28.8 C
Lefkoşa

CTP Genel Başkanı Erhürman, New York temaslarını değerlendirdi…

- Advertisement -

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, New York temaslarını değerlendirdiği basın toplantısında, “Derdimiz bizi sonuca ulaştıracak bir müzakere sürecinin başlamasıdır” dedi.

Erhürman, New York temaslarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Temasları çerçevesinde Sosyalist Enternasyonel toplantısına katılarak “Barış Süreçlerinin Mimarisi” konusunda konuşma yaptığını söyleyen Erhürman, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik zeminde değil mimaride ve metodolojide problem olduğunu, buna yönelik dört başlıkta öneriler ortaya koyduklarını belirtti.

Gazeteciler Birliği Kompleksindeki Paradise Park’ta yer alan basın toplantısında Erhürman’a, CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy, CTP Milletvekilleri Fikri Toros ve Ürün Solyalı ile MYK Üyesi, Basın, Yayın ve Propaganda Sekreteri Birol Karaman eşlik etti.

-“Siyasi eşitlik ve dönüşümlü başkanlık önceden kabul edilmeli”

New York’a Sosyalist Enternasyonal toplantısında katılmak amacıyla gittiklerini söyleyen Erhürman, aynı zamanda çeşitli ziyaretler yaparak görüşlerini aktardıklarını belirtti.

Sosyalist Enternasyonal toplantısında “Barış Süreçlerinin Mimarisi” konu başlığında konuşma yaptığını dile getiren Erhürman, konuşmasına ilişkin bilgi verdi.

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik zeminde değil mimaride ve metodolojide problem olduğunu dile getiren Erhürman, dört başlıkta bunu ortaya koyduklarını belirtti.

“Derdimiz bizi sonuca ulaştıracak bir müzakere sürecinin başlamasıdır” diyen Erhürman, ilk başlığın siyasi eşitlik olduğunu, önceki süreçlerin bu noktada çöktüğünü söyleyerek, yeni bir masa kurulacaksa siyasi eşitlik ve dönüşümlü başkanlık konularının önceden kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

-“Zaman sınırlaması olmalı”

İkinci maddenin “zaman sınırlaması” olduğunu dile getiren Erhürman, sürecin sonuç odaklı olması gerektiğini, sıfırdan başlamayı kabul edemeyeceklerini belirtti.

Erhürman, yakınlaşmaların belli olduğunu onların kabul edilebileceğini, ancak yakınlaşma olmayan konuların ise görüşülebileceğini kaydetti.

“Dördüncü şart ise bu defa yine Kıbrıs Rum liderliğinin ayak sürümesi dolayısıyla bu iş çökerse bunun bizi statükoya yani bugünkü duruma aynen geri döndürmeyeceğinin de başta güvence altına alınmış olmasıdır” diyen Erhürman, bu dört şartı ortaya koyduklarını belirtti. Bu konunun da daha önce dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafındandile getirildiğini söyleyen Erhürman, 2004 referandumlarından sonra hazırladığı raporlarda Kıbrıslı Türklerin plana “evet” demesinin ardından izolasyonların meşru gerekçesi kalmadığının yer aldığını belirttiğini ancak bu raporların veto yediğini belirtti.

-“BM kendi sözüne sahip çıksın”

Bu dört şartın CTP’nin ön şart listesi olmadığını söyleyen Erhürman, bunun BM’nin çeşitli zamanlarda ortaya koyduğu şartların bir listelenmesi olduğunu kaydetti. Erhürman, “BM kendi sözüne sahip çıksın” dedi.

Siyasi eşitlik ve en az bir olumlu oy ilkesi (one favorable vote) olmak üzere bu iki maddenin BM Güvenlik Konseyi kararlarında açıkça yazdığını söyleyen Erhürman, “Dolayısıyla BM’nin sözüdür, BM buna sahip çıkmalıdır” dedi.

Dönüşümlü başkanlığın da aynı şekilde yakınlaşma kağıtlarında yer aldığını dile getiren Erhürman, bu konulara geri dönmenin zemini olmadığını söyledi.

-“Karşılıklı bağımlılık ilişkilerinin kurulması yaşamsal önemdedir”

Sürecin mimarisine ilişkin değerlendirmede bulunan Erhürman, “Bölgesel düzeyde karşılıklı bağımlılık ilişkilerinin kurulması yaşamsal önemdedir” dedi.

İsrail, Kıbrıs, Yunanistan’ın elektrikte enterkonnekte olarak Avrupa’ya bağlanması projesinin fizible olmadığını tüm kesimlerin söylediğini, fizible olanın İsrail, Kıbrıs, Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlanmak olduğunu belirten Erhürman, bu karşılıklı bağımlılık ilişkisinin müzakere sürecine olumlu yansıyacağını kaydetti.

Türkiye’nin bu projeden dışlanmasının olumsuz bir atmosfer yaratacağını dile getiren Erhürman, bunun doğru bir yöntem olmadığını ifade etti.

Erhürman, toplantıda ana başlık olarak bu konuları dile getirdiklerini belirtti.

Erhürman, New York temasları çerçevesinde Rusya Federasyonu’nun Birleşmiş Milletler nezdindeki Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Anna Evstigneeva, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi Avrupa ve Asya’dan sorumlu Genel Müdürü Angelina Eichhorst, Birleşmiş Milletler Avrupa ve Orta Asya Bölümü Genel Müdürü Kayoko Gotoh, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ABD’nin Birleşmiş Milletler nezdindeki Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood, Türkiye Cumhuriyeti’nin BM nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca görüştüklerini ve görüşlerini aldıklarını ifade etti.

-“Yaşanan sorunlar Kıbrıs sorunuyla bağlantılı”

KKTC’de inşaat, turizm ve yükseköğretim sektörlerinde sorunlar yaşandığını dile getirdiklerini belirten Erhürman, bu sorunların Kıbrıs sorunuyla doğrudan bağlantılı olduğunu belirtti.

Erhürman, yaptıkları temaslar ve aldıkları tepkileri de değerlendirerek, Rum lider Hristodulidis’in çözümü isteyen taraf maskesini taktığını söyledi.

-“Hristodulidis neden tam da o noktada bıraktı?”

Türk tarafının BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde görüşmeye hazır olduğu söylemesi halinde, ilk sorunun Hristodulidis’in Crans Montana’da neden süreci o noktada bıraktığı sorusu olacağını belirten Erhürman, “Bir insan bıraktığı noktadan başlamak istiyorsa neden tam da o noktada bıraktı?” diye sordu.

Neden sonuca ulaşılamadı sorusu gündeme geleceğini söyleyen Erhürman, bu noktada dört maddelik planı sunmuş olduklarını belirtti.

Meselenin iki taraftan biri çözüm istiyor diğeri istemiyor noktasının ötesinde olduğunu belirten Erhürman, çözüm istiyor gibi görünen kesimin de o noktada olmadığını anlattıklarını kaydetti.

Muhataplarının uluslararası toplumun herhangi bir kesiminde güven yaratan bir muhatap olmadığını dile getiren Erhürman, en doğru stratejinin bu muhatabın maskesini düşürme stratejisi olduğunu ancak şu anda BM parametrelerinin dışında bir strateji izlendiğini kaydetti.

İnşaat sektöründe daha önce açılan Orams davası gibi davaların Güney Kıbrıs’ın arzu ettiği sonuçları doğurmadığını ancak bugün bu sonuçları doğruma noktasına geldiğini söyleyen Erhürman, Kıbrıslı Türklerin çözüm istemeyen taraf olarak algılanması üzerine uluslararası toplumun “çözüm ihtimali yoksa her kişi kendi haklarını savunmak için mahkemeye başvurabilir” anlayışında olduğunu gözlemlediklerini belirtti.

Konuşmasının ardından Erhürman gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

- Advertisement -

Son Haberler

Hellim konusu ve Kıbrıslı Türk üreticilere verilen destek konusu..

Kıbrıs’ta üretilen hellimin Menşe İsmi Korumalı Ürün (MİK-PDO) patenti...

Emekli Subaylar Derneği 34 yaşında

KKTC Emekli Subaylar Derneği, 34’üncü kuruluş yıldönümünü kutluyor. Dernek yöneticileri...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde alabora olan teknedeki 50 yolcu öldü

 Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusundaki Kuzey Kivu eyaletinde bulunan Kivu...

İsrail, Şam’ı vurdu: Nasrallah’ın damadı ve İran Devrim Muhafızları üyesi öldürüldü

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın damadı Hasan Kasir ve İran...

Sponsor

Göz Atın

BM Güvenlik Konseyi’nden Pile bölgesinde yaşanan gelişmeler hakkında yazılı açıklama

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Pile bölgesinde yaşanan gelişmeler...

Sibel Tatar, Antalya’da Yüksek Düzeyli Kadın, Barış ve Güvenlik konulu panele katıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, Antalya’da Yüksek Düzeyli...

TC İçişleri Bakan Yerlikaya: “Santa Maria Kilisesi saldırısıyla ilgili 47 kişi gözaltında”

Türkiye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ndeki...

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türkiye’nin huzur ve güvenliğini hedef alan alçak terör saldırısını lanetledi

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Anavatan Türkiye’nin huzur ve güvenliğini...

Galatasaray, kaleci Günay Güvenç’i transfer ettiğini duyurdu

Günay Güvenç ile 3 sezon için sözleşme imzalayan sarı-kırmızılılar,...

Hellim konusu ve Kıbrıslı Türk üreticilere verilen destek konusu..

Kıbrıs’ta üretilen hellimin Menşe İsmi Korumalı Ürün (MİK-PDO) patenti almasının ardından bu patentle üretim yapma hakkı elde eden üç Kıbrıslı Türk üreticinin henüz AB’ye...

Emekli Subaylar Derneği 34 yaşında

KKTC Emekli Subaylar Derneği, 34’üncü kuruluş yıldönümünü kutluyor. Dernek yöneticileri ve bazı üyeler bu çerçevede Lefkoşa Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Dernekten yapılan açıklamada,...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde alabora olan teknedeki 50 yolcu öldü

 Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusundaki Kuzey Kivu eyaletinde bulunan Kivu Gölü'nde alabora olan teknede yolculuk eden en az 50 kişi hayatını kaybetti. Ulusal basındaki haberlere göre,...

İsrail, Şam’ı vurdu: Nasrallah’ın damadı ve İran Devrim Muhafızları üyesi öldürüldü

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın damadı Hasan Kasir ve İran Devrim Muhafızları Ordusu üyesi Mecid Divani, Suriye’nin başkenti Şam’a düzenlenen İsrail hava saldırısında öldü. İsrail’in dün...

Gazeteci Güneri Cıvaoğlu’na veda

Bir süredir kanser tedavisi gören gazeteci Güneri Cıvaoğlu, 85 yaşında hayatını kaybetti. Cıvaoğlu, Milliyet Gazetesi binasının önünde düzenlenen törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı. Beşiktaş'ta tedavi...

Gök bilimciler, yapay zekâdan faydalanarak üçlü yıldız sistemini keşfetti

Gök bilimciler, yapay zekâdan yararlanarak ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu'nun (TESS) verileriyle "benzersiz" üçlü yıldız sistemini keşfetti. Science...

Bilim insanları, meyve sineğinin tam kapsamlı beyin haritasını çıkardı

Bilim insanları, daha önce çok sayıda araştırmanın konusu olan meyve sineğinin tam kapsamlı beyin haritasını çıkardı. The New York Times gazetesinin haberine göre, bilim insanları,...

İtalya’da kalkış öncesi motorunda yangın çıkan uçaktaki yolcular tahliye edildi

İtalya'da Brindisi-Torino seferini yapmak üzere havalanmaya hazırlanan Ryanair'e ait yolcu uçağında çıkan yangın nedeniyle yolcular acilen tahliye edildi. İtalyan basınındaki haberlere göre, güneydeki Brindisi kentinden...

LTB Başkanı Harmancı Güney Lefkoşa’da Cyprus Forum’a katıldı

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, Güney Lefkoşa’da başlayan “Cyprus Forum” konferansının açılış etkinliğine katılarak bir konuşma yaptı.  LTB’den verilen bilgiye göre Harmancı konuşmasında Güney...