19.9 C
Lefkoşa

Ünal Üstel: “5 yıllık kalkınma planı, ülkemizin 10-20 yıllık geleceğinin şekillenmesine de ışık tutacaktır”

- Advertisement -

Başbakan Ünal Üstel, KKTC’nin 4’üncü 5 Yıllık Kalkınma Planı ile ilgili yaptığı konuşmada, “5 yıllık kalkınma planı, ülkemizin 10-20 yıllık geleceğinin şekillenmesine de ışık tutacaktır” dedi. Üstel, düne değil geleceğe baktıklarını da ifade ederek, “Ülkenin gelecek vizyonunu hep birlikte belirleyeceğiz” şeklinde konuştu.

KKTC’nin 4’üncü 5 Yıllık Kalkınma Planı, bugün Başbakan Ünal Üstel ve bakanlar ile “KKTC’nin 50. Yıl Vizyonu” toplantısı kapsamında tanıtıldı.

Başbakan Ünal Üstel, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 4’üncü 5 Yıllık Kalkınma Planı” konulu “KKTC’nin 50. Yıl Vizyonu” isimli bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada;

“KKTC adına önemli değişim ve gelişmelere sahne olacak özel ve önemli bir dönemden geçiyoruz.  Sayın Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar’ın Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile paralel olarak ortaya koyduğu iki devletli çözüm politikası, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 78. BM Genel Kurulu’ndaki KKTC’yi tanıyın çağrısı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev’in yaptığı KKTC Bayrağı Azerbaycan’da dalgalanacak açıklaması, Türk Devletleri Teşkilatı’nda her gün yükseltilen temsiliyet gücümüz, önümüzdeki dönemde yaşanacak önemli gelişmelerin de habercisi gibidir.

Dünya ile kucaklaşma isteğimizi, dünyada hak ettiğimiz yeri alma talebimizi artık çok daha büyük bir özgüvenle ve daha gür bir sesle her platformda tekrarlıyoruz. Eğer dünya ile kucaklaşma, dünyada hak ettiğimiz yeri alma hedefini ortaya koymuşsak, ülkemizi kalkındırmalı ve her konuda dünya ile yarışmaya ve rekabet etmeye hazır hale gelmeliyiz. Buna hazır hale gelmek için, veriye dayalı planlı bir kalkınma hedefini de ortaya koymalıyız.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti “4’üncü 5 Yıllık Kalkınma Planı” işte bu hedef doğrultusunda atılmış bir adımdır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası “Kalkınma ve Planlama” ile ilgili olarak 134. maddesinde ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmanın planla gerçekleştirilmesini öngörmektedir.

‘BU ORTA VADELİ VİZYON KKTC’NİN KURULUŞUNUN 50. YILINA DENK DÜŞECEK 2033 YILINI DAHİ ŞEKİLLENDİRECEKTİR’

Plan her ne kadar 5 yıllık olsa bile burada ortaya koyulacak vizyon ülkenin en az 10 yılını etkileyecek ve bu orta vadeli vizyon KKTC’nin kuruluşunun 50. yılına denk düşecek 2033 yılını dahi şekillendirecektir.

Hükümetimizin temel yaklaşımlarından biri olan, üretilecek kararlarda katılımcılık ilkesinin bir sonucu olarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti “4’üncü 5 Yıllık Kalkınma Planı” hazırlıklarında Başbakanlığımıza bağlı Devlet Planlama Örgütü Müsteşarlığımızın yanında 300’e yakın uzmanın ve 100’e yakın kurum ve kuruluşun görev yapmasını hedefliyoruz.

Yüksek katılımın sağlanmasına yönelik kurulacak Özel İhtisas Komisyonlarının katılımcıları, ekonomik ve sosyal sektörlere ilişkin uzmanlık gerektiren konularda gerekli bilgileri sunacak, araştırmalar yapacak ve plana önerileri ile katkıda bulunacaklardır.

Dolayısı ile, Devlet Planlama Örgütü Müsteşarlığının koordinasyonunda yürütülecek olan “Dördüncü Beş Yıllık Kalkınma Planı” hazırlığı için kurulan Özel İhtisas Komisyonlarına bütün kamu kurum ve kuruluşlarınca gereken destek, katkı ve yardımın sağlanmasını önemle istirham ediyorum.

‘ÜLKENİN EN BÜYÜK SIKINTILARINDAN BİRİ, VERİYE DAYALI PLANSIZ BÜYÜME’

Sonuncusu uzun yıllar önce yapılan ve daha sonra farklı gerekçelerle yapılamayan kalkınma planı, ülkemizi yüksek refah seviyesine ulaştırmaya yönelik çalışmaların yer alacağı geleceğe dönük bir planlamadır. Ülkenin en büyük sıkıntılarından biri, veriye dayalı, istatistiğe dayalı özetle bilgiye dayalı olmayan plansız büyüme ve gelişmedir.

‘5 YILLIK KALKINMA PLANINI ÖNEMSİYORUZ VE 2024 YILININ İLK ÇEYREĞİNDE PLANI HAYATA GEÇİRİP VİZYONUMUZU BU VERİLER IŞIĞINDA GÜNCELLEYECEĞİZ’

Elinizde yeterli bilgi yoksa, nüfusu planlayamazsınız. Nüfusu planlayamazsanız eğitimi, sağlığı, ulaştırmayı, enerji ihtiyacınızı, su ihtiyacınızı, konut ihtiyacınızı, kamuyu, yatırımlarınızı planlayamazsınız. O yüzden 5 yıllık kalkınma planını önemsiyoruz ve 2024 yılının ilk çeyreğinde planı hayata geçirip vizyonumuzu bu veriler ışığında güncelleyeceğiz.

40 yıllık süre içerisinde elde ettiğimiz kendi kendimizi yönetme deneyimimiz bizi belirli hedeflere ve noktalara taşıdı. Kazandığımız bu deneyimle 50. yıl vizyonumuzu hatta 60. yıl vizyonumuzu daha iyi şekilde belirlemeliyiz.

Başta biz olmak üzere, mecliste temsil edilen veya edilmeyen tüm siyasi partiler, kalkınmanın, planlı ve programlı bir şekilde olması noktasında hem fikirdirler. Hükümetimiz bu noktada gerekli iradeyi göstererek 26 yıldır yapılmayan bir planlamayı hayata geçirme noktasında kararlılığını ortaya koymuştur.

‘ÜLKENİN GELECEK VİZYONUNU HEP BİRLİKTE BELİRLEYECEĞİZ’

Yıllardır neden yapılmamıştır tartışmalarına girecek değilim. Zaman geleceğe katkı sağlamayacak geçmiş tartışmalarına girme zamanı değildir. Zaman bugüne ve geleceğe bakarak, yıllardır yapılmayanları, yapılamayanları yapma zamanıdır. Biz böyle yapıyoruz. Biz düne değil geleceğe bakıyoruz. Umuyorum ortak akılla çalışacak ve tüm siyasi partilerin, sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının ve uzmanların katkısı ile ülkenin gelecek vizyonunu hep birlikte belirleyeceğiz.

‘DÜNYA İLE KUCAKLAŞMA TALEBİMİZ VAR’

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti artık zaman kaybedemez. Dünya ile kucaklaşma talebimiz var. Bu noktada dünya ile kucaklaşmaya da hemen hazır hale gelmeliyiz. Biz bu hedef doğrulusunda elimizden gelen tüm çabayı ortaya koyuyoruz ve koyacağız.

‘5 YILLIK KALKINMA PLANI, ÜLKEMİZİN 10-20 YILLIK GELECEĞİNİN ŞEKİLLENMESİNE DE IŞIK TUTACAKTIR’

Başbakanlığımıza bağlı Devlet Planlama Teşkilatı müsteşar ve ekibine, kurulacak komisyonlarda görev alacak uzman ve tüm katılımcılarımıza şimdiden teşekkür ediyor ve iyi çalışmalar diliyorum. İnanıyorum ki, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dördüncü 5 yıllık kalkınma planı, ülkemizin sadece 5 yıllık geleceğinin değil, 10 yıllık hatta 20 yıllık geleceğinin şekillenmesine de ışık tutacaktır.

‘ÇOCUKLARIMIZA İYİ BİR MİRAS BIRAKMAK İSTİYORUZ’

Bugün bizim çocuklarımızdan emanet aldığımız bir zamandır. Gelecek ise çocuklarımıza miras bırakacağımız bir zamandır. Herkes çocuklarına iyi bir miras bırakmak ister. Biz de bunu istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

- Advertisement -

Son Haberler

İsrail yanlıları California Üniversitesindeki Gazze Dayanışma Kampı’na saldırdı

 ABD'de çoğunun yüzleri maskeli bir grup İsrail yanlısı, California...

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin 81. kuruluş yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin kurulurken Kıbrıs...

Veteriner Dairesi denetimlerinde Gönyeli’de bir kasabın faaliyetleri 10 gün askıya alındı

 Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığına bağlı Veteriner Dairesi Müdürlüğü...

Sponsor

Göz Atın

Harmancı Holguin’le yaptığı görüşmeye ilişkin açıklama yaptı

Lefkoşa Türk Belediye (LTB) Başkanı  Mehmet Harmancı, BM Genel...

Rumlara yakınlığıyla bilinen ABD Senatörü Menendez rüşvet almakla suçlanıyor

Güney Kıbrıs dostu olarak da tanınan ABD’li senatör Bob...

Çağdaş Müzik Derneği TSM Korosu, Manavgat’ta festivale katıldı

Çağdaş Müzik Derneği Türk Sanat Müziği Korosu, Manavgat’ta düzenlenen...

Nijer’de darbe: Yabancıların tahliyesi sürüyor

 Batı Afrika ülkesi Nijer'de 26 Temmuz'da cuntanın yönetime el...

İsraillilerin “ilgi sağanağı” Larnaka’daki emlak fiyatlarında patlama yarattı

İsraillilerin yoğun ilgisi nedeniyle Larnaka’da emlak kirala ve satış...

İsrail yanlıları California Üniversitesindeki Gazze Dayanışma Kampı’na saldırdı

 ABD'de çoğunun yüzleri maskeli bir grup İsrail yanlısı, California Üniversitesinde Filistin destekçisi öğrencilerin kurduğu Gazze Dayanışma Kampı'na saldırırken o anlarda bölgede hiçbir güvenlik görevlisinin...

Gardiyanoğlu, yatırımlarını düzenli yapan işyerlerini ziyaret etti, çalışanların 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, 1 Mayıs İşçi ve Dayanışma Günü’nünde sosyal güvenlik yatırımlarını düzenli yapan örnek işyerlerini ziyaret ederek çalışanların 1...

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin 81. kuruluş yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin kurulurken Kıbrıs Türk çiftçisinin üstlendiği misyonun, bugün ada üzerinde hayatta kalmasına, ekmeği ile birlikte toprağına, üretimine ve...