33.5 C
Lefkoşa

Başbakan Üstel, TC Ombudsmanı Malkoç ile Azerbaycan Ombudsmanı Aliyeva’yı kabul etti

- Advertisement -

Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol’un daveti üzerine ülkeye gelen Türkiye Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç ile Azerbaycan İnsan Hakları Komiseri (Ombudsman) Sabina Aliyeva’yı kabul etti.

Cumhuriyet Meclisi Şeref Salonu’nda yer alan kabulde, Yüksek Yönetim Denetçisi İlkan Varol da konuklara eşlik etti.

-Üstel: “3 devlet tek millet olarak her platformda bir arada olmalıyız”

Başbakan Ünal Üstel, kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye ile Azerbaycan ombudsmanlarını KKTC’de görmekten onur duyduğunu ifade ederek; Türkiye, Azerbaycan ve KKTC devletlerinin “3 devlet tek millet” olarak her platformda bir arada olmasının önemine vurgu yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı “KKTC’yi tanıyın.” çağrısını anımsatan Üstel, bu çağrı sayesinde KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nda (TDT) gözlemci üye olduğunu ve KKTC ile istişarelerin arttığını belirtti. Üstel, Azerbaycan’a yaptığı ziyarete de değinerek, bu ziyaretinde resmi devlet protokolü ile karşılanmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. 12 Haziran’da bir siyasi partinin davetlisi olarak Bakü’ye gideceğini de aktaran Üstel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e, devlet yetkililerine ve Yeni Azerbaycan Partisi’ne destekleri için teşekkür etti.

Yıllardır sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’ye “kol kanat gerdiğini” ve TC ile ülkedeki mücadeleci insanlar sayesinde bu topraklarda Türklerin varlığını sürdürdüğünü anlatan Başbakan Üstel, 20 Temmuz 1974 Barış Hareketi ile ise Kıbrıslı Türklerin özgürlüğüne kavuştuğunu kaydetti. Üstel, 20 Temmuz’un 50. yılında Azerbaycanlı yetkilileri ülkede görmekten mutluluk duyacağını da sözlerine ekledi.

-Malkoç: “KKTC tanınmasa da fiili bir gerçek…”

Türkiye Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç ise, sözlerine Başbakan Ünal Üstel’e kendilerini kabulünden dolayı teşekkür ederek başladı.

Ombudsman İlkan Varol’un daveti üzerine KKTC’ye geldiklerini belirten Malkoç, KKTC Ombudsmanı’nın Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği’nin (TÜRKOMB)üyesi olduğunu, İslam İşbirliği Teşkilatı Ombudsmanlar Birliği’nin (İİTOB) toplantılarına ise davet edildiğini belirten Malkoç, KKTC tanınmasa da fiili bir gerçek olduğunu vurguladı.

“KKTC haklı bir mücadele veriyor.” diyen Malkoç, TDT’nin kurulmasının ve KKTC’nin bu Teşkilat’ta gözlemci üye olmasının önemine değindi.

-Aliyeva: “Her zaman destek olmaya hazırız”

Azerbaycan İnsan Hakları Komiseri (Ombudsman) Sabina Aliyeva da, üç devletin bir millet olduğunu vurgulayarak konuşmasına başladı. “Bizim yolumuz Türk birliğidir.” diyen Aliyeva, Türk devletlerinin bir olduğu zaman güçlü olduğunu anlattı.

Ombudsmanların ayrımcılık yapmadan insan haklarını savunma görevini üstlendiğini vurgulayan Aliyeva, Kıbrıslı Türklere davalarında her zaman desteğe hazır olduklarını kaydetti.

- Advertisement -

Son Haberler

İskele ve Yedidalga’da trafik kazası…

 İskele –Karpaz anayolu ile Yedidalga’da meydana gelen iki ayrı...

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi toplandı

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi bugün...

Hellim standardına uyum için Avrupa Konseyi’nden 5 yıl uzatma alındı

Rum Yönetimi'nin Menşe İsmi Korumalı Ürün olarak hellim üretim...

Hristodulidis’ten otellere ve turizme müjdeler

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, oteller ve genel olarak...

Sponsor

Göz Atın

Kıbrıs Tiyatro Festivali çerçevesinde ‘Paraya Hayır’ oyunu sahnelendi

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin sunduğu 19. Kıbrıs Tiyatro Festivali’nde Lefkoşa...

Telefon Dairesi’ne ait borçların 15 Eylüle kadar ödenmesi gerekiyor

Telefon Dairesi’ne ait borçların 15 Eylül’e kadar ödenmesi gerektiği...

Cumhurbaşkanı Tatar, bazı büyük devletlerin Gazze konusunda ikiyüzlü davrandığını söyledi

 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Gazze'deki katliamı düşünecek olursak dünyadaki bazı...

Tarım Bakanı Çavuş Ankara’da resmi temaslarda bulundu

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş Ankara’da resmi...

KKTC İstanbul Turizm 2023 fuarında

İstanbul’da yarın başlayacak İstanbul Turizm 2023 Fuarında KKTC de...

İskele ve Yedidalga’da trafik kazası…

 İskele –Karpaz anayolu ile Yedidalga’da meydana gelen iki ayrı trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre, İskele-Karpaz Anayolu üzerinde dün 19.00...

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi toplandı

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi bugün Komite Başkanı UBP Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay başkanlığında toplandı. Komite, gündemindeki “Vakıflar İdaresi 2024 Mali Yılı...

Hellim standardına uyum için Avrupa Konseyi’nden 5 yıl uzatma alındı

Rum Yönetimi'nin Menşe İsmi Korumalı Ürün olarak hellim üretim standartlarına uyum için Avrupa Komisyonu'nun 5 yıl daha süre aldığı bildirildi. Haravgi ve diğer gazetelere göre,...