25.9 C
Lefkoşa

Rum Yönetiminden Çin konsorsiyumuna sert uyarı

- Advertisement -

Rum Yönetiminin, Vasiliko’da sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) teslim alınacağı ve yeniden gaz haline getirileceği terminalin inşasını üstlenen Çinli CPP konsorsiyumuna yönelik sert bir uyarıda bulunduğu haber verildi.

Politis gazetesi “Kıbrıs Cumhuriyeti’nden Çinli CPP Konsorsiyumuna Sarı Kart” başlığıyla yer verdiği haberinde, Rum Yönetiminin Vasiliko’da sıvılaştırılmış doğal gazın teslim alınacağı ve yeniden sıvılaştırılacağı terminalin inşasını üstlenen Çinli CPP konsorsiyumuna yönelik sert bir uyarıda bulunduğunu, çünkü CPP’nin 200 milyon Euro ek ödeme talep ettiği ve Londra’daki tahkim mahkemesi önünde bulunan tahkim süreci yüzünden Vasiliko’daki çalışmalarına ara verdiğini yazdı.

CPP’nin 17 Ocak tarihinde Londra’daki Tahkim Mahkemesine “statement of claim” (iddia beyanı) sunduğunu ve süreçte meydana gelen gecikmeler ile teknik problemlere atıfta bulunarak devlete 200 milyon Euro’dan fazla ek ödemeye mal olacak şekilde, Rum Yönetimiyle yaptığı sözleşmede değişiklikler yapılmasını istediğini kaydeden gazete, Rum Yönetiminin ise CPP’nin talebini kabul etmediğini ifade etti.

Rum Yönetiminin şu an Vasiliko’daki çalışmaları durduran CPP’nin talebini kabul etmediğini, Enerji Bakanının ise çalışmaların yeniden başlamaması halinde Rum kesiminin aralarında şirketle olan sözleşmenin feshedilmesinin de bulunduğu “acı veren çözümler” üzerinde çalıştığı uyarısında bulunduğunu yazan gazete, enerji bakanının konsorsiyumun hali hazırda birçok uzatma istediğini anımsattığını iletti.

CPP’nin 200 milyon Euro’dan fazla ek ödeme istediğini, Rum tarafının ise konsorsiyum tarafından çalışmaların durdurulmasının iki taraf arasındaki sözleşmenin ihlalini teşkil ettiğini düşündüğünü kaydeden gazete, Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiyu’nun şirketin taleplerini kabul etmedikleri ve projenin gecikmesinden ötürü kendilerinin de talepleri olduğuna dair sözlerini öne çıkardı.

Sözleşmenin maddelerine göre Rum Yönetiminin de tazminat talep etme hakkına sahip olduğu, ancak nihai kararı tahkim mahkemesinin alacağı vurgulandı.

Haberde, Rum Yönetiminin Çin konsorsiyumunun projeyi terk etmek istediğini düşünmediği, çünkü böyle bir durumda Çin konsorsiyumunun Avrupa finansmanına sahip Avrupa projelerine erişimi kaybedeceği de ifade edildi.

Haravgi gazetesine göre AKEL partisi ise açıklamasında, sıvılaştırılmış doğal gazın yeniden gaz haline getirileceği terminalle ilgili başarısızlığın faturasının, enerji güvensizliği ve pahalı elektrik olduğunu belirtti.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

Şampiyon Melekler Anıt Yarışması’nda birincilik ödülünü kazanan projenin teknik detayları görüşüldü

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB), Gazimağusa...

Akdeniz’deki yunuslar tehlike altında

Deniz Memelileri Araştırma Derneği ekibi, Akdeniz'deki yunus türlerinin tamamının...

Meclis tamamlandı… İçişleri Bakanı Oğuz: “Ülkenin geleceği hepimizin gailesi”

umhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısı tamamlandı. Bir sonraki...

Güney Kıbrıs’ta çam kese böceğiyle mücadelede doğal avcılar kullanılacak

Güney Kıbrıs’ta yetkili makamların çam kese böceğiyle mücadelede bazı...

Geçtiğimiz hafta İtfaiye 16 yangına ve 14 olaya müdahale etti

 KKTC’de İtfaiye ekiplerinin geçtiğimiz hafta 16 yangına ve 14...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...