29.8 C
Lefkoşa

HP Genel Sekreteri Alas: “Yeni bir tarım politikası şart”

- Advertisement -

Halkın Partisi (HP) Genel Sekreteri Turgut Alas, dünyada yaşanan gelişmeleri dikkate alan yeni bir tarım politikasının şart olduğunu belirterek, “Nüfus ve ihtiyaca göre planlama ile üretim yapılmalı” dedi.

HP’den yapılan açıklamaya göre, HP Genel Sekreteri Alas, Ada TV’de “Gündem Özel” programının konuğu oldu.

Programda, ülkede tarımla ilgili yaşanan sıkıntılara değinen Alas, hükümetin üreticilere yaptığı katkının yeterli olmadığını söyledi. Alas, Türkiye’den gelen suyun Mesarya ve Güzelyurt’ta kullanılacak olmasıyla ilgili, “Tarımda sıfır noktasında bir başlangıca ihtiyacımız var. Öncelikle yapmamız gereken gerçek üreticiyle üretimi ikinci iş olarak yapanları ayırabilmek” diye konuştu.

Dünyadaki iklim değişikliğine bakıldığında kuraklığın en çok etkilendiği yerin Akdeniz havzası olduğuna işaret eden Alas, “Kurak olan bir yerde insanlara ‘ekin, dikin’ diyerek onları kurakta üretime teşvik edip daha sonra kuraklık destek parası vermekle çözüm üretemeyiz. Türkiye’den gelecek su bizi rahatlatacak ancak doğru kullanılırsa…” ifadelerini kullandı.

Alas açıklamalarına şöyle devam etti:

“Araştırmalarda ortaya çıkan bir şey var; yaş meyve sebzede en iyi verim alınacak yerler Güzelyurt ve Lefke. Bu zaten bu şekilde oluyor. Suyun Mesarya’ya da götürüleceği ve orada da sulu tarım yapılacağı söyleniyor ama bu riskli. Çünkü toprak yapısına baktığınızda buralarda taban suyu seviyesi yüksek… Böyle bölgelerde sulu tarım yaparak, tuzlanmaya ve toprakların çoraklaşmasına sebep olursunuz. Mesarya’ya su gidecek ise bunun bölgenin kuraklığa karşı dayanımını artırarak, yem ve yem bitkimizi artırmak için kullanılması gerekir. Bu şekilde yem bitkisi ithalatını azaltıp, girdi maliyetlerini düşürüp, hayvansal ürünler olan süt, süt ürünleri ve et fiyatlarının bir nebze olsun ucuzlamasını sağlayabilirsiniz. Bir şeyleri ucuzlatabilmek için maliyetleri düşürmeniz gerekiyor. Bu gerçekleşirse fiyatlar ucuzlayacak. Üreticiyi korkutup ithalata izin vererek günü kurtarırsınız. İthalat bir çözüm değildir.”

Meyve ve sebzelerdeki yüksek fiyatlarla ilgili kendisine yöneltilen soruyu da yanıtlayan Alas, ülkede maliyetlerin yüksek olduğunu, bunda dövizin de etkisi olduğunu kaydetti.

“Elektrik fiyatını düşürmek, suyu ucuzlatmak kolay değil ama vergileri kaynakları fon indirimi yaparak maliyeti doğrudan düşürmek gerekiyor” diyen HP Genel Sekreteri Alas, “Bizim bu akaryakıt, elektrik, sulama fiyatlarıyla üretim yapmak çok da kolay değil. Birçok üretici üretmekten vazgeçti. Çünkü satamayınca veya maliyetini karşılayamayınca borcunu ödeyemiyor ve batıyor. Bu yüzden üreticileri anlıyorum” şeklinde konuştu.

-“Nüfus ve ihtiyaca göre planlama ile üretim yapılmalı”

Tarımın, nüfusa ve ihtiyaca göre planlanması gerektiğini belirten Turgut Alas “Öncelikle iyi bir planlama yapılması gerekiyor. Birkaç yıl öncesine kadar limonlar yerlere dökülürken şu anda limon üretilmediğini görüyoruz. Artık limonun bile ithal edildiğini görüyoruz. Nüfusu doğru hesaplayarak doğru bir planlamayla ihtiyaca göre planlama yapılması gerekiyor. Henüz bunları yapmak için geç kalmış değiliz” dedi.

Tarımın hükümet değil, devlet politikası olması gerektiğini ifade eden Alas, “Hükümet değişince tarım politikası da değişmemeli. Hayatımıza arabasız, televizyonsuz devam edebiliriz ama gıda olmadan hayatımıza devam edemeyiz. Bunun için kalıcı önlemler almamız gerekiyor” diye konuştu.

Meclis’ten geçirilen Hal Yasası ile ilgili de açıklamalarda bulunan Alas, Hal Yasası’nın bu şekliyle fiyatların ucuzlamayacağını belirterek, “Çünkü fiyatların ucuzlaması yasayla değil, girdi maliyetlerinin düşürülmesiyle olur” dedi.

Programda ülke siyasetine de değinen HP Genel Sekreteri Alas, “Halkın Partisi eşitliğe inanan bir partidir. Logomuz bile bunu ifade eder. Sağcı veya solcu demek doğru değil. Biz parti olarak en başta sosyal adaleti savunuyoruz. Belki bu yüzden bizi solcu olarak görüyor olabilirler” şeklinde konuştu.

Halkın Partisi’nin, Türkiye karşıtı bir politika ve düşüncesi olmadığını belirten Alas, ancak şu an Türkiye ile ilişkilerin doğru zeminde ilerlemediğini, bunun tekrardan doğru, sağlıklı bir temele oturtulması gerektiğini kaydetti. Alas, “Sandığa yansıyan iradenin ülkeyi yönetmesi gerektiğini savunuyoruz, yani demokrasiyi savunuyoruz” dedi.

Halkın Partisi’nin, hükümet olduğu dönemlerde bazı hatalar yaptıklarını ama bunun çok genç ve yeni bir ekip olmalarından kaynaklandığını söyleyen Turgut Alas, “Biz zaten şu anda sürdürülen siyaseti bilmiyoruz. Çünkü bize göre değil. Seçim dönemi vaatleriniz hükümet ortaklarınız tarafından yapılmadığında sıkıntılar yaşıyorsunuz. Müşavirliği ortadan kaldırdık, sosyal konutla ilgili çalışmalar yapmak istedik, bizi engellediler şu anda bunu yapmaya çalışıyorlar. O dönemde yaptıklarımız ve yaşadıklarımızla siyasi tecrübemizi elde ettik. Halkın Partisi vasıflı insanlara sahip bir partidir. Hiçbir şeyden ve mücadelemizden vazgeçmiş değiliz. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

- Advertisement -

Son Haberler

Barış Harekatı’nın 50. yılına özel para basılacak

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yılına özel logo tasarımı, anı...

2 trafik kazasının sebebi dikkatsizlik ve alkol…

 Girne-Değirmenlik ana yolunda dün 17.00 sıralarında, Gemikonağı’nda ise bugün...

Rum tarafında toplanan 8 AB İçişleri Bakanı AB’nin Suriye’nin statüsünü yeniden gözden geçirmesini istiyor

 Rum İçişleri Bakanı’nın inisiyatifi ve Yunanistan, Çekya, Avusturya, Polonya,...

ETİFA’dan açıklama.: “İddialar asılsız”

Rum Doğal Gaz Altyapıları Şirketi ETİFA, bir açıklama yaparak...

Sponsor

Göz Atın

MSÜ öğrencileri eğitim kapsamında 2 gemiyle Gazimağusa Limanı’nı ziyaret edecek

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu...

Rum Meclis Başkanı Dimitriu’dan, Rum hükümetine Kıbrıslı Türklere yönelik önlemleri açıklama çağrısı

 Rum Meclisi ve DİSİ Başkanı Annita Dimitriu, Rum hükümetine,...

İİT 15. Zirvesi’nde, İsrail aleyhine UAD’de açılan soykırım davasına müdahil olunması çağrısı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 15. Zirvesi kararlarına, Türkiye'nin önerileri...

KTÖS’ten KTOEÖS’ün eylemine destek

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim...

Miçotakis Pazartesi günü Güney Kıbrıs’a gidiyor

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in Pazartesi günü Güney Kıbrıs’a gideceği...

Barış Harekatı’nın 50. yılına özel para basılacak

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yılına özel logo tasarımı, anı pulu ve madeni para basımı da gerçekleşecek. Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılı için KKTC’de yapılacak olan...

2 trafik kazasının sebebi dikkatsizlik ve alkol…

 Girne-Değirmenlik ana yolunda dün 17.00 sıralarında, Gemikonağı’nda ise bugün sabah saatlerinde trafik kazası meydana geldi.  Dikkatsizlik ve alkol nedeniyle meydana gelen kazalarda, 1 kişi yaralanırken,...

Rum tarafında toplanan 8 AB İçişleri Bakanı AB’nin Suriye’nin statüsünü yeniden gözden geçirmesini istiyor

 Rum İçişleri Bakanı’nın inisiyatifi ve Yunanistan, Çekya, Avusturya, Polonya, İtalya, Danimarka ve Malta’dan bakanların katılımıyla 16-17 Mayıs’ta Lefkoşa’nın Rum kesiminde gerçekleştirilen Bakanlar Toplantısı’nda, Suriye’nin...