28.8 C
Lefkoşa

Cumhurbaşkanı Tatar, TMT Mücahitler Derneği Gazimağusa Şubesi heyetini kabul etti

- Advertisement -

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türkü’nün baskılar ve çeşitli oyunlarla masaya oturtulmaya çalışıldığını kaydetti ve BM Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın ortak zemin ararken, önceki federasyon görüşmelerinde başarı elde edilmediğini ve Rum tarafının hiçbir zaman Kıbrıs Türkü’nün egemenliğini kabul etmediğini göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi. 

Tatar, TMT Mücahitler Derneği Gazimağusa Şubesinden bir heyeti kabul etti.

Cumhurbaşkanlığından verilen bilgiye göre, Tatar kabulde yaptığı konuşmada, TMT’nin Kıbrıs Türkü için çok önemli bir teşkilat olduğunu dile getirdi.

Rum tarafının AB’ye üye olduktan sonra Türkiye’yi adadan çıkarmak için uğraştığını ifade eden Tatar, federasyon temelli bir antlaşmanın Kıbrıs Türkü’ne yönelik tuzaklar barındırdığını söyledi.

“Çoğunluğun azınlığı yönettiği bir sistemde, özellikle Avrupa Birliği içerisinde sınır olmaması nedeniyle kuzeye Rum otoritesini yayarak bizleri de burada zafiyete düşürecek bir çözüm planı düşüncesi içerisindedirler” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar,  Kıbrıs kuruluş anlaşmalarında adada iki halkın varlığı ve iki halkın egemenliğinden söz edildiğini belirtti.

-“ Biz pozisyonumuzu korumaya çalışıyoruz”

Egemen bir halk olan Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs Cumhuriyeti’nden silah zoruyla çıkarılıp göçe zorlandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs Türkü direnerek  bu saldırıları püskürttü ve 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı dönüm noktası oldu. Biz bu pozisyonumuzu korumaya çalışıyoruz. Artık kuzeyde bir devlet vardır. Bu devletin tarihçesi en az 60 yıldır. Artık egemen bir devlet statüsü ile KKTC Devleti bir antlaşmanın parçası olmak durumundadır. Bu fevkalâde önemlidir” dedi. 

Türkiye’nin garantörlüğünün 1960 anlaşmasında yer aldığını dile getiren Tatar, “Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılması için bizi 1974 değil 1960 öncesine döndürmeye çalışıyorlar” dedi. 1960 anlaşmasının içinde yer alanın Kıbrıs Türkü’nün özden gelen müktesep egemenlik hakları olduğunu vurgulayan Tatar, 1974 sonrası oluşan coğrafi zeminde artık iki devlet olduğunu söyledi. “Bir antlaşamaya ancak iki devletin iş birliği ile varabiliriz” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, mücadelelerinin sürdüğünü dile getirdi. 

-“Kıbrıs Türkü’nün güvenliği için Türk askerinin adadaki varlığı önemli”

Kıbrıs Türkü’nün güvenliği için Türk askerinin adadaki varlığının önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar,  “Egemenliğimiz, devletimiz, Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerinin buradaki varlığı. Bu dört kavramdan asla ödün vermeyiz” dedi. 

İki devlet siyasetine Türkiye Cumhuriyeti’nin tam destek vermesinin öneminin altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler ve uluslararası platformlarda KKTC’nin tanınması ve desteklenmesi;  Kıbrıs Türkü’ne uygulanan haksız ve çağ dışı ambargoların kaldırılması gerektiğini dile getirdiğini belirtti. 

37 yıl adada yer alan İngiltere’nin iki egemen üs aldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, 1571’den beri adada bulunan Kıbrıs Türkü’nün hala egemenliğinin kabulü için mücadele verdiğini belirtti ve “Sonuna kadar egemenliğimiz, devletimiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğü ve askerinin varlığına sahip çıkmamız gerekiyor” dedi. 

Sivil toplum kuruluşlarının da iki devletli siyaseti desteklemesinin önemini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Gazimağusa gibi tarihi ve önemli bir yerde TMT’nın yaşatılmasının çok anlamlı olduğunu ifade etti. 

TMT Mücahitle Derneği Gazimağusa Şubesi Başkanı Ahmet Sevinç de, Cumhurbaşkanı Tatar’ın sürdürdüğü siyasete destek belirtti.

- Advertisement -

Son Haberler

Başbakan Üstel, Esin Leman Lisesi öğrencilerini kabul etti

Başbakan Ünal Üstel, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve...

Erhan Arıklı: “Dijital uçurumun kapanması için politika oluşturuyoruz”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, “Dünya Telekomünikasyon ve...

Refah’a yönelik geniş çaplı kara saldırısına karşı İsrail’i uyaran 13 ülke ortak mektup gönderdi

Dünyanın önde gelen 13 ülkesinin dışişleri bakanları, İsrail'e ortak...

Beyin kanaması geçiren Nuri Alço ilk kez görüntülendi

Geçtiğimiz aylarda rahatsızlanan ve kalp pili takılan oyuncu Nuri...

Sponsor

Göz Atın

NATO, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutladı

NATO, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılını tebrik etti. NATO'nun sosyal...

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’deki depremde hayatını kaybedenler anısına düzenlenen Mevlidi- Şerife katıldı

 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 6 Şubat Depreminde hayatını kaybedenler anısına...

İsias Oteli davasında tutuklu 5 sanıktan 2’si tahliye edildi

Adıyaman'da, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerde yıkılan ve...

Türk-Sen Genel Başkanı Bıçaklı “limanların özelleştirilmesi” kararını eleştirdi

 Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, “limanların özelleştirilmesi” kararını eleştirdi,...

LBO Halk Müziği Korosu müzikseverleri Türkülerle Yolculuk’a davet ediyor

Lefkoşa Belediye Orkestrası bünyesinde çalışmalarını sürdüren Halk Müziği Korosu,...

Başbakan Üstel, Esin Leman Lisesi öğrencilerini kabul etti

Başbakan Ünal Üstel, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı çerçevesinde Esin Leman Lisesi öğrencilerini kabul etti. Başbakanlık Şeref Salonunda gerçekleşen kabulün basına açık...

Erhan Arıklı: “Dijital uçurumun kapanması için politika oluşturuyoruz”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, “Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü “kapsamında yaptığı açıklamada, “Dijital uçurumun kapanması için politika oluşturuyoruz” dedi. Bayındırlık ve Ulaştırma...

Refah’a yönelik geniş çaplı kara saldırısına karşı İsrail’i uyaran 13 ülke ortak mektup gönderdi

Dünyanın önde gelen 13 ülkesinin dışişleri bakanları, İsrail'e ortak mektup göndererek Refah'a yönelik geniş çaplı kara saldırısına karşı uyarıda bulundu. Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberine...