26.9 C
Lefkoşa

Sibel Tatar: “KKTC’de yok olmaya yüz tutmuş kozacılık ve ipek dokuma geleneği projemizle yeniden canlanıyor”

- Advertisement -

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen “İpeğin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu” projesi kapsamında Akçay’da sürdürülen ipek dokuma çalışmalarını yerinde inceledi. 

Tatar, pilot bölge olarak seçilen Akçay’daki ipek dokuma çalışmaları ve projede gelinen aşamayla ilgili bilgi aldı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Sibel Tatar öncülüğündeki proje kapsamında eğitmen Tevfik Paklacı tarafından iki çerçeveli, kamçılı, yarı otomatik el dokuma tezgâhlarıyla kadınlara dokumacılık eğitimi verildi.

-Sibel Tatar

Sibel Tatar yaptığı açıklamada, ülkede yok olmaya yüz tutmuş kozacılık ve ipek dokuma geleneğinin yeniden canlanmasını hedefleyen proje bağlamında kat edilen yolun önemine değinerek, üretilen her bir ürünün pazarlanmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

Kırsalda yaşayan halkın ürettiği ürünlerin proje kapsamında turistler ve alıcılarla buluşacak olmasının yaratacağı ekonomik potansiyele işaret eden Sibel Tatar, projenin bir başka önemli amacının da kadının üreterek, kazanç sağlaması ve kalkınmasına katkı sağlaması olduğunu dile getirdi.

Projenin pilot bölge olarak seçilen Akçay’ın ardından yaygınlaştırılmasının planlandığını anlatan Sibel Tatar, Mehmetçik bölgesi ve Beylerbeyi köyünde projenin devam edeceğini kaydetti.

Sibel Tatar, Akçay Muhtarı Uğur Dereliköylü, Kıbrıs Türk İşlemelerini Araştırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Dervişe Çeliker, köy kadın kursu eğitmeni Duriye Dağsever Gürmen ve moda tasarımcısı Münüse Ağagil başta olmak üzere projeye katkı sağlayan ve ilerleyen dönemde projenin paydaşı olacak herkese teşekkür etti.

-Proje süreci…

“İpeğin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu” projesi kapsamında 22 kadın kursiyere Akçay Muhtarı Uğur Dereliköylü’nün iş birliği ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Akademisyen Dr. Berna İleri’nin eğitmenliğinde; teorik olarak yumurtadan tırtıl çıkartma, büyütme süreci, kozaların bakımı, kozalardan ipek ipliği elde etme ve ipek kumaşı dokuma konularında eğitim verildi. Dr. Berna İleri ayrıca, Atatürk Kültür Merkezi’nde ipek böceği yetiştiriciliği konusunda bir de konferans verdi.

Proje kapsamında kurulan ipek böceği çiftliğinde; Akçay, Lapta, Lefkoşa, Beylerbeyi, Çatalköy, Mehmetçik, Bostancı ve Mesarya bölgelerinden elde edilen yaklaşık 50 bin ipek böceği yumurtası ıslah edilerek, yetiştirildi.

Projede, ilk etapta barış ipeği tekniğiyle elde edilen ipek ipliği tezgahta dokunarak, “Kozada” markası adı altında bebek tulumu, bebek elbisesi, çocuk yatak çarşafı seti, şal ve fular gibi ürünler üretilecek.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

Slovenya’daki selde ölü sayısı 6’ya çıktı

Slovenya'nın kuzey, orta, doğu ve batı kesimlerinde etkili olan...

Pegasus, uçağa yerleşim esnasındaki yoğunluğu engellemek amacıyla yurt dışı ve KKTC uçuş paketlerini yeniledi

 Pegasus Hava Yolları, uçağa yerleşim esnasındaki yoğunluğu engellemek ve...

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Töre yeni yıl mesajı yayımladı…

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Kıbrıs adasında Kıbrıs Türk...

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu Trabzon’da temaslarda bulunuyor

 Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin (KTÜ) davetlisi...

Haspolat İlkokulu öğrencileri Cumhuriyet Meclisi’ni ziyaret etti

Haspolat İlkokulu 3. sınıf öğrencileri, öğretmenleri eşliğinde Cumhuriyet Meclisi’ni...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...