27.4 C
Lefkoşa

Tatar: “Hiçbir hâl ve şartta yeni siyasetten geri adım atılmayacaktır”

- Advertisement -

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’nin eşit uluslararası statüsünün kabul edilmesini içeren yeni siyasetten geri adım atılmayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanlığından verilen bilgiye göre, Tatar, Beşparmak Düşünce Grubu heyetini kabulündeki konuşmasında, 2004’te halk oylamasına sunulan Annan Planı sonrası Kıbrıs Türklerine verilen sözlerin tutulmadığını ve Kıbrıs Türklerinin mağduriyetinin devam ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletlerin 77’nci Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmasında Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonların bir zulme dönüştüğünü söylediğini ve KKTC’nin tanınması için çağrıda bulunduğunu hatırlattı.


Annan Planı’nı reddeden Rum tarafının tek taraflı olarak Avrupa Birliği’ne üye yapılmasıyla ödüllendirilirken, Kıbrıs Türk halkına büyük haksızlık yapıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, 2017’de Crans Montana’da (İsviçre’de) yine Rum tarafının Türk tarafının tüm iyi niyetine rağmen masayı devirdiğini hatırlattı.

“Karşı tarafın zihniyetini gayet iyi bildiğimiz için şu anda egemen eşitlik temelinde ve eşit uluslararası statü bağlamında ortaya koyduğumuz yeni siyasetin artık geri dönüşü yoktur” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, artık federal temelde bir antlaşmanın mümkün olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, bölgenin istikrarı, Türk-Yunan dengesinin korunması, Türkiye Cumhuriyeti’nin jeopolitik güvenliğinin ve son gelişmelerin dikkate alınmasıyla egemen eşitlik temelinde ve uluslararası statünün kabulü ile ancak resmi müzakerelere geçilebileceğini kaydetti.

Türk Devletler Teşkilatı’ndaki gelişmelere bakıldığında anayasal ismiyle KKTC’nin gözlemci üye olmasının önemli bir aşama olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğinin önemine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Hiçbir hal ve şartta yeni siyasetten geri adım atılmayacaktır. Bu milli bir siyasettir” dedi.

İki devletin adadaki her iki halkın yararına olacak her türlü konuda iş birliği yapabileceğine değinen Cumhurbaşkanı Tatar, doğal kaynaklar konusunda Kıbrıs Türk tarafının yaptığı önerilere Rum tarafının halen yanıt vermediğini anımsattı.

Türkiye’den adaya getirilen su projesinin ardından enterkonnekte sistemle elektrik projesinin hayata geçirilmesinin Rum tarafının da yararına olabileceğine değinen Cumhurbaşkanı Tatar, güneş enerjisinin Kıbrıs adası için çok yararlı olacağına işaret etti.

KKTC’nin Türk dünyasının en güneyde yer alan  temsilcisi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin gelişmelere bakıldığında yükselen bir statü yakaladığını söyledi.

-Düşünce Grubundan destek

Beşparmak Düşünce Grubu heyeti de görüşmeyi Cumhurbaşkanı’yla değerlendirme yapmak maksadıyla talep ettiklerini, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın izlediği iki devlet politikasını da desteklediklerini kaydetti.

- Advertisement -

Son Haberler

Ercan Havalimanı’nda klasik otomobil şöleni düzenlenecek

Ercan Havalimanı’nda cumartesi günü “Klasik Otomobil Şöleni” düzenleniyor. Kuzey Kıbrıs...

Asgari ücret toplantısı 18.00’a ertelendi

Asgari ücret toplantısı akşam saat 18.00’e ertelendiği bildirildi. Asgari Ücret...

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği, Münih 2024 Fuarı’na katıldı

 Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nden bir heyet, Almanya’nın Münih kentinde...

Cumhurbaşkanı Tatar, drift şampiyonasını izledi

 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Drift NEU organizasyonu ile gerçekleştirilen “2024...

Sponsor

Göz Atın

KTAMS yarın İhtiyat Sandığı’nda uyarı grevi ve basın açıklaması yapacak

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) yarın 11.00-12.00 saatleri...

Zuckerberg’den Musk’a cevap: Kafes dövüşüne ‘okey’! Neredesin Musk?

Dünyanın en ünlü iki teknoloji milyarderi Elon Musk ve...

Rum Yönetiminin halen özel temsilci konusunda bilgisi yok

BM Genel Sekreteri’nin temsilci ataması konusunda Kıbrıs Türk basınında...

Altuğra: “Barış Harekâtı olmasaydı, bugün Kıbrıs’ta Türk varlığından söz etmek mümkün olmayacaktı”

Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra, Barış Harekâtı olmasaydı, bugün...

Alkollü içki tesiri altındayken kaza yapan 3 kişi tutuklandı

Mağusa, Lefkoşa-Güzelyurt anayolu ve Değirmenlik’te alkollü içki tesiri altındayken...

Ercan Havalimanı’nda klasik otomobil şöleni düzenlenecek

Ercan Havalimanı’nda cumartesi günü “Klasik Otomobil Şöleni” düzenleniyor. Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü ile T&T Havalimanı İşletmeciliği işbirliğinde düzenlenecek şölen 14.00'de başlayacak. Klasik otomobillerin...

Asgari ücret toplantısı 18.00’a ertelendi

Asgari ücret toplantısı akşam saat 18.00’e ertelendiği bildirildi. Asgari Ücret Saptama Komisyonu, yeni yılın ikinci asgari ücretini belirlemek amacı ile toplandı. Toplantının akşam saat 18.00’e ertelendiği...

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği, Münih 2024 Fuarı’na katıldı

 Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nden bir heyet, Almanya’nın Münih kentinde gerçekleştirilen “IFAT Münih 2024” fuarına katıldı. Birlikten verilen bilgiye göre, çevre teknolojisi alanındaki “IFAT Münih 2024”...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz