24.3 C
Lefkoşa

Şanlı Erenköy Direnişi ve şehitleri törenle anıldı

- Advertisement -

Şanlı Erenköy Direnişi ve Erenköy Şehitlerini Anma Günü’nün 59’uncu yıl dönümü dolayısıyla tören yapıldı.

Erenköy şehitlerini anmak ve Erenköy Direnişi’nin yıldönümünü kutlamak amacıyla bu yıl yaklaşık 800-900 kişi minibüslerle kara yoluyla Erenköy’e gitti.  

Erenköy Şehitliği’nde saat 09:00’da başlayan törende Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde önemli yere sahip Erenköy Direnişi’nde şehit olanlar anıldı.

Törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Zerrin Kandemir, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Vekili ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, bazı bakan ve milletvekilleri, askeri ve sivil yetkililer ile şehit yakınları, bölge okulları ve vatandaşlar katıldı.

Tören, protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle başladı.

Şehitlik Özel Defteri’nin, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu tarafından imzalanmasının ardından konuşmalara geçildi.

Törende, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yenierenköy-Karpaz Belediye Başkanı Hamit Bakırcı ve Erenköy Mücahitler Derneği Başkanı Mustafa Arıkan birer konuşma yaptı.

Anma töreni, şehitliğin gezilmesi, şehit kabirlerine çiçek bırakılması ve kabir başında dua okunmasıyla tamamlandı.

-Komando heykeli yenilendi

Törenin ardından protokolün katılımıyla şehitlik önünde yer alan ve yenilenen “Komando” heykeli için açılış töreni yapıldı.

Ardından, vatandaşlar müzeyi gezdi, Erenköy Direnişi’ni konu alan senaryolar sergilendi, çeşitli aktiviteler düzenlendi ve katılımcılara izaz ikram yapıldı.

-Şehitlik Özel Defteri imzalandı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şehitlik Özel Defterine şunları yazdı:

“Aziz şehitlerimiz,

Kıbrıs Türk halkının toplumsal varoluş mücadelesinin en önemli mihenk taşı kabul edilen Şanlı Erenköy Direnişi’nin 59’uncu yıl dönümünde bugün, bir kez daha sizlerin manevi huzurunuzda saygı ve minnet duygularımızla eğiliyoruz.

Erenköy’de sergilenen kahramanlık ve tüm dünyaya örnek olan vatan sevgisiyle, faşist terör örgütü EOKA’nın, Akritas Planı’nı yaşama geçirmek için başlattığı saldırılar geri püskürtülerek Kıbrıs Türkü’nün Türkiye’yle tek bağlantı noktası korunmuştur. Jeopolitik, stratejik ve lojistik önemiyle ve türlü imkansızlığa rağmen verilen mücadeleyle, Kıbrıs Türkü’nün “Çanakkale Destanı” olarak da kabul edilen Şanlı Erenköy Direnişi, Kıbrıs Türkü’nün kendi öz yurdunda, onurlu, özgürce ve güven içinde yaşaması uğruna ödenen bedellerin en önemli örneklerinden biri olarak tarih sayfalarında her daim yerini alacaktır.

Bize emanet ettiğiniz ulusal değerler, maneviyat, ilham ve güçle Kıbrıs Türk halkının dünyaya hak ettiği yere ulaşması için azim ve kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz; sizi asla unutmayacak ve unutturmayacağız. Manevi huzurunuzda bir kez daha saygı ve minnetle eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

-Topaloğlu

KTBK Komutan Vekili ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu da Şehitlik Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Aziz Erenköy Şehitleri,

Kıbrıs Türkü’nün bağımsızlığı için vermiş olduğu milli mücadelenin mihenk taşlarından biri olan Şanlı Erenköy Direnişi’nin 59’uncu yıl dönümünde bir kez daha huzurlarınızda olmanın onur ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Yurtlarını savunan Kahraman Erenköylüler vatan ve milletini imhadan kurtarmak uğruna üniversite öğrenimlerini yarıda bırakarak bu topraklara gelen Genç Mücahitler sizlerden sayıca ve çok üstün Rum güçlerinin yaptığı taarruzlara karşı “Ölürsem şehit, kalırsam gazi…” desturuyla göğüslerinizi siper ederek mücadele verdiniz ve adlarınızı Türk tarihine altın harflerle yazdırdınız.

Şunu biliniz ki, cesur yüreklerinizle 1964 yılında yaktığınız mücadele ateşi Kıbrıs Türkü’ne ilham ve inanç kaynağı olmuş, bu yolda geleceğe doğru sağlam ve emin adımlarla ilerleyen halkın varlığını kendi iradesiyle sonsuza dek yaşatma azim ve kararlılığını oluşturmada temel harcını teşkil etmiştir.

Özgür bir vatan ve bağımsızlık uğruna kahramanca direnerek canlarını feda eden siz aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyor, Erenköy’de bu mücadeleyi gösteren tüm kahramanlara şükranlarımızı sunuyoruz.

Şehitlerimiz, ruhunuz şad olsun.”

- Advertisement -

Son Haberler

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında son 24 saatte 37 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun cuma sabah saatlerinden bu yana Gazze Şeridi'nin...

Dünya genelinde 754 milyon yetişkin okuma yazma bilmiyor

Dünya genelinde üçte ikisi kadın olmak üzere 754 milyon...

Türk aktivist Eygi’nin, İsrailli keskin nişancının kurşunuyla öldürüldüğü otopsi raporuyla kanıtlandı

Filistin'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kenti Valisi Gassan...

“Fiakas” oyunu sahnelendi

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ile Güney Kıbrıs'tan Technohoros ETHAL, Dünya...

Sponsor

Göz Atın

Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Onar, Nava ile görüştü

Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Güneş Onar, Avrupa Komisyonu'nun Yapısal Reform...

İsrail’in Gazze şiddeti sürüyor: “Can kaybı sayısı 37 bin 925’e çıktı”

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana...

Hristodulidis ve hükümeti vatandaşlar tarafından kabul görmüyor

Güney Kıbrıs’ta yapılan bir ankete göre, Rum Yönetimi Başkanı...

Trump’a göre, ABD Başkan Yardımcısı Harris, başkanlık yarışında “Biden’dan daha kötü aday”

 ABD'nin eski Başkanı Donald Trump, "daha radikal solcu" diye...

Mehmetçik Büyükkonuklu gençler Eskişehir’de KKTC’yi temsil etti

Mehmetçik Büyükkonuklu gençler, kardeş  şehir belediyesi Eskişehir Odunpazarı Belediyesi’nin...

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında son 24 saatte 37 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun cuma sabah saatlerinden bu yana Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde düzenlediği saldırılarda 37 Filistinlinin öldüğü bildirildi. Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın haberine göre, cumartesi...

Dünya genelinde 754 milyon yetişkin okuma yazma bilmiyor

Dünya genelinde üçte ikisi kadın olmak üzere 754 milyon yetişkin okuma yazma bilmiyor ve 250 milyon çocuk temel okuryazarlık becerilerini edinemiyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim...

Türk aktivist Eygi’nin, İsrailli keskin nişancının kurşunuyla öldürüldüğü otopsi raporuyla kanıtlandı

Filistin'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kenti Valisi Gassan Daglas, Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrailli bir keskin nişancı tarafından öldürüldüğünün otopsi raporuyla kanıtlandığını...

“Fiakas” oyunu sahnelendi

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ile Güney Kıbrıs'tan Technohoros ETHAL, Dünya Barış Günü vesilesiyle “Fiakas” oyununu sahneledi. Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nun daveti üzerine ETHAL, Kumarcılar Hanı'nda İzel Seylani’nin...

Başbakan Üstel Maraş Buluşması’nda konuştu: “Biz her zaman Anavatanımız Türkiye ile el ele, kol kola bütün zorlukların önünü aşarak yolumuza devam ediyoruz“

Başbakan Ünal Üstel, Başbakanlık tarafından Maraş MAGEM’de düzenlenen, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı “ Maraş Buluşması” etkinliğinde “Biz her zaman Anavatanımız Türkiye...

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Maraş Buluşması’nda konuştu: “Derdimiz, millete hizmet etmek, sizlerin sorunlarını çözmek, daha müreffeh ortamda yaşamanızı sağlamak”

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz katıldığı “Maraş Buluşması” etkinliğinde “Derdimiz millete hizmet etmek, sizlerin sorunlarını çözmek,  daha müreffeh daha iyi bir ortamda  yaşamanızı sağlamak....

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Batı Şeria’daki işgal karşıtı sivil protestoya “barbarca müdahalesini” lanetledi

Türkiye Cumhuriyeti (TC) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Batı Şeria'daki işgal karşıtı sivil protestoya "barbarca müdahalesini" lanetlediğini bildirdi. TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı...

Başbakanlık Gazimağusa’da Cevdet Yılmaz’ın da katılımıyla “Gazimağusa Maraş Buluşması” etkinliği düzenledi

Başbakanlık, Gazimağusa Maraş MAGEM’de Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da katılımıyla “Maraş  Buluşması” adı altında kahvaltı etkinliği düzenledi. Etkinliğe Başbakan Ünal Üstel ile Türkiye Cumhurbaşkanı...

Geçitkale’de 8 kg yağış kaydedildi

Meteoroloji Dairesi, son 24 saatte Geçitkale’ye metrekarede 8 kg yağış düştüğünü kaydetti. Daireden yapılan açıklamaya göre, 6 - 7 Eylül arası gerçekleşen yağışlarda, Geçitkale’de 8...