24.7 C
Lefkoşa

Kıbrıslı Türklerin Baf’taki mallarıyla ilgili başvurusu mahkeme tarafından reddedildi

- Advertisement -

Güney Kıbrıs’taki idari mahkemenin, bir Kıbrıslı Türk ile kızının, Baf kazasındaki taşınmazlarının Kıbrıs Türk Malları Vasiliğinin himayesi altında kalmasıyla ilgili kararın iptali talebiyle yaptığı başvuruyu reddettiği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi, “Fransa’da Yaşadığı İçin Kıbrıs Türk Malını Talep Etti- Önce Şartları Kabul Etti Sonra İtiraz Etti- Mahkemeden Hayır Yanıtını Aldılar” başlığıyla yer verdiği haberinde, başvuru sahibinin Girne’de yaşayan bir Kıbrıslı Türk olduğunu ve bu kişinin Baf kazasındaki Mutallo, Lemba (Çıralı) ve Dimi köylerinde yer alan 46 arsanın kayıtlı sahibi olduğunu kaydetti.

Gazete söz konusu taşınmazın Kıbrıslı Türk’ün kızına devrinin, mevcut vesayet ve yönetim statüsünün geçerliliğinin hiçbir şekilde etkilenmeyeceği, taşınmazın Kıbrıs Türk Malları Vasisi’nin himayesi altında kalmaya devam edeceği aynı zamanda Kıbrıs Türk Malları Vasisi’nin izni alınmadan, miras alınan mülkün daha sonra ardı ardına devredilmesine izin verilmeyeceği şartıyla, Kıbrıs Türk Malları İdaresi Birimi Müdürü’nün onayıyla gerçekleştiğini de belirtti.

Tam yetkili bir avukat aracılığıyla 10 Ocak 2018 tarihinde, başvuru sahibinden kızına bağış yapılması suretiyle söz konusu 46 taşınmazın devrinin yapılması beyanında bulunulduğunu yazan gazete, iznin mevcut vesayet ve yönetim statüsünün geçerliliğinin hiçbir şekilde etkilenmeyeceği, taşınmazın Kıbrıs Türk Malları Vasisi’nin himayesi altında kalacağı, aynı zamanda Kıbrıs Türk Malları Vasisi’nin izni olmadan, miras alınan mülkün daha sonra ardı ardına devredilmesine izin verilmeyeceği şartıyla verildiğini kaydetti.

Bu şartların başvuru sahipleri adına, başvuru sahiplerinin tam yetkili temsilcisi tarafından 3 Temmuz 2018 tarihinde el yazısıyla imzalanmış bir beyanda yer aldığını ifade eden gazete, Kıbrıslı Türk’ün kızının ise yaptığı başvuruda Kıbrıs Cumhuriyeti değil Fransız kimliğine sahip olduğu ve daimî olarak Fransa’da ikamet ettiği gerekçesiyle, Kıbrıs Türk mallarıyla ilgili yasanın maddelerinin uygulanmaması gerektiğini savunduğunu aktardı.

Gazete, mahkemenin başvuru sebeplerini inceledikten sonra verdiği kararında “beyanın tam yetkili bir temsilci tarafından kayıtsız şartsız imzalanmasıyla, başvuru sahibinin (mülk sahibinin kızı) Vasinin söz konusu mülk üzerindeki vesayet statüsünün korunmasıyla ilgili olarak ortaya koyduğu şartları tam olarak kabul ettiğini tespit ettiğini” iletti.

Gazete başvuru sahibinin, ileride adına kaydedilecek mülkün idaresinin Kıbrıs’taki düzensiz durum devam ettiği sürece vasiliğin himayesi altında kalmaya devam edeceğine dair belirleyici koşul dahil olmak üzere, taşınmazın kendisinden sonra gelecek kuşaklara devriyle ilgili tüm olguları tam anlamıyla bilerek, temsilcisi aracılığıyla Kıbrıs Türk Malları Vasisi tarafından ortaya konan şartlar temelinde söz konusu devir konusunda ilerlemeyi açıkça kabul ettiğini belirtti.

Gazete dolayısıyla mahkemenin bu başvuru aracılığıyla, Kıbrıs Türk Malları Vasisi’nin ortaya koyduğu ve başvuru sahibinin de kayıtsız şartız kabul ettiği şartlara itiraz etmesinin mümkün olmadığını ekledi.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

Erhürman, Güney Kıbrıs’taki Hollanda Büyükelçisi’ni kabul etti

 Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman Güney...

Cumhurbaşkanı Tatar, Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde esnafla bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki esnafı ziyaret...

Sağlık Bakanı Dinçyürek: “Mağusa Devlet Hastanesi’nin daha iyi bir noktaya gelmesi için gereken neyse yapacağız”

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, Maraş Semt Polikliniği ve Mağusa...

Ertuğruloğlu Türkiye Karate Milli Takımı’nı kabul etti

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Aslan...

LTB Başkanı Harmancı, İspanya Büyükelçisi Gabriel Ferran Carrion’u kabul etti

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, İspanya’nın Lefkoşa...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...