25.9 C
Lefkoşa

Cumhurbaşkanı Tatar, TDT temaslarını değerlendirdi

- Advertisement -

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyeliği ve liderler zirvesi toplantılarında yer almasını, tanınma yolundaki adımların başarıyla geleceğe taşınması olarak değerlendirdi. 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da katıldığı Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Gayrıresmi Zirvesini BRT’de katıldığı ana habere değerlendirdi. 

Cumhurbaşkanı Tatar, TDT zirvesi sonrası Şuşa’dan Bakü’ye geldiğini, yarın da öğle saatlerinde KKTC’ye döneceğini belirtti. 

Tatar, TDT’ye girdikten sonra KKTC olarak çeşitli toplantılarda yer aldıklarını ancak Liderler zirvesine katılmanın önemli olduğunu söyledi. 

Azerbaycan’ın bu süreçte KKTC’ye desteğinin artığını, zirvede de tanınmış devletin devlet başkanı gibi ağırlandıklarını ifade eden Tatar, bu gibi zirveler sayesinde diğer TDT ülkeleriyle de münasebetlerin güçlendiğini kaydetti. 

KKTC’nin TDT üyeliği ile Türk devletleri ile Akdeniz arasında köprü oluştuğunu belirten Tatar, KKTC’nin stratejik önemine dikkat çekti. 

Türkiye’nin tam desteği ile yollarına devam ettiklerini vurgulayan Tatar, bugün zirve çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile de görüşme fırsatı bulduğunu söyledi. 

Yılmaz’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerine zirveye geldiğini ifade eden Tatar, bu gece Avrupa Şampiyonasında önemli bir maça çıkacak olan Türkiye’ye de başarılar diledi. 

TDT zirvelerinde bundan sonra da yer alacaklarını belirten Tatar, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun da katıldığı zirvede, Hakan Fidan’ın da KKTC’ye destek verdiğini ve TDT’yi KKTC’ye desteğe çağırdığını söyledi. 

Türkiye’nin her yerde olduğu gibi TDT’de de KKTC’ye destek verdiğini ifade eden Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’e, kendisini olağanüstü zirvede en üst seviyede ilgiyle karşıladığı için teşekkür etti. 

Cumhurbaşkanı Tatar, TDT üyeliği ve zirvelere katılmalarının, KKTC’nin görünürlülüğün artması yanında tanınma yolundaki adımların başarıyla geleceğe taşınması anlamına geldiğini kaydetti. 

Tatar, tanınmanın bir günde olmayacağını ancak bu çalışmaların gelecek için büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. 

Cumhurbaşkanı Tatar, Cevdet Yılmaz ile görüşmesini de değerlendirerek, dış siyasetteki desteğe teşekkür ettiğini, bunun yanında zirveyi değerlendirdiklerini söyledi. 

BM Genel Sekreterinin kişisel temsilcisinin 10 Temmuz’da raporunu sunmasının beklendiğini ifade eden Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni siyasetin arkasında olduğunu vurguladı. 

TDT zirvesinde Fidan ve Yılmaz ile görüşme fırsatı bulmasından dolayı memnuniyetini beliren Tatar, Yılmaz ile ekonomik konulara da değindiklerini kaydetti. 

Dış temaslardaki başarının içte de ekonomik işbirliği protokolü ile altyapı yanında ekonomiye  de yön vererek sağlanacağını ifade eden Tatar, bütün projelerin protokol kapsamında hayat bulması için çalışıldığını söyledi. 

Tatar, Türkiyedeki enflasyonun düşürülmesi için yapılan çalışmaların KKTC’ye de olumlu yönde yansımasının olacağını belirtti. 

- Advertisement -

Son Haberler

HP Merkez Yürütme Organı Üyesi Moral: “Özel sektörde prim yatırımları asli maaş üzerinden yapılmalı”

Halkın Partisi (HP) Merkez Yürütme Organı Üyesi ve Çalışma...

Bir Erenköy kahraman gazisini daha kaybettik…

Kıbrıs sevdalısı Erenköy kahraman gazisi Dr Cemal Ercihan 3...

Meclis yarın toplanacak… 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın Başkanlık Divanı Seçimleri gündemiyle...

Polis haberleri…

Girne’de dün sabah meydana gelen trafik kazasında 53 yaşındaki...

Sponsor

Göz Atın

YSK Başkanı Yener kesin olmayan seçim sonuçlarını açıkladı… 

Türkiye Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, kesin...

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü…

Şehit Ertuğrul İlkokulu’ndan yaklaşık 450 öğrenci, “20 Kasım Dünya...

Galatasaray’dan Beşiktaş’a transfer çalımı

Süper Lig'de geçtiğimiz sezonu şampiyon tamamlayan Galatasaray, yeni sezon...

Türkiye ile Azerbaycan Ombudsmanları KKTC’de

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol’un davetiyle KKTC’ye gelen...

HP Merkez Yürütme Organı Üyesi Moral: “Özel sektörde prim yatırımları asli maaş üzerinden yapılmalı”

Halkın Partisi (HP) Merkez Yürütme Organı Üyesi ve Çalışma Hayatı Komitesi Başkanı Aral Moral, özel sektörde prim yatırımlarının asli maaş üzerinden yapılması gerektiğini belirterek,...

Bir Erenköy kahraman gazisini daha kaybettik…

Kıbrıs sevdalısı Erenköy kahraman gazisi Dr Cemal Ercihan 3 Ekim tarihinde hayatını kaybetti. Erenköy Gazisi Dr. Cemal Ercihan İstanbul'da düzenlenen cenaze töreni ile son yolculuğuna...

Meclis yarın toplanacak… 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın Başkanlık Divanı Seçimleri gündemiyle toplanacak. Genel Kurul, 1 Ekim Salı günü başlayan yeni yasama yılının törensel açılışının ardından ilk toplantısını...

Polis haberleri…

Girne’de dün sabah meydana gelen trafik kazasında 53 yaşındaki yaya Fatıma Taghıyeva yaralandı. Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Karaoğlanoğlu Caddesi üzerinde saat 08.10 sıralarında,...

 2024’te tarihi sıcaklık rekorları kırıldı…

Meteoroloji Dairesi’nin son verilerine göre 2024 yılı eylül ayı yağışları, normaline göre yüzde 167, geçen yılın eylül ayına göre ise yüzde 433 arttı. Meteoroloji Dairesi’nin...

Lefkoşa-Gazimağusa Anayolu’nda ölümlü kaza… 

Lefkoşa-Gazimağusa Anayolu’nun ilk kilometrelerinde bu sabah meydana gelen trafik kazasında 31 yaşındaki Nasuf Nevenov Kaloyanov hayatını kaybetti. Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Kaloyanov (E-31),...

Erdoğan, Oruç Reis gemisini uğurladı: Akdeniz üzerinden Somali’ye gidecek

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akdeniz'den geçip Somali açıklarında sismik çalışma yapacak olan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'ni İstanbul Boğazı'nda uğurladı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin...

Galatasaray’da 119. kuruluş yıl dönümü kutlandı

Galatasaray Kulübünün 119. kuruluş yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı. Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek ile kulüp üyeleri, kutlama etkinlikleri çerçevesinde ilk olarak kulübün kurucu başkanı...

Güzelyurt’ta trafik kontrolünde uyuşturucu bulundu

Güzelyurt’ta trafik ekipleri tarafından gerçekleştirilen kontroller sırasında bir araçta uyuşturucu madde tespit edildi. Güzelyurt’ta trafik ekipleri tarafından gerçekleştirilen rutin kontroller sırasında durdurulan bir araçta uyuşturucu...