26.9 C
Lefkoşa

Rum Müzakereci Menelaos Menelau: “Zorluklar var ama çıkmazda değiliz”

- Advertisement -

Rum Müzakereci Menelaos Menelau “çıkmazda değiliz, zorluklara rağmen çaba devam ediyor” dedi.

Menelau haftalık Kathimerini’ye verdiği özel söyleşide çıkmazda olunmadığını, ancak Türk tarafının tavrından ve iki bölgeli, iki toplumlu siyasi eşitliğe sahip federasyona yönelik tutumundan dolayı zorluklar yaşandığını belirtti. Nihai hedeflerinin müzakere masasına geri dönmek olduğunu ifade eden Menelau, bunu başarmak için çabalamaya devam edeceklerini söyledi.

Kendileri için tek yolun “tarihi uzlaşı” diye tanımladığı iki bölgeli iki toplumlu siyasi eşitliğe sahip federasyon olduğunu, bundan başa yol olmadığını savunan Menelau bütün müdahillerin çıkarına işleyebilecek unsurları aramak için inisiyatif aldıklarını söyledi. Menelau, bu inisiyatif ile Türkiye-AB ilişkileri alanında bazı unsurlar oluştuğunu savundu.

Menelau TC-AB ilişkilerinin ön şartlar yarattığını, “Türkiye’nin çelişkili tavrına rağmen AB’ye ve Batı’ya sırt dönemeyeceği” iddiasında da bulundu ve “almayı bekliyorsa, kendisinden beklenenlere cevap vermeye hazır olmalıdır. Kıbrıs sorunu da dahil. Karşılıklı çıkar adımlarının özü budur.” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının alenen ortaya koyduğu doğrudan ticaret, direkt uçuş ve ambargoların kaldırılması tezlerinin KKTC’nin özlü şekilde yükseltilmesi olduğunu, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü tezlerinin de aynı sonucu hedeflediğini anlatan Menelau “gereken şey uzlaşılmış çerçeve içerisinde çözüm bulunmasına yardımcı olacak unsurların saptanmasıdır. Teşvikleri, başarısızlık ve kesin bölünmüşlük isteyenlerin eline araç olacak yaklaşımlar değil.” ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in, Hristodulidis’in prosedürün kilidini neyin açacağını bildiği yönündeki söyleminin, Rum tarafının yapabileceklerini yapmadığı şeklinde mi yorumlanması gerektiği sorusuna ise Menelau, “ne istediğimizi biliyor ve başarmak için gerekeni yapıyoruz. Üzerimize düşeni de aynı ruhla yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Menelau Kıbrıs sorununda aşılamaz bir uçurum saptanmasının olumlu bir gelişme olmayacağını ancak görüşmelerin başlamasına  olanak tanınması gerektiğini, Rum tarafının sonraki adımlarda özlü sonuçlar almaya çabalayacağını anlattı.

Menelaos Menelau BM Genel Sekreteri’nin olumlu gelişmeler için ön şartların şekillenmesini istediğini, kendilerinin de Genel Sekreter’le ve Kişisel Temsilcisi ile bu yönde çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

Erdoğan ve Netanyahu ilk kez yüz yüze görüştü

BM Genel Kurulu için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan...

Sözde Derinya Belediye Başkanının iddiaları

 Derinya Belediye Başkanı Antros Karayiannis, Derinya’da KKTC’deki askeri bölgede...

Narkotik’ten Vatan Operasyonu: “Üç ilçede toplam 11 kişi tutuklandı”

Narkotik tarafından Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne’de gerçekleştirilen Vatan Operasyonu...

Kooperatif Merkez Bankası’ndan Sosyal Hizmetler Dairesi’ne araç bağışı

Kooperatif Merkez Bankası, Sosyal Hizmetler Dairesi’ne liftli (asansörlü) araç...

BM Güvenlik Konseyinin Pile konusundaki açıklaması bekleniyor

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin Pile bölgesiyle ilgili varılan...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...