26.9 C
Lefkoşa

Bazı Kıbrıs Türk ve Rum siyasi partileri ara bölgede yeniden bir araya geldi

- Advertisement -

Bazı Kıbrıs Türk ve Rum siyasi partilerinin, Slovakya’nın Lefkoşa Büyükelçiliği himayelerindeki rutin toplantıları bugün devam etti.

Ev sahipliğini Güney Kıbrıs’taki Demokratik Seferberlik Partisi’nin (DISI) önerisi üzerine “Siyasi partilerin barış faaliyetlerine ve müzakere görüşmelerine aktif katılımları yoluyla gençler ve kadınlar arasında barış ve uzlaşmayı teşvik etmek için yapılabilecekler” konusu görüşüldü.

Ledra Palace Otel’de yapılan toplantı sonrası saat 12.30’da partilerin üzerinde mutabık kaldığı ortak açıklama, Slovak Büyükelçi Martin Bezek tarafından basına okundu.

Ortak açıklamada, partilerin 31 Ekim 2000 tarihli kadınların barış süreçlerine katkısını içeren kadın, barış ve güvenlik konulu BMGK kararı üzerinde görüş alışverişinde bulundukları, parti liderlerinin kadınlar ve gençlerin barış, istikrar ve mutabakatlara ulaşmadaki gerekliliğinin yanında, aynı zamanda bu katkının bir prensip olduğu kadar aynı zamanda stratejik bir zorunluluk olduğu konusunun altını çizdikleri belirtildi.

Açıklamada, kadın ve gençlerin masaya getirecekleri eşsiz bakış açıları, tecrübe ve yeteneklerin geçmiş anlatıların yeniden şekillenmesine, köprülerin kurulmasına ve aradaki bağların yeniden kurulmasına yardımcı olabileceği de ifade edildi.

Partilerin üzerinde mutabakata vardıkları konu başlıkları ise, “kapsayıcı temsil”, “kadınların liderliğindeki girişimlerin desteklenmesi”, “kadın hakları savunuculuğu”, “cinsiyete duyarlı politikalar”, “toplumlararası diyaloğun teşvik edilmesi”, “medya ve iletişim”, “izleme ve değerlendirme”, “kültürel değişim programları” ve “katılım ve yetkilendirme” olarak 9 maddede açıklandı.

Açıklamada, partilerin, kadınların sürece katılımıyla daha kapsamlı, kapsayıcı ve kalıcı bir barışa ulaşılabileceği konusunda hemfikir oldukları da belirtildi.

Ortak açıklamada ayrıca, kayıp çalışmalarına katkıları bulunan Xenefon Kallis’in ölümünden duyulan üzüntü de paylaşıldı.

Partilerin bir sonraki toplantısının 26 Ekim’de BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart’ın katılımıyla yapılacağı da açıklandı.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

Yağışlı hava Pazartesi’ye kadar devam edecek

Meteoroloji Dairesi, yağışlı havanın 19 Şubat Pazartesi’ye kadar devam...

Sahte reçete soruşturmasında 4 tutuklu daha

 Sahte reçete soruşturması çerçevesinde bugün 4 eczacı daha tutuklandı....

İsrail, Hizbullah’ın güney Lübnan’daki İHA şefinin öldürüldüğü saldırıyı üstlendi

İsrail ordusu, Hizbullah'ın güney Lübnan'daki insansız hava aracı (İHA)...

Asgari Ücret Saptama Komisyonu toplandı

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, bugün saat 10.00’da toplandı. Çalışma ve...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...