22.9 C
Lefkoşa

Letimbiotis: “Ne yapıyorsak çıkarlarımızı koruma bilinciyle yapıyoruz”

- Advertisement -

Rum yönetiminin KKTC’nin emlak ve turizm sektörlerini çökertmeye yönelik eylemlerine karşılık KKTC Devleti’nin, Maraş’ta Kıbrıslı Türklerin satın aldığı otellere işletme izni vereceği açıklamasına Rum Sözcü’den “Biz ne yapıyorsak, çıkarlarımızı koruma bilinciyle yapıyoruz” karşılığı geldi.

Başbakan Ünal Üstel’in açıklamasını “Maraş Aracılığıyla Çıkış Yolu Arıyorlar” başlığıyla aktaran Fileleftheros Rum Sözcü Konstantinos Letimbiotis’in “gelişmeleri izlediklerini ve ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını, her diplomatik eylemde bulunduklarını” söyledi, “Kıbrıs Cumhuriyeti olarak ne yapıyorsak cumhuriyetin çıkarlarını koruma bilinciyle yapıyoruz.” dediğini yazdı.

Alithia’ya göre Letimbiotis KKTC’ye günübirlik ziyaretlerine son vermeye Rum yönetiminin değil TUI’nin karar verdiğini öne sürdü “Hükümetimizin hedefi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin çıkarlarını ve turizm ürünümüzü korumaktır” dedi.

Konstantinos Letimbiotis konaklama olsun ya da olmasın KKTC’ye gezilerin Rum yönetimi tarafından kabul edilemeyeceğini, arzu edilemeyeceğini, bunun da değişmez politikaları olduğunu söyledi. Rum yönetiminin TUI’den KKTC gezilerini yeniden başlatmasını isteyip isteyemeyeceği veya TUI’nin KKTC gezilerine yeniden başlamasının Rum yönetimi için sorun olup olmayacağı sorulduğunda “Bu, şirkete kalmış bir şeydir ve (yapılması halinde) doğru istikamette olmayacak bir şeydir.” dedi.

-“Rum  yönetimi şu anda iki randevuya odaklı”

Rum yönetiminin şu anda dikkatini iki önemli randevuya: Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da katılımıyla 29 Ağustos’ta Brüksel’de gerçekleşecek gayrıresmi AB Dışişleri Bakanları Konseyi (Gymnich) ve New York’ta yer alacak BM Genel Kurulu’na odakladığına dikkat çekildi.

Alithia “Fidan’ın Konsey’e Katılması Ankara’nın Tavrının Saptanması İçin Fırsat” başlıklı haberinde Rum yönetiminin Fidan’ın Gymnich toplantısına katılmasını Türkiye’nin, tavrını ve Avrupa süreciyle ilgili niyetini saptamak için bir fırsat gördüğünü ve “bütün senaryolara karşı hazırlıklı olduğunu” yazdı.

Habere göre Rum Sözcü Letimbiotis gazetecilerin, Rum tarafının Gymnich’te nasıl hareket edeceği sorusuna karşılık Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos’un ezeli Rum tezlerini öne çıkaracağını söyledi, pek çok durumda Avrupalı ortaklarının da aynı tezleri dile getirdiğini savundu.

Fidan’ın katılımının “Türkiye’nin, Avrupa sürecine ve almak niyetinde olduğu eylemlere yönelik gerçek tavrının ve niyetlerini saptama fırsatı olduğunu” savunan Letimbiotis Avrupa Konseyi’nin nisan kararlarının “Türkiye’nin Avrupa sürecini Kıbrıs sorunundaki gelişmelere bağladığını” iddia etti “Bu bağlantı açıktır ve kullanılabilir” dedi. Fidan’ın yer alacağı toplantıya bütün AB dışişleri bakanlarının da katılacağını ve onların da şahit olup kendi sonuçlarını çıkaracaklarını söyledi.

Kombos’un Avrupalı denkleri önünde Fidan’dan Rum yönetimini “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak tanımasını isteyip istemeyeceği de sorulan Letimbiotis Rum yönetiminin tezlerinin bugüne kadar nasıl ortaya konulduysa AB Dışişleri bakanları önünde de aynı şekilde ortaya konulacağını belirtti.

-Nisanda kurulan Kıbrıs Siyasi  Grubu dün ilk kez aktifleştirildi”

Politis “Kıbrıs Sorunu Siyasi Grubu Aktifleştiriliyor… Ön Şartsız Görüşme” başlıklı haberinde Letimbiotis’in, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, müzakerelere başlamadan önce uluslararası unsurun eşit egemenliği tanıması talebini yinelediği dünkü açıklamasını yorumlamasını isteyen RİK’e “Şartlara dayalı hiçbir görüşme olamaz” cevabını verdiğini yazdı.

Letimbiotis her müzakerecinin kendi görüş ve kaygılarını gündeme getirebileceğini, Rum tarafı olarak kendilerinin de “BM Genel Sekreteri’nin çabalarına yardımcı olma çabalarını aynı şekilde sürdüreceklerini” öne sürdü.

Gazete Rum tarafının, siyasi parti temsilcileri ve zaman zaman Kıbrıs sorunuyla meşgul olan kişilerden oluşturduğu Kıbrıs sorunu siyasi grubunun, Rum Müzakereci Menelaos Menelau’nun başkanlığında Rum Başkanlık Sarayı’nda düzenlenen toplantıyla dün ilk kez aktifleştirildiğini yazdı.

Habere göre dünkü toplantıda BM Genel Sekreteri’nin ve kişisel temsilcisinin yeni kapsamlı çaba için harcadığı çaba özelinde adımlar ve gelişmeler hakkında genel bir bilgilendirme yapıldı ve görüş alışverişinde bulunuldu

Alithia Panayotis Dimitriu, Kris Triandafillidis, Yorgos Kukumas, Yorgos Lukaidis, Hristiana  Erotokritu, Hrisis Pandelidis, Stavros Angelidis, Yorgos Yeorgiu, Menelaos Kiprianu, Yorgos Boyacis, Hristos Yosifidis ve Kiriakos Çimillis’ten oluşan Kıbrıs siyasi grubunun geçen nisan ayında kurulduğunu hatırlattı.

Gazete grubun ilk kez aktifleştirildiği dünkü toplantının, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’in Gymnich’e katılacağının netleşmesi sonrasına denk geldiğine dikkat çekti.

-“Gaziler geçidi için Hristodulidis’ten söz aldılar”

Aynı gazete sözde “Piroi (Gaziler) Muhtarı” Yeorgia Yoannu’nun, “Gaziler bölgesinde geçit açılmasıyla ilgili perspektifler bulunduğunu ve olumlu görüşler kaydedildiği” görüşünde olduğunu yazdı.

Habere göre Yoannu dün sözde ihtiyar heyeti ile birlikte Gaziler geçidinin açılması ve Gaziler’deki Ayios Antipa Bizans kilisesinin restorasyonu taleplerini iletmek üzere Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’le makamında görüştü. Görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Hristodulidis’in, “Mia Milia (Haspolat) ile birlikte bundan sonraki adımın Piroi (Gaziler) geçidi olacağına söz verdiğini” söyleyen Yoannu UNESCO’nun da koruması altında olan Bizans kilisesini de restore etmeyi başarabileceklerinden iyimser olduğunu anlattı.

Yoannu, gazetecilerin “perspektif var mı” sorusuna “diğer taraf da bizimle birlikte yürüyor. Olgular, büyük bir hayır cevabı aldığımız eski zamana göre daha olumludur. Şu anda nihai cevapları alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

- Advertisement -

Son Haberler

Üstel: “Üyemizin takdir ettiği neyse o tecelli edecek”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı, Başbakan Ünal Üstel,...

Öğretmen sendikaları yarın Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yapacak

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta...

Von Der Leyen AB Komisyonu ekibini belirledi: Akdeniz’den sorumlu üyeyi Güney Kıbrıs’tan seçmedi

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Von Der Leyen, AB’yi gelecek...

“Pasha Group Girne Yarı Maratonu” için kayıtlar devam ediyor

Girne'de pazar günü yapılacak “Pasha Group Girne Yarı Maratonu”...

Sponsor

Göz Atın

Şenkul’dan yangından etkilenen işletmelere “geçmiş olsun” mesajı

Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, dün Işıl Reklam, geçen...

Mersin Anamur-KKTC feribot seferleri başlıyor…

Mersin'de yapımı biten iskele ve kiralanan feribotla birlikte, Girne'ye...

Gemiler saat 17.00’ye kadar ziyarete açık

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 40’ıncı yıl dönümü dolayısıyla...

Cumhurbaşkanı Tatar’a, Giresun Üniversitesi’nde fahri doktora

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a, Giresun Üniversitesi’nde fahri doktora tevcih edildi. Cumhurbaşkanı...

Tufan Erhürman: Güvenlik sorunlarımız artıyor, gelen insanlara insan onuruna yaraşır barınma olanakları sunamıyoruz

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman sosyal medya hesabından yaptığı...

Üstel: “Üyemizin takdir ettiği neyse o tecelli edecek”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı, Başbakan Ünal Üstel, ülkedeki çoğu projenin istikrarsız hükümetler döneminden yarım kalanlar olduğunu söyleyerek, 2 buçuk yıllık hükümetleri döneminde...

Öğretmen sendikaları yarın Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yapacak

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), eğitimdeki sorunlara dikkat çekmek için yarın saat 10.00’da Milli Eğitim Bakanlığı...

Von Der Leyen AB Komisyonu ekibini belirledi: Akdeniz’den sorumlu üyeyi Güney Kıbrıs’tan seçmedi

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Von Der Leyen, AB’yi gelecek 5 yılda yönetecek yeni komisyon üyelerini belirledi. Leyen, Güney Kıbrıs’ın talep ettiği Akdeniz sorumluluğu görevini...

“Pasha Group Girne Yarı Maratonu” için kayıtlar devam ediyor

Girne'de pazar günü yapılacak “Pasha Group Girne Yarı Maratonu” için kayıtlar devam ediyor. Girne Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, bu yıl beşincisi yapılacak Pasha Group Girne...

Dursun Özbek’ten Meritkingnews açıklaması: Askıya aldık, süreci takip ediyoruz

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, tartışılan Meritkingnews ile sponsorluk anlaşması için, "Dün akşam yeni sponsorumuzla yaptığımız anlaşmayı askıya aldık. Süreci takip ediyoruz” dedi. Galatasaray Kulübü...

Güney Kıbrıs’ta Ağustos ayı turist sayısında rekor kırıldı

Güney Kıbrıs’ta Ağustos ayı turist sayısında rekor kırıldığı bildirildi. Güney Kıbrıs’ta Ağustos ayı turist sayısında rekor kırıldığı bildirildi. Haravgi gazetesi, Rum İstatistik Dairesi’nin verilerine göre Ağustos...

2024 Yılının Son Asgari Ücreti Belirlendi: 35 Bin 180 TL Net

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, 2024 yılının son asgari ücretinin Asgari Ücret Saptama Komisyonu tarafından oy birliği ile belirlendiğini duyurdu. Gardiyanoğlu, yaptığı açıklamada,...

Töre’den Ataman’a destek: 70 yılda hiçbir şey değişmedi

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Güney Kıbrıs’ta oynanan Panathinaikos, Maccabi Tel Aviv dostluk maçında açılan “Türklerden Kanlı Kıbrıs İşgali” pankartına tepki gösterdi. Meclis’ten yapılan açıklamaya göre,...

Erdoğan ABD’de BM Genel Kurulu’na katılacak

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 79’uncu Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’ye gidecek. Erdoğan’ın gündeminde, İsrail’in yaklaşık bir yıldır katliam gerçekleştirdiği Gazze olacak. Erdoğan, New...