26.9 C
Lefkoşa

Nikos Hristodulidis: Kıbrıs’ta ikinci bir devletin tanınması gibi bir ihtimal yok

- Advertisement -

Rum Lider Nikos Hristodulidis, Kıbrıs sorununa dair müzakerelerin çerçevesinin BM parametresi olduğunu söyledi. İki devletli çözüm önerisi hakkında da konuşan Hristodulidis, “Kıbrıs’ta ikinci bir devletin tanınması gibi bir ihtimal yok”

Rum Lider Nikos Hristodulidis, Kıbrıs Genç TV programcısı Mustafa Alkan’a özel açıklamalarda bulundu.

Rum Lider Hristodulidis, Kıbrıs sorununda gelinen noktayı değerlendirdi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılmak üzere gelecek hafta New York’a gideceğini hatırlatan Hristodulidis, “BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmem başta olmak üzere orada bazı önemli görüşmelerim olacak” dedi.

New York’ta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile ortak bir görüşme yapmayı umduğunu belirten Hristodulidis, “Bu yüzden BM Genel Sekreteri’ne yazdığım mektupta da müzakerelerin yeniden başlaması ihtimalini değerlendirmesi için yeni bir temsilci atamasını rica ettim” ifadelerini kullandı.

“BENİM BİRİNCİ ÖNCELİĞİM KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİDİR” 

Hristodulidis, “Benim birinci önceliğim Kıbrıs görüşmelerinin yeniden başlaması ve Kıbrıs sorununun çözülmesidir” diye konuştu.

Müzakerelerin başlamaması veya Kıbrıs sorunun yine çözülememesi durumunda Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların bunun bedelini ödemeye devam edeceğine dikkat çeken Rum Lider Hristodulidis, “Ben imkanlar dahilinde gerekli olan ne varsa yapmaya hazırım” açıklamasında bulundu.

Hristodulidis, Kıbrıs sorununa dair müzakerelerin çerçevesinin BM parametresi olduğunu söyleyerek, “Bu şüphe kaldırmaz bir durumdur. Herkes bu karara bağlı kalmalıdır” dedi.

“KIBRIS’TA İKİNCİ BİR DEVLETİN TANINMASI GİBİ BİR İHTİMAL YOK”

Kıbrıs Türk tarafının sunduğu ‘egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü’ temelindeki çözüm modeliyle ilgili de konuşan Hristodulidis, “Kıbrıs’ta ikinci bir devletin tanınması gibi bir ihtimal yok” dedi.

“AB BÜTÜN TARAFLAR İÇİN ‘KAZAN-KAZAN’ YÜNÜNDE BİR ÇÖZÜME YARDIMCI OLABİLİR”

Avrupa Birliği’nin (AB) de müzakerelerin başlaması noktasında rolünün artırılması gerektiğini dile getiren Hristodulidis, “Çünkü AB elindeki araçları kullanarak bütün taraflar için ‘kazan-kazan’ yönünde bir çözüme yardımcı olabilir” ifadelerini kullandı.

Rum Lider Hristodulidis, 2017 yılındaki Crans Montana görüşmelerine de değindi. Crans Montana görüşmelerinde masayı Rum tarafının terk etmediğini ileri süren Hristodulidis, “Genel Sekreter, ‘burada duruyoruz, bitti’ dedi” diye konuştu.

“MÜZAKERELERE CRANS MONTANA’DA KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM ETMELİYİZ”

Dönemin Türkiye Cumhuriyeti (TC) Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ısrarları dolayısıyla Crans Montana’da görüşmelerin kesildiğini aktaran Hristodulidis, “Müzakerelere Crans Montana’da kaldığımız yerden devam etmeliyiz” açıklamasında bulundu.

Hristodulidis, Crans Montana’daki görüşmeler sorasındaki yakınlaşmaların değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

BM’nin, AB’nin ve uluslararası toplum desteklediği bir çözümü arzuladıklarını kaydeden Hristodulidis, “Ben müzakere masasına oturmaya hazırım. Ersin Tatar’ın da endişelerini gidermeye hazırım” diye konuştu.

“KIBRISLI TÜRKLER TARAFINDAN SEÇİLMİŞ BİR LİDER İLE KIBRIS SORUNUNU ÇÖZMEYE HAZIRIM”

Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Tatar’a saygı duyduğunu söyleyerek, “Kıbrıslı Türkler tarafından seçilmiş bir lider ile çalışmaya ve Kıbrıs sorununu çözmeye hazırım” açıklamasında bulundu.

“Tatar eğer argümanları ve fikirleriyle kendisine güveniyorsa, peki, oturup konuşalım” diyen Hristodulidis, “Eğer bunu yaparsak, belki de ben onun endişelerini giderecek çözümü bulabilirim” dedi.

dedi.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

5 lira değerindeki madeni paraların tedavüle çıkarılmasına ilişkin düzenleme Resmi Gazete’de

Türkiye’de 5 lira değerindeki madeni paraların tedavüle çıkarılmasına ilişkin...

İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi, 7 Ekim’de başarısız olduklarını ve sorumluluğu kabul ettiklerini bildirdi

 İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail ordusunun 7 Ekim...

Pantelidis’ten liderlerin ortak ziyaretine ilişkin açıklama

 Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Rum üyesi Leonidas Pantelidis, gündemde olan...

Bağımsızlık Yolu Milletvekili Adayı Ersoy, Lefkoşa Açık Pazara Ziyaret Gerçekleştirdi

Bağımsızlık Yolu milletvekili adayı Umut Ersoy, Merkez Lefkoşa’da kurulan...

AB yüksek mahkemesi Amazon’a çıkarılan vergi borcunu iptal etti

Avrupa Adalet Divanı, Amazon'a Lüksemburg'daki faaliyetlerinden dolayı geriye dönük...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...