24.7 C
Lefkoşa

Hristodulidis’ten Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar

- Advertisement -

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis “egemen eşitlikle ilgili belirsiz bir terminolojiye sahip iki devlet çözümünün kendileri tarafından hiçbir zaman müzakere edilmeyeceğini, bununla birlikte Kıbrıs Rum kesiminin herhangi bir gizli B planı olmadığını” öne sürdü.

Alithia gazetesinde “Kıbrıs Rum Kesimi Müzakere Masasına Oturmaya Hazır” başlığıyla yer alan habere göre Hristodulidis açıklamasında, Rum kesiminin görüşmeye ve müzakere masasına oturmaya hazır olduğunu da söyledi.

Hristodulidis açıklamasında, hükümetin müzakerelerin yeniden başlaması için mevcut tüm fırsatları değerlendirmeye devam edeceğini çünkü herhangi başka bir seçenek bulunmadığını da belirtti.

DİKO’nun dünkü etkinliği çerçevesinde açıklamalarda bulunan Hristodulidis, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs sorunuyla ilgili kişisel temsilcisi Maria Angela Holguin’le tüm bu günlerde temas içinde olduğunu ve bugün yeniden görüşeceklerini ayrıca toplantıda bazı olumlu olgular ortaya çıkmasını umduğunu dile getirdi.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’i bilgilendirdiğini ve Miçotakis’le yeniden konuşacağını da ifade eden Hristodulidis, yalnızca Türk-Yunan meseleleri açısından değil Kıbrıs sorunuyla ilgili gösterilen çaba açısından da Miçotakis’in Ankara ziyaretinin ve özellikle de zamanlamasının çok önemli olduğunu düşündüğünü vurguladı.

Özellikle müzakerelerin yeniden başlaması için devam eden çabada Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesinden olumlu bir şey çıkmasını umduğunu dile getiren Hristodulidis, Holguin’e bazı çok somut fikirler ilettiğini ve bir sonuç çıkmasını umduğunu söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, enerji konularının çatışma alanı değil iş birliği alanı olduğuna dair söylemlerini de yorumlayan Hristodulidis, Rum Yönetiminin bölgedeki tüm devletlerle iş birliği yaptığını ve bu çerçevede Kıbrıs sorununun çözümünün akabinde Türkiye’yle de iş birliğinde bulunmaya hazır olduğunu ifade etti.

Kıbrıs sorununun olası çözümünün öncesinde dahi, deniz hukukuyla ilgili sözleşme temelinde deniz sınırlarının belirlenmesine hazır olduklarını ilettiklerini kaydeden Hristodulidis, diyaloğa itiraz edenin Türkiye olduğunu ileri sürdü.

Hristodulidis iddialarını şöyle sürdürdü;

“Tekrarlıyorum, esas mesele müzakerelerin yeniden başlamasıdır. Geçen gün bir şey söyledim ve yineliyorum. Bunu Sayın Holguin’e de ilettim. Birinin neden görüşmek istemediğini anlayamıyorum. Bir kişi görüşmek istemediğinde bu kendi tezleriyle alakalı olarak eksiklik hissettiği anlamına gelmektedir.”

Rum kesiminin görüşmeye ve müzakere masasına oturmaya hazır olduğunu ve başka seçenek olmadığını yineleyen Hristodulidis, mevcut durumun ne Kıbrıslı Rumların, ne Kıbrıslı Türklerin, ne Türkiye’nin, ne AB’nin, ne de bölgenin yararına olduğunu savundu.

Hristodulidis görüşmeye hazır olduklarını ve buna bir yanıt gelmesini umduklarını sözlerine ekledi.

Hristodulidis’in açıklamaları Fileleftheros’ta “Hristodulidis’ten Tatar’a Eleştiriler”, Haravgi’de ise “Hristodulidis Kıbrıs Sorunuyla İlgili Olarak Miçotakis-Erdoğan Görüşmesini Dört Gözle Bekliyor” başlıklarıyla yer aldı.

Rum basınında bugün yer alan haberlerde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in bu sabah 10:30’da BM Genel Sekreterinin Kıbrıs sorunuyla ilgili kişisel temsilcisi Maria Angela Holguin’le yapacağı yeni görüşme yanı sıra Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in bugün Ankara’ya gerçekleştireceği ziyaretle ilgili haberlere de yer verildi.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

Fenerbahçe ve Galatasaray’a ülkeye dönüşlerinde coşkulu karşılama

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanması planlanan Süper Kupa'nın ileri...

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Erenköy Mücahidi ve 1974 Gazisi Celal Değgin’i ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Erenköy Mücahidi ve 1974 Gazisi, emekli...

CTP Gençlik Örgütü, Holguin’i kapıda karşıladı

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Gençlik Örgütü, Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilecek görüşmeye...

Çamlıbel-Geçitköy ana yolunda kaza

 Çamlıbel-Geçitköy ana yolunda bugün saat 13.00 sıralarında meydana gelen...

TIP-İŞ FEMS’e katıldı

Kıbrıs Türk hekimler sendikası (TIP-İŞ) ülkedeki kamu hekimlerini temsilen,...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...