerini anlattı. Orada Rum siyasilerden birinin, “Bize bavullarımızı hazırlama haberi geldi” dediğini ifade eden Erhürman, “Bu kadar açıktır, orada kimin ayak sürüdüğü…” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Rum liderliğinin yine masayı devirmesi halinde, Kıbrıs Türk tarafının statükoya mahkûm edilmesinin “kabul edilebilir” olmayacağını vurgulayan Erhürman, Kıbrıs Türk liderliği “ayak sürürse” onun yaptırımının ne olacağını da konuşmaya hazır olduklarını ancak masaya oturmadan önce herkesin bunun bir bedeli olduğunu bilmesi gerektiğini söyledi, “Havuç-sopa ilişkisi kurulmalı” dedi.

Tufan Erhürman, “Statükoya geri dönülmeyecek” söyleminden kastettiklerinin bu olduğunu belirtti.

-“Esas kırılma noktası siyasi eşitlik”

Başka bir soruya karşılık, esas kırılma noktasının siyasi eşitlik olduğunu dile getiren Erhürman, güvenlik ve garantiler meselesinin bir tartışma konusu olduğunu ancak kopuş noktasının orası olmadığını kaydetti.

“Dönmeyeceğiniz statüko ne olacak?” sorusuna karşılık Erhürman, BM’nin, “Kıbrıslı Türklerin, evetinden sonra Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonların hiçbir meşru gerekçesi kalmamıştır” sözünü hatırlattı, “Statükodan kastımız bizim Türk tarafında kullandığımız anlamdaki statüko değil” dedi. CTP Genel Başkanı Erhürman, bu konunun ön müzakerede altının doldurulması ve somut sonuçlara bağlanması gerektiğini ifade etti.

Bir soruya karşılık, “federasyonun” kavram olarak şeytanlaştırıldığını, “iki devletin” ise en milliyetçi ve en güzel çözüm olarak kodlandığını belirten Erhürman, “Bizim için bir bilgidir federasyon, aşk ya da ideoloji değil… ‘Hem güneyde ortak olmak isterseniz hem de kuzeyde egemen olmak isterseniz’ bunu dünyada kimseye anlatamazsınız” dedi.

- Advertisement -

Son Haberler

Hellim konusu ve Kıbrıslı Türk üreticilere verilen destek konusu..

Kıbrıs’ta üretilen hellimin Menşe İsmi Korumalı Ürün (MİK-PDO) patenti...

Emekli Subaylar Derneği 34 yaşında

KKTC Emekli Subaylar Derneği, 34’üncü kuruluş yıldönümünü kutluyor. Dernek yöneticileri...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde alabora olan teknedeki 50 yolcu öldü

 Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusundaki Kuzey Kivu eyaletinde bulunan Kivu...

İsrail, Şam’ı vurdu: Nasrallah’ın damadı ve İran Devrim Muhafızları üyesi öldürüldü

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın damadı Hasan Kasir ve İran...

Sponsor

Göz Atın

MİT’ten Kuzey Irak’ta nokta operasyonu

Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), silahlı saldırı hazırlığında olduğu...

UBP Lefke Milletvekili Karanfil: “20 Temmuz, acıların son bulduğu tarihtir”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefke Milletvekili Fırtına Karanfil, Mutlu...

Fidan, Dubrovnik’te Hırvatistan, Bosna Hersek ve Arnavutluk dışişleri bakanlarıyla görüştü

TC Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hırvatistan'ın Dubrovnik şehrinde düzenlenen...

Uzmanlara göre, Gazze’de gerçek ölü sayısı 186 binden fazla olabilir

Dünyanın en eski hakemli tıp dergilerinden The Lancet'te yayımlanan...

Meclis Genel Kurulu toplantısı sona erdi

Meclis Genel Kurulu toplantısı güncel konuşmaların ardından sona erdi....

Hellim konusu ve Kıbrıslı Türk üreticilere verilen destek konusu..

Kıbrıs’ta üretilen hellimin Menşe İsmi Korumalı Ürün (MİK-PDO) patenti almasının ardından bu patentle üretim yapma hakkı elde eden üç Kıbrıslı Türk üreticinin henüz AB’ye...

Emekli Subaylar Derneği 34 yaşında

KKTC Emekli Subaylar Derneği, 34’üncü kuruluş yıldönümünü kutluyor. Dernek yöneticileri ve bazı üyeler bu çerçevede Lefkoşa Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Dernekten yapılan açıklamada,...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde alabora olan teknedeki 50 yolcu öldü

 Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusundaki Kuzey Kivu eyaletinde bulunan Kivu Gölü'nde alabora olan teknede yolculuk eden en az 50 kişi hayatını kaybetti. Ulusal basındaki haberlere göre,...

İsrail, Şam’ı vurdu: Nasrallah’ın damadı ve İran Devrim Muhafızları üyesi öldürüldü

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın damadı Hasan Kasir ve İran Devrim Muhafızları Ordusu üyesi Mecid Divani, Suriye’nin başkenti Şam’a düzenlenen İsrail hava saldırısında öldü. İsrail’in dün...

Gazeteci Güneri Cıvaoğlu’na veda

Bir süredir kanser tedavisi gören gazeteci Güneri Cıvaoğlu, 85 yaşında hayatını kaybetti. Cıvaoğlu, Milliyet Gazetesi binasının önünde düzenlenen törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı. Beşiktaş'ta tedavi...

Gök bilimciler, yapay zekâdan faydalanarak üçlü yıldız sistemini keşfetti

Gök bilimciler, yapay zekâdan yararlanarak ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu'nun (TESS) verileriyle "benzersiz" üçlü yıldız sistemini keşfetti. Science...

Bilim insanları, meyve sineğinin tam kapsamlı beyin haritasını çıkardı

Bilim insanları, daha önce çok sayıda araştırmanın konusu olan meyve sineğinin tam kapsamlı beyin haritasını çıkardı. The New York Times gazetesinin haberine göre, bilim insanları,...

İtalya’da kalkış öncesi motorunda yangın çıkan uçaktaki yolcular tahliye edildi

İtalya'da Brindisi-Torino seferini yapmak üzere havalanmaya hazırlanan Ryanair'e ait yolcu uçağında çıkan yangın nedeniyle yolcular acilen tahliye edildi. İtalyan basınındaki haberlere göre, güneydeki Brindisi kentinden...

LTB Başkanı Harmancı Güney Lefkoşa’da Cyprus Forum’a katıldı

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, Güney Lefkoşa’da başlayan “Cyprus Forum” konferansının açılış etkinliğine katılarak bir konuşma yaptı.  LTB’den verilen bilgiye göre Harmancı konuşmasında Güney...