27.7 C
Lefkoşa

Amcaoğlu, DAÜ’de “Enflasyonist Ortamda Türkiye ve KKTC’de Finansal ve Ekonomik Gelişmeler” konulu panelde konuştu

- Advertisement -

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, hükümet olarak işsizlik oranını düşürmek ve tüketicinin alım gücünü artırmak amacında olduklarını belirtti.

Bakan Amcaoğlu, asgari ücreti 514 dolardan yüzde 92 artışla 904 doların üzerine yükselterek alım gücünü koruduklarını söyledi.

Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Amcaoğlu, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) düzenlenen  “Enflasyonist Ortamda Türkiye ve KKTC’de Finansal ve Ekonomik Gelişmeler” konulu panelde bir konuşma yaptı.

-“Hedef tüketicinin alım gücünü korumak”

Amcaoğlu, KKTC’de üretirken işsizlik oranını düşürmek ve tüketicinin alım gücünün korunmasını hedef aldıklarını söyledi.

Amcaoğlu, KKTC Ekonomi Bakanlığı olarak, katma değeri yüksek ürün ve hizmet üretim ihracatı, nitelikli işgücü için beşeri sermaye yatırımlarının, AR-GE yatırımlarını ve inovasyon kapasitesinin arttırılması ve iyi yönetişim hedeflerinin başarılması için kararlılık gösterdiklerini ifade etti.

-“88 bine gerileyen istihdamı 138 bine yükselttik”

Amcaoğlu, Güney’den yüzde 57 daha ucuza akaryakıt satın alınabilmesi için imkan yarattıklarını, asgari ücreti 514 dolardan yüzde 92 artışla 904 doların üzerine yükselterek alım gücünü koruduklarını da sözlerine ekledi.

88 bin civarına gerileyen ve 20 bini turizm çalışanı olan istihdamı yeniden 138 bin seviyesine yükselttiklerini, dönem dönem sosyal güvenlik fonu desteğini ihtiyaçlı sektörlere kanalize ettiklerini ifade eden Amcaoğlu, organize sanayi bölgesi üretim artışı için mikro ölçekli işletmelere özendirici düzenlemeler yaptıklarını, enerji ihtiyacının giderilmesi için 800 MW gücünde ek bir güç kapasitesi kurulması için çaba sarf ettiklerini, bu ihtiyacın kablo ile elektrik projesinden karşılanması için 2030’a kadar enerji projelerinin tamamlanmasını hedef aldıklarını, enerji strateji planı ile eylem planlarını devreye koyarak bunların hayata geçmesinin sağlanacağını söyledi.

-“Tavan fiyat uygulaması karaborsayı ortadan kaldırdı”

Amcaoğlu, soru cevap kısmında Prof. Dr. Hasan Güngör’ün,  “Kuzu etine tavan fiyat uygulamasının nedeni” ile ilgili sorusuna şu yanıtı verdi:

“Kimseye ceza yazılmamıştır. Ocak, Şubat, Mart aylarında ortalama aylık 4 bin 400 adet yapılan canlı hayvan kesimi Nisan ayında 11 bin 750’ye çıktı. Karaborsayı ortadan kaldırmak için bu yöntem başarılı olmuştur”

Prof. Dr. Mete Feridun’un “Nüfus büyüdükçe, ekonomiyi büyük ölçüde düşünmemiz söz konusudur. Bu nasıl çelişki, büyük nüfus değil, planlı nüfus denmeliydi” sözüne karşılık Amcaoğlu, 3.1 milyon kara kapısı geçişi bilgileri olduğunu, buna göre ithalattaki büyümeye paralel olarak yakıt ithalatında tedbirler aldıklarını söyledi.

-“Elektronik etiket denetimi hazırlıkları tamamlandı”

Dr. Fatma Kınış da, gıda enflasyonuna paralel, KKTC’de enflasyon sıkıntısına işaret ederek, “pratik olarak bu konuya nasıl yaklaşmalıdır?” sorusunu yöneltti.

Amcaoğlu, soruya cevaben, “gıda, yakıt ve enerji kaynaklı enflasyon vardır. Denetim mekanizmasını devreye koyup, 30’a yakın büyük market denetimine başlanacaktır. Elektronik etiket denetimi için bu hazırlıklar yapılmış ve 150 başlık altında güncel denetim yapabilecektir” dedi.

-“75 milyon metreküp su üretime dönüşecek”

Ercan Uygur, “tarım üretimine yönelinmeli ve tarımda üretim arzını artıracak yapısal bir dönüşüm yapılmalıdır” görüşünü belirtti.

Amcaoğlu da, “100 bin dönümlük Mesarya/Güzelyurt arazileri 75 milyon metreküp su ile verime ve üretime dönüştürülecektir” diye yanıt verdi.

- Advertisement -

Son Haberler

Ürün Solyalı: Ünal Bey KIB-TEK’ten sorumlu bakan olduğu sürece düzelmez

Başbakan Ünal Üstel’in KIB-TEK’i şahsına bağladığını söyleyen CTP Milletvekili...

Türk Hava Kuvvetleri’nden Kıbrıs adasının güneyinde eğitim uçuşu

Türkiye Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı uçaklar, 24 Temmuz'da Kıbrıs...

KKTC Merkez Bankası, 2023 Yılı Faaliyet Raporu’nu paylaştı… 2023 yılında 5 milyar 291 milyon TL kar etti

KKTC Merkez Bankası, 2023 Yılı Faaliyet Raporu’nu Banka’nın web...

Hava tahmin raporu

 Hava sıcaklığı önümüzdeki günlerde de iç kesimlerde 39-42, sahillerde...

Sponsor

Göz Atın

KTÖS 5. Satranç Şöleni 18 Mart’ta AÖA’da…

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) 5. KTÖS Satranç Şöleni’nin...

KKTC Milli Olimpiyat Komitesi seminer düzenliyor

KKTC Milli Olimpiyat Komitesi (MOK), ulusal ve uluslararası spor...

Rogers: “Yaşlı bakımevlerine ilişkin yasal eksiklikler ivedilikle tamamlanmalı”

Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers, yaşlı bakımevlerine ilişkin yasal...

Bakan Mehmet Şimşek: “Uyguladığımız politikalar, seçim sonrasında da hedeflerimiz doğrultusunda devam edecek”

Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep...

Cumhurbaşkanı Tatar’a Afyonkarahisar’da fahri doktora takdim edildi

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Afyon Kocatepe Üniversitesi’de fahri doktora takdim...

Ürün Solyalı: Ünal Bey KIB-TEK’ten sorumlu bakan olduğu sürece düzelmez

Başbakan Ünal Üstel’in KIB-TEK’i şahsına bağladığını söyleyen CTP Milletvekili Ürün Solyalı, enerjide çarenin en başta elektrik kurumunu özerk bir yapıya kavuşturulması gerektiğini söyledi. CTP Milletvekili...

Türk Hava Kuvvetleri’nden Kıbrıs adasının güneyinde eğitim uçuşu

Türkiye Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı uçaklar, 24 Temmuz'da Kıbrıs Adası'nın güneyinde eğitim uçuşu gerçekleştirdi.  TC Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı...

KKTC Merkez Bankası, 2023 Yılı Faaliyet Raporu’nu paylaştı… 2023 yılında 5 milyar 291 milyon TL kar etti

KKTC Merkez Bankası, 2023 Yılı Faaliyet Raporu’nu Banka’nın web sitesinde yayımladı. Rapora göre Merkez Bankası 2023 yılında 5 milyar 291 milyon TL kar etti,...

Hava tahmin raporu

 Hava sıcaklığı önümüzdeki günlerde de iç kesimlerde 39-42, sahillerde ise 34-37 derece dolaylarında seyredecek. Meteoroloji Dairesi’nin son tahminlerine göre bölge, 27 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında,...

Matt Dawson, Paris 2024 için parmağını kestirdi

Paris Olimpiyatları'nda yarışabilmek için parmağını kestiren Avustralyalı çim hokeyi oyuncusu Matt Dawson'ın sıra dışı kararı spor dünyasında şok etkisi yarattı.Avustralyalı çim hokeyi oyuncusu Matt...

Nikos Hristodulidis Kıbrıs sorununda “olumlu hareketlilik” görüyor

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, müzakerelerin yeniden başlaması yönünde "olumlu bir hareketlik gördüğünü" söyledi. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Kıbrıs’ta taraflar arasındaki mesafenin artmış...

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları bu akşamki açılış töreniyle başlayacak

Paris'te 100 yıllık aradan sonra düzenlenen Olimpiyat Oyunları, bugünkü açılış töreniyle resmen başlayacak. Yüksek atlama dalında Türkiye’yi Paris Olimpiyatları’nda temsil edecek Kıbrıslı Türk Buse...

Vadili-İnönü köyü arası yol güzergâhı bugünden itibaren araç trafiğine kapatıldı

Vadili-İnönü köyü arası yol güzergâhı bugünden itibaren ikinci bir duyuruya kadar araç trafiğine kapatıldı.Karayolları Dairesi Müdürlüğü, Vadili-İnönü yolunun, asfaltlama çalışmaları nedeniyle bugünden itibaren araç...

Turunçgil zararlısı için biyolojik mücadele çalışmaları sürüyor

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığına bağlı Tarım Dairesi Müdürlüğü ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ülkede varlığı tespit edilen turunçgil zararlısı diaphorina citri için...