22.9 C
Lefkoşa

TAQA “Great Sea Interconnector” ve diğer yatırım projelerine talip

- Advertisement -

Birleşik Arap Emirlikleri Yatırım Fonu (TAQA) ilk aşamada Girit üzerinden Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasında, daha sonra da İsrail ile deniz altı kablo hattı ile elektrik bağlantısı kurulmasını öngören Great Sea Interconnector (eski Euro Asia Interconnector) proje başta olmak üzere Rum yönetiminin diğer bir dizi projesine yatırım yapmaya talip olduğu bildirildi.

Politis ve diğer gazetelere göre Yunanistan Bağımsız Elektrik İletim Operatörü’nün (ADMİE) hayata geçirmek için “koşturduğu” Great Sea Interconnector projesinde, Güney Kıbrıs-Yunanistan bağlantısı 2030’a kadar hayata geçirilebilecek. 1,57 milyar Euro’luk yatırım için Avrupa’dan 657 milyon Euro ödenek alınan projenin, yüzde 100’ü üzerinde uzlaşma sağlanamayan finansmanına Rum yönetimi de katılmayı düşünüyor.

Güney Kıbrıs’a giden TAQA CEO’su Jasim Husain Thabet başkanlığındaki BAE Yatırım Fonu üyeleri dün sabah Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile makamında görüştü. Görüşmeye Ticaret Sanayi ve Enerji Bakanlığı Genel Müdürü Marios Panayidis şahsen, Bakan Yorgos Papanastasiu ise koronavirüs testi pozitif çıktığı için telekonferans yöntemiyle katıldı.

Hristodulidis’in Basın Ofisi Müdürü Viktoras Papadopulos görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, TAQA’nın hem Great Sea Interconnector projesine hem de Güney Kıbrıs’ta açılmakta olan diğer bir dizi yatırım perspektifine yatırım yapmaya talip olduğunu söyledi.

Viktoras Papadopulos TAQA’nın Rum Ticaret Bakanlığı’nın işbirliğinde, yatırım yapmak üzere altyapı ve inkişafla ilgili olgunlaşmış ya da olgunlaşmaya yakın bir dizi proje listesini inceleyeceğini de sözlerine ekledi.

-“Papanastasiu Keravnos’u ikna etmeye çalışacak”

Öte yandan Alithia Rum Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu’nun, önümüzdeki hafta Maliye Bakanı Makis Keravnos’la bir araya gelerek, geçen hafta ekonomik sürdürülebilirlik araştırması sonuçlarını aldığı Great Sea Interconnector’e yatırım ortaklığına ikna etmeye çalışacağını bildirdi.

Habere göre Papanastasiu-Keravnos görüşmesinde Güney Kıbrıs’ın bu projeye katılıp katılmayacağına, katılacaksa katılım ortaklığının oranına karar verileceğini yazdı.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

FODER’in ”Engeli Yaşamak” adlı fotoğraf açıldı

Kıbrıs Türk Fotoğraf Derneği (FODER) tarafından İsmail Gökçe'nin küratörlüğünde...

Narkogüç-41 operasyonlarında yaklaşık 1,5 ton uyuşturucu ele geçirildi

Türkiye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, uyuşturucu madde imalatçıları, satışını...

UBP için yeni genel merkez yapılıyor

Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) ekim ayında yapımına başlanması, 1...

Hakan Fidan: “Milli egemenliğe sahip çıkmaya devam edeceğiz”

 Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan,   milli egemenliğe sahip çıkmaya devam...

Mekânsal Adres Kayıt Sistemi Projesi ikinci aşaması için protokol imzalandı

İçişleri Bakanlığı Yerel Yönetimler Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Türksat, belediyeler ve...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...