22.9 C
Lefkoşa

Yaşlılar için yürüyüp hükümete seslendiler: “Yaşlılarımıza nasıl bir bakım vaat ediyorsunuz?”

- Advertisement -

Yaşlılar için sokağa çıkan sivil toplum örgütü temsilcileri, insan onuruna yaraşır bir bakımın herkesin hakkı olduğunu vurgulayarak, yeni bakımevleri inşa edilmesini, var olanların da imkanlarının iyileştirilmesini talep etti.

Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği’nin öncülüğünde bugün Sağlık Bakanlığı ve Başbakanlık önünde eylem düzenlendi.

Hükümetin yaşlılar için kamu politikası geliştirmesi, 2024 bütçesinden bunun için kaynak ayrılması taleplerinin dile getirildiği eylemde, ekonomik krizin yaşlıları ve özel bakımevlerini ciddi şekilde etkilediği ifade edildi.

Sivil toplumdan, siyasi partilerden, kurum ve kuruluşlardan temsilci ve yetkililerin de katılarak destek verdiği eylemde, “Kimsesiz yaşlılar hastanelerde yapayalnız”, “İlaçsız kalmak ölümden beter”, “Vaat değil bakımevi istiyoruz” gibi dövizlerin taşındı. Sağlık Bakanlığı’ndan Başbakanlığa yüründü ve hükümetten talepler burada da dile getirildi.

– Jenkins: “Yaşlılarımız ölüp kurtulmak için dua ediyor”

Sağlık Bakanlığı önünde basına açıklama yapan, uzun süredir ihmal ve istismar edilen yaşlıların sesi olmak için sokağa çıktıklarını söyleyen Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Hatice Jenkins, yaşlılarla ilgili verilen hiçbir sözün tutulmadığını savundu.

Jenkins, “Bu devlet kurulalı 49 sene oldu. 49 senede bir bakımevi yapılamadı. Bir bakımevi yapmaktan aciziz, bizim gerçeğimiz budur. Yoksul yaşlılarımız refakatçileri yok diye, devlet hastanelerinde yapayalnız kalıyor, ölüp kurtulmak için dua ediyor…” şeklinde konuştu.

Huzurevleri ve yaşlı bakımevlerinin standartlarını yükseltmek için yasa hazırladıklarını, bunun Cumhuriyet Meclisi’nden geçirilmesini beklediklerini ifade eden Jenkins, hükümetin bakımevi standartlarının yasaya uygun hale getirilmesi için nasıl bir yol izleyeceğini sordu.

Jenkins, “Şu anda var olan hiçbir bakımevi, yasanın gerektirdiği standartlara sahip değil, bunu herkes bilmeli…” dedi.

-“Yaşlılara nasıl bir bakım vaat ediyorsunuz?”

Bakımevleri için arazi ve kredi verilip verilmeyeceğini, 2024 mali yılı bütçesinde bunun için kaynak ayrılıp ayrılmadığını, buralarda çalışacak personelin eğitimi için ne yapılacağını soran Hatice Jenkins, yaşlılara nasıl bir bakım vaat edildiğini duymak istediklerini söyledi.

Bakıma muhtaç yaşlı sayısının her geçen gün arttığını, bakımevlerinde tek bir kişilik bile yer kalmadığını ifade eden Jenkins, yıllardır Kalkanlı Bakımevi’nin tamir, Lapta Huzurevi’nin de inşa edilemediğini belirtti.

-“Özel bakımevlerinin durumunu içler acısı”

Özel bakımevlerinin durumunu “içler acısı” diye niteleyen Hatice Jenkins, hiçbir devlet desteği verilmeyen bu bakımevlerinde 5 bin TL sosyal yardım maaşı alan yaşlılara bakıldığını ancak bugün bir yaşlının bakım masrafının 15 bin TL civarında olduğunu söyledi.

Kaderine terk edilen özel bakımevlerini iyileştirmek için hiçbir adım atılmadığını da savunan Jenkins, devletin bakamadığı yoksul, engelli ve hasta yaşlıların buraya gönderildiğini söyledi.

Yaşlılara verilen 5-6 bin TL’lik sosyal yardım maaşının karın dahi doyurmadığını da kaydeden Hatice Jenkins, 5 yıldır bunun düzeltilmesini beklediklerini de belirtti.

-“O korkunç video ortaya çıkmasaydı…”

Bakımevlerinde kalan kimsesiz yaşlıların devletin sağlık hizmetlerine erişemediğini, ihmal ve istismar edildiğini savunan Jenkins, “O korkunç video ortaya çıkmasa Sınırüstü Bakımevi’ni uzaktan seyretmeye devam edeceklerdi” ifadesini kullandı.

Jenkins, bu olayın üzerinden bir buçuk yıl geçtiğini ancak Sınırüstü Bakımevi’nin hâlâ tamir edilmediğini, sorumluluğun da başkalarına atıldığını söyledi.

Bugün Sosyal Sigortalardan emekli olan ancak asgari ücretin altında maaşı alan yaklaşık 13 bin civarında kişi olduğunu söyleyen Jenkins, bu insanların da önümüzdeki yıllarda bakıma ihtiyaç duyacağını ancak maaşlarının buna yetmeyeceğini ifade etti.

Hükümetin yaşlılara yönelik kamu politikası geliştirmesi ve bunu uygulamak için 2024 bütçesinde kaynak aktarmasını talep eden Jenkins, “İnsan onuruna yaraşır bir bakım en doğal insan hakkıdır. Yaşlılarımıza nasıl bir bakım vaat ediyorsunuz…?” dedi.

-Siyasi partilerden ve sivil toplum örgütlerinden eyleme destek

Hatice Jenkins, Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği’nin eylemine destek veren örgütleri “Akova Kadınlar Derneği, Alzheimer Derneği, Bağımsız Gençlik Derneği, Bağımsızlık Yolu, Cumhuriyetçi Türk Partisi, DAÜ-SEN, Denkay Başel Sosyal Gelişim Vakfı, Evrensel Hasta Hakları Derneği, GÜÇ-SEN, Polifonik Korolar Derneği, Kıbrıs Türk Barolar Birliği, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, Kuir Kıbrıs Derneği, Larnaka Türk Kadınlar Birliği, Mağusa İnisiyatifi, Mağusa Kadın Merkezi Derneği, MASDER, Mağusa Kültür Derneği, Mormenekşe Kadınlar Birliği Derneği, Mülteci Hakları Derneği, Özgür Sanat Tiyatro ve Kültür Derneği, Sol Hareketi, Toplumcu Demokrasi Partisi ve Yeniboğaziçi Kadınlar Derneği” olarak belirtti.

- Advertisement -

Son Haberler

Lefkoşa Gazimağusa anayolu trafiğe tekrar açıldı…

Kum yüklü kamyonun devrilmesi nedeniyle trafiğe geçici olarak kapatılan...

Gazimağusa Lefkoşa ana yolu Lefkoşa gidiş yönü geçici olarak trafiğe kapatıldı

Gazimağusa - Lefkoşa anayolu, Lefkoşa gidiş istikameti, Pirhan yakınlarında...

Meclis Genel Kurulu pazartesi günü toplanıyor… Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 7 Ekim Pazartesi günü toplanıyor. Genel...

Vodafone Sultanlar Ligi’nde 41. sezon yarın başlayacak

Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi'nin 41. sezonu yarın oynanacak ilk...

Sponsor

Göz Atın

Trafik kazasında ağır yaralanan Ahmet Güzan hayatını kaybetti

Girne’de 8 Aralık’ta meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan...

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail ziyareti öncesinde açıklamalarda bulundu

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in "kendini savunma hakkı"...

İsrail, 1.5 milyon kişinin sığındığı Refah’ta 50’den fazla yeri havadan bombaladı

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze Şeridi’ndeki saldırılardan kaçan...

KKTC yükseköğretimi Azerbaycan’da tanıtılıyor

KKTC'nin yükseköğretim olanakları, Azerbaycan'da yapılan “KKTC Yükseköğretim Tanıtım Fuarı”...

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne istifa etti

 Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un hükümette yapması...

Lefkoşa Gazimağusa anayolu trafiğe tekrar açıldı…

Kum yüklü kamyonun devrilmesi nedeniyle trafiğe geçici olarak kapatılan Lefkoşa - Gazimağusa ana yolu yeniden trafiğe açıldı. Kazada 23 yaşındaki sürücü yaralandı. Polis Basın Subaylığından...

Gazimağusa Lefkoşa ana yolu Lefkoşa gidiş yönü geçici olarak trafiğe kapatıldı

Gazimağusa - Lefkoşa anayolu, Lefkoşa gidiş istikameti, Pirhan yakınlarında meydana gelen trafik kazası sebebiyle geçici olarak trafiğe kapatıldı. Polis Basın Subaylığından verilen bilgiye göre, kaza...

Meclis Genel Kurulu pazartesi günü toplanıyor… Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 7 Ekim Pazartesi günü toplanıyor. Genel Kurulda, Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 1 Ekim Salı günü başlayan yeni yasama...

Vodafone Sultanlar Ligi’nde 41. sezon yarın başlayacak

Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi'nin 41. sezonu yarın oynanacak ilk hafta müsabakalarıyla başlayacak. Sezonun açılış maçında Galatasaray Daikin, VakıfBank'ı konuk edecek. Burhan Felek Vestel Voleybol Salonu'nda...

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi, “Mağusa Yolu Demirhan Balıkesir Kavşağı Dinamik Sinyalizasyon Projesi Mal ve Hizmet Alımı” ihalesini tamamladı, imzalar atıldı.

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi, "Mağusa Yolu Demirhan Balıkesir Kavşağı Dinamik (Akıllı) Sinyalizasyon Projesi Mal ve Hizmet Alımı” ihalesini tamamladı, imzalar atıldı. DEMİRHAN - BALIKESİR KAVŞAĞINA BÜYÜK...

“ADA 74” 12 ay kesintisiz yük ve yolcu taşıyacak

 ANTSO Denizcilik, bünyesine kattığı “Ada 74” gemisiyle, Anamur ile Girne arasında hava koşullarından etkilenmeden 12 ay kesintisiz yük ve yolcu taşımacılığına başlayacağını duyurdu. ANTSO Denizcilikten...

Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer Çatalköy Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok’u ziyaret etti

Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer Çatalköy Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok'u ziyaret etti. Konuyla ilgili kişisel sosyal medya hesabından paylaşım yapan Kırok şu ifadeleri...

Serhatköy alt geçidi ile Mevlevi çemberi arası trafiğe kapatılacak

Kıbrıs Türk Motosiklet Kurumu tarafından 6 Ekim Pazar günü Lefkoşa-Güzelyurt anayolunda “Motosiklet Drag Yarışı” düzenleniyor. Polis Basın Subaylığından verilen bilgiye göre, yarış, 08.00-20.00 saatleri arasında,...

Eylül ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 2,53

İstatistik Kurumu, eylül ayı hayat pahalılığı oranını yüzde 2,53 olarak açıkladı. İstatistik Kurumu'nun yayımladığı verilere göre, eylül ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 2.53, bir önceki...